Pokker ja võitja psühholoogia: eduka pokkerimängija hoiakud ja mõtteviis. Matthew Hilger

Читать онлайн.
Название Pokker ja võitja psühholoogia: eduka pokkerimängija hoiakud ja mõtteviis
Автор произведения Matthew Hilger
Жанр Развлечения
Серия
Издательство Развлечения
Год выпуска 2015
isbn 9789949515363



Скачать книгу

lorist

      Ian Taylor on professionaalne pokkerimängija ja kirjanik. Tema artikleid on avaldatud paljudel Interneti-lehekülgedel ning erinevates väljaannetes. Artiklites keskendub ta peamiselt pokkerimängu psühholoogiale, vastuoludele ning emotsioonidele ja enesekontrollile. Iani postitusi võid leida Interneti-foorumist aadressil InternetTexasHoldem.com.

      Ian lõpetas 1999. aastal Warwicki ülikoolis majandusteaduste eriala, tema magistritöö puudutas riskitolerantsi ja hasartmänge. Enne professionaalseks pokkerimängijaks hakkamist töötas Ian mitu aastat infotehnoloogia valdkonnas.

      Ian elab koos oma pikaajalise elukaaslase Rebecca ja kassiga Inglismaal Essexis. Kui ta parasjagu pokkerit ei mängi ega kirjuta, tegeleb ta korvpalli, jalgpalli või lugemisega.

Matthew Hilgerist

      Matthew Hilgeri huvi professionaalse pokkerimängu vastu ilmneb kolmel viisil: ta mängib pokkerit, kirjutab sellest ja tegeleb pokkerialaste veebilehekülgede haldamisega. Tema esimesed kaks pokkeriteemalist raamatut – Internet Texas Hold’em ja Texas Hold’em Odds and Probabilities – saavutasid kohe ülemaailmse bestselleri staatuse.

      Matthew omandas bakalaureuse kraadi rahandusteaduse ja finantsjuhtimise erialal 1989. aastal Georgia ülikoolis. 1991. aastal omandas ta magistrikraadi Georgia riiklikus ülikoolis finantsteaduse erialal ja 1996. aastal Thunderbirdi ülikoolis rahvusvahelise ärijuhtimise erialal. Enne pokkerikarjääri alustamist töötas Matthew mitmetel raamatupidamise, finantsjuhtimise ja konsulteerimisega seotud ametikohtadel.

      Matthew on aastatel 2004–2006 rahvusvahelisel pokkeriturniiril kaheksa korda võitnud ja ühel korral Main Eventil 33. positsiooni saavutanud. 2001. aastal tuli ta Uus-Meremaa pokkeriturniiri võitjaks.

      Matthew elab koos abikaasa Diana ja kahe poja Joshua ning Zacharyga Georgia osariigis Atlantas. Lisaks pokkerimängule paelub teda klaverimäng ja reisimine.

Tänusõnad

      Matthew ja Ian soovivad tänada järgmisi inimesi:

      Kõigepealt ja kõige rohkem Rebecca Churcherit, kes oli meile kogu raamatu kirjutamise aja suureks toeks ja aitas esmasel toimetamisel.

      John Baxterit, Ammon Browni, Neil Dewhursti, Peter Fieldi, Jane Grisctit, Tony Pillingeri, Erik Randa ja Tyler Zutzi korrektuuri, toimetamise ja pokkerialaste nõuannete eest.

      Rob ja Lisa Kellerit statistika ja arvutuste kontrollimise eest.

      Ed „Fasteddy” Nordlingi esikaane kontseptsiooni eest ning Per Arne Dahli kunstilise kujundamise eest.

      Neil Myersit ja Julie Risiniti stiilikujunduse ja küljendamise eest.

      Kõiki InternetTexasHoldem.com foorumiliikmeid, kes muudavad selle maailma parimaks pokkerikommuuniks.

      1. peatükk

      Sissejuhatus

      Pokkerimängu tehnilisi aspekte käsitlevaid raamatuid leidub turul tosinate viisi. Neis õpetatakse, milliste kombinatsioonidega mängida, kuidas mängida ja millal loobuda. Neis kõneldakse ka matemaatilistest tõenäosustest, vastaste eksitamisest, bluffimisest ja miljonist muust asjast. Enamikust raamatutest on pokkerimängijale ka palju kasu.

      Kahjuks aga pööratakse pokkerimängu inimlikele teguritele neis raamatutes äärmiselt vähe tähelepanu. Pokkerit mängivad ju inimesed, mitte robotid. Inimest juhivad tunded, impulsid ja emotsioonid, mis võivad panna ta käituma täiesti ettearvamatult ja ebaloogiliselt.

      Käesolev raamat puudutab teemasid, mida teistes raamatutes käsitletud ei ole. Me ei anna nõu, kuidas panuseid teha, neid tõsta, samaks jätta või loobuda, ehkki ka need teadmised on äärmiselt olulised. Selle asemel keskendume teistele olulistele küsimustele:

      • Milline on pokkerimängija õige mõtteviis ja õiged hoiakud?

      • Kuidas toime tulla suurte kaotuste ja halva õnnega?

      • Mis on tilt1 ja kuidas seda vältida?

      • Millised psühholoogilised tegurid võivad võiduvõimalust suurendada või vähendada?

      Kõik pokkeriteemaliste raamatute autorid armastavad oma raamatu reklaamimisel kuulutada, et see on kõige tähtsam raamat, mis sulle eales kätte on sattunud. Meie oleme tagasihoidlikumad. Arvame, et käesolev teos on sulle kätte juhtunud pokkeriraamatute seas tähtsuselt teisel kohal. Esikoht kuulub raamatule, mis õpetab sulle pokkerimängu tehnilisi oskusi, sest need on kõigele vaatamata asendamatud. Meie raamat jätkab sealt ja õpetab, kuidas oma trumpe maksimeerida ja vältida enesehävituslikke tendentse, mida esineb paljude mängijate puhul.

      Kuigi tegu on äärmiselt oluliste teguritega, on vaimseid, emotsionaalseid ja psühholoogilisi aspekte pokkerialases kirjanduses kahetsusväärselt vähe käsitletud. Kõik pokkerimängijad kaotavad tarbetult raha, mitte sellepärast, et nende oskused ja teadmised oleks kasinad, vaid ebakindluse, vale mõtteviisi, valede reaktsioonide ja ebaselge mõtlemise tõttu. Isegi igapäevaelus muidu väga rahulikud ja oma käitumist kontrollivad inimesed võivad pokkerilaua taga muutuda emotsionaalseks, hakata ebaloogiliselt käituma või koguni petma. Pokker on mäng, kus satutakse olukordadesse ja mõttekäikudele, mida igapäevaelus ette ei tule. Tõtt-öelda tuleb optimaalse pokkerimängu korral vahel käituda oma instinktidele täiesti vastupidiselt.

      Käesolevas raamatus lahkame üksikasjalikult pokkerimängu psühholoogilist olemust. Esmalt käsitleme pokkerimängija õigeid hoiakuid, mida tuleks mängulauas rakendada. Pokkerimängija õige mõtteviis on kõige alus ja käesoleva raamatu läbiv teema. Seejärel peatume põhjalikumalt suuri kaotusi, pikka aega kestvat kaotustelainet ja tilt’i puudutavatel teemadel. Kui need põhiküsimused on lahatud, uurime mängukassa haldamise kunsti, vastasmängijate analüüsimist ja nendega seotud aspekte ning õppematerjale. Viimases peatükis uurime, kuidas pokkerimäng mõjutab sinu igapäevaelu ja vastupidi.

      Kellele on raamat mõeldud?

      Raamatust peaks abi olema igat masti pokkerimängijatele, nii päris algajatele, kes püüavad meeleheitlikult võimalikult vähe raha kaotada, kui ka professionaalsetele mängijatele, kes teenivad pokkerimänguga aastas kuuekohalisi summasid.

      Algajad omandavad siit teadmisi ja oskusi, mida enamikul mängijatest tuleb õppida läbi suurte raskuste. Me ei unusta ära ka pokkerimängu karmi reaalsust ja jagame näpunäited, kuidas sellega toime tulla.

      Keskmise kogemusega pokkerimängijad võivad avastada enda käitumises seiku, mis on neile seni pokkerilauas takistuseks olnud. Võimalik, et seni enamasti kaotusseisus olnud või nulli jäänud mängija hakkab võitma.

      Edasijõudnud võivad õppida, kuidas ületada takistusi, mis nende võidusummasid seni teatud piirides on hoidnud. Tippmängijad valdavad reeglina väga hästi pokkerimängu tehnilisi aspekte. Nemad valdavad kõige paremini ka mängu inimlikke tegureid, mis aitavad võita.

      Meie raamatut lugedes võid märgata, et rohkem puudutatakse Texas Hold’em’i kui teisi pokkerimängu vorme. Selle põhjuseks on asjaolu, et Hold’em on praegu kõige populaarsem ja ka enamikule lugejaist tuttav ning arusaadav pokkeriversioon. Vaatamata sellele kehtib käesolevast raamatust loetu ka kõikide teiste, nii Studi, Omaha kui ka kõikide ülejäänud variatsioonide puhul. Kasutame näidetes Hold’em’i kätt, et võimalikult paljud öeldut nii hästi kui võimalik mõistaksid.

      Pokkerimängu teeb võrratuks asjaolu, et nii mehed kui ka naised saavad mängida võrdsetel alustel. Mõlemal sugupoolel on täpselt võrdsed võimalused võita ja edukaks pokkerimängijaks saada.

      Ole mees või naine, algaja või edasijõudnu, noor või vana, loodame südamest, et see raamat aitab sul paremaks mängijaks saada. Loe edasi ja sa avastad täiesti uue lähenemise pokkerimängule.

      2. peatükk

      Pokkerimängija mõtteviis

      „Võidukad sõdurid saavad kõigepealt võidukaiks ja alles siis suunduvad sõtta. Lüüasaanud lähevad kõigepealt sõtta ja loodavad seal võidukaiks saada.”

Sun Tzu