Gurmaanide köök viie tiibetlasega. Devanando Otfried Weise

Читать онлайн.
Название Gurmaanide köök viie tiibetlasega
Автор произведения Devanando Otfried Weise
Жанр Медицина
Серия
Издательство Медицина
Год выпуска 2015
isbn 9789949205325



Скачать книгу

kui tiibetlastel oma karmis, kõrvalises kõrguses. Selline toitumine ei oleks teile sobiv ka seetõttu, et elate hoopis teistsuguses keskkonnas, teistsuguses kliimas, teises kultuuriruumis ja teil on elus teised ülesanded – kui te pole just erak, kes on pühendanud oma elu religiooniõpetusele ja meditatsioonile ja püüab viljeleda askeetlikku eluviisi. See raamat on kirjutatud viie tiibetlase vaimus, tutvustades looduslähedasi ja lihtsaid toite, mis on valmistatud ise laitmatu kvaliteediga põhitoiduainetest, söödud õiges kohas ja vajaliku rahulikkusega läbi mälutud. Tõelisele gurmeeköögile on iseloomulik kvaliteetne tooraine ja säästlik valmistamisviis, et säiliksid toidu loomulik maitse ja aroom.

      Harmooniline toitumine isiklikul vastutusel

      Võite oma elu kujundada nii, et olete igakülgselt terve, töövõimeline ja vitaalne, selge mõistusega ja ergas, teil on tugev vastupanuvõime haigustele ja tänu kõigele sellele tunnete elust rõõmu – sealhulgas ka toidust. See on võimalik, kui sööte toitu, mis sisaldab kõiki tähtsaid koostisaineid, mis maitseb oivaliselt ja tekitab rahuldustunde, mis hoiab keha puhta, pakub kosutust ning valmistab teid ette planeeritud ülesannete täitmiseks – olgu need siis seotud tervise või spordiga, ärilist, vaimset või spirituaalset laadi. Suudate oma eesmärgi saavutada alles siis, kui kujundate oma toitumise individuaalselt. Pole olemas üldist õnnistust toovat, õiget toitumisviisi, mis sobiks kõigile. See raamat ärgitab teid välja uurima, mis teile sobib, ja annab nõu, kuidas seda teha. Võite lasta end individuaalselt nõustada – peate aga ise kõik järele proovima ja seejärel otsustama.

      Terviklik kontseptsioon

      Seejuures tuleks aga silmas pidada, et ka parim, pealtnäha optimaalselt korraldatud elu ei too edu, kui see ei ole kooskõlas teie tunde-, mõtte- ja hingeeluga. Võite vanadest, vahepeal otstarbetuks muutunud toitumisharjumustest lahti saada vaid siis, kui ütlete samal ajal lahti ka vanadest mõttemallidest ja võtate omaks uued. Tervislikust toitumisest, õigest hingamisest ja liikumisest, küllaldasest uneajast ja lõdvestumisest üksi ei aita, et olla terve ja tunda ennast hästi. Võite olla terve ja õnnelik vaid juhul, kui täidetud on järgmised tingimused.

      • Kui töötate ametikohal, mis vastab teie soovidele ja võimetele, nii et võite tõesti edu saavutada, ning mis vaimustab ja rahuldab teid sellisel määral, et te ei unista pidevalt tööaja lühendamisest;

      • kui olete end ümbritsenud inimestega, kellega tõesti väga hästi sobite, kes teid täiendavad ja kellega koos arenete;

      • kui rahuldate lisaks igapäevase elu ülesannete täitmisele ka oma usulisi ja vaimseid vajadusi (näiteks palvetamise ja mediteerimisega).

      Tervislik toitumine ning küllaldane sportimine ja liikumine ei suuda seda asendada. Mis kasu on sellest, kui teie keha muutub range, ülekaalukalt aluselise dieediga saledaks, kui te seda samal ajal oma stressirikka ning hirme, oma õiguste tagaajamist ja pettumusi täis argipäevaga rikute ja mürgitate? Ilma positiivse mõtlemiseta, ilma eneseusalduse ja eneseaustuseta, ilma armastusväärse suhtumiseta iseendasse ei saa te kunagi terveks ja õnnelikuks – ega valmista rõõmu ka neile, kes teid ümbritsevad.

      Kerge ja lihtne valmistada

      Kui tahate eemalduda käesoleval ajal domineerivast moodsast toitumisviisist, millele on valdavalt iseloomulik kemikaale sisaldavate ja suurfarmidest pärit poolfabrikaatide ja valmistoidu kasutamine, mis muudab teid pikapeale haigeks ja loiuks, siis peab uus toit mitte ainult hästi maitsema ja kõiki organismile vajalikke aineid sisaldama, vaid tähtis on ka see, et suudaksite seda ise kergesti ja kiiresti valmistada, ja nimelt komponentidest, mida teil on võimalik koduteel möödaminnes osta (v.a mõni erand). Elu koosneb peale sisseostude tegemise ja köögitöö ka muust, kuid muidugi ei mõju see teile halvasti, vaid pakub rõõmu, kui saate endale ja oma lähedastele midagi head valmistada. Kahjuks kuuleb toitumisnõustamisele tulnud inimestelt ikka ja jälle, et neil pole selleks aega. Nad ütlevad, et söövad restoranis või ostavad valmistoitu ja soojendavad seda mikrolaineahjus. See on sama, kui loobuda partnerlusest ja armastusest armastusromaanide ja – filmide kasuks. Paljudel inimestel ei ole selget ettekujutust, kui kahjulikult see neile mõjub, kui nad ei leia aega, et valmistada toitu värsketest toiduainetest ja seda meeldivas õhkkonnas kiirustamata nautida.

      Järgmised retseptid võluvad oma lihtsusega – toit ei muutu sellest paremaks, kui kulutate tunde, kasutades köögis meisterkokkade kõige peenemaid meetodeid. Tervisliku toitumise rikkus seisneb – nagu võite „Viiest tiibetlasest“ lugeda – lihtsuses. Keha saab siis selgeid signaale, mis soodustab seedimist. Pöörake retseptide lugemisel tähelepanu sellele, et mingi toidu keerulisemale valmistamisviisile lisaks võib olla antud ka selle lihtsam variant, mis ei ole nii ajakulukas ja sobib seetõttu igapäevaseks kasutamiseks, aeganõudev originaalvariant võiks jääda külaliste tuleku puhuks.

      Selge, läbimõeldud teave

      Anname teile üksikasjaliste näidete varal selget ja arusaadavat teavet selle kohta, millistest toiduainetest ja toitudest saate kõige rohkem vajalikke toitaineid, esindamata seejuures teatud põllumajandus- ja tööstustöötajate huve. Näitame teile, kuidas saada teada, missugune toit teie organismi vajadusi erinevates olukordades tõesti rahuldab ning mis laseb teil end üldjoontes hästi tunda. See raamat oma tervikliku kontseptsiooniga peab saama teenäitajaks läbi lõputute toitumisnõuannete ja dieetide rägastiku. See sisaldab näpunäiteid selle kohta, kuidas korraldada oma toitumist pikema aja vältel – niisiis ei ole tegu imekuuriga, kuigi mõnele võivad tulemused imena tunduda. Näiteks saate teavet selle kohta, kui kerge on teil oma kaalu langetada ja kui tugevana te end järsku tunda võite, kui ei kuluta oma energiat kasutult raskete, valesti kombineeritud toitude seedimiseks.

      Allikad: ajurveda ja loomulik elukäsitlus

      „Viie tiibetlase“ toitumisnõuanded põhineval kahel sambal. Üks nendest on aegumatu tarkus ajurveda toitumis- ja tervisesüsteemist – eluteadusest, mis pärineb vanast Indiast. See tervisesüsteem on veel tänapäevalgi levinud nii Indias kui ka Nepalis ja Tiibetis, sealhulgas ka Tiibeti kloostrites. See süsteem – nagu meie kirjutatud „Harmonische Ernährung“ (Harmooniline toitumine) – lähtub inimese individuaalsetest vajadustest. Mõningaid ajurveda põhimõtteid kohtab ka loomuliku elukäsitluse kogemustepagasis, mis oli USA-s tuntud nime all „Natural Hygiene“ ja populaarne üle 160 aasta, Saksamaal andis aga Waldhauseni kirjastus välja loendamatul hulgal kirjandust sellel teemal (nt H. ja M. Diamond „Fit fürs Leben“). Ka „Viies tiibetlases“ kõlavad tervisliku toitumise reeglid nii, nagu oleksid need tugevasti mõjutatud loomuliku elukäsitluse põhimõtetest.

      Aegumatu tarkus

      Kokkuvõtvalt öeldes on nende põhimõtete näol tegemist tõdemustega, mis olid tuntud kõikides vanades kultuurides, eriti aga iidsetes tarkusekoolides. Taimetoitluse ja eriti just tooreste puuviljade söömise eelised olid näiteks tuntud nii Jeesusele, Pythagorasele, vanadele indialastele ja vaaraode-aegsetele preestritele. See ei tähenda, et peate nüüd üleöö rangeks taimetoitlaseks hakkama või üldse ainult toortoitu sööma. Seletame neid seoseid lähemalt ja vahendame teile teie lähiümbrusest pärit inimeste hiljutisi kogemusi, et te esialgse suure vaimustuse tõttu kohe lõksu ei langeks. Anname teile ka nõuandeid, kuidas toituda tervislikult kodunt väljas olles – restoranides, külas, reisil.

      2. Tervisliku toitumise alused

      2.1 Nõuded koostisainetele, nõuanded sisseostude tegemiseks ja toiduainete säilitamiseks

      Tähtsaimad tervisliku toitumise reeglid

      Valmistage toidud värsketest toiduainetest (looduslikest algproduktidest) ise, kasutades lihtsaid, säästlikke meetodeid ja tehes seda vahetult enne söögiaega. Pärast lühikest ümberõppimisperioodi ei kulu selleks ülemäära palju aega. Nagu teile iga gurmeekokk kinnitada võib, et peitu tervisliku toitumise saladus eriti rafineeritud aeganõudvas toidu valmistamise meetodis, vaid eelkõige koostisainete värskuses ja kvaliteedis. Need peaksid olema küpsed, töötlemata ja kui vähegi võimalik, siis mahetooted.

      Soovitame toiduks tarvitada järgmisi toiduaineid.

      • Esmajärjekorras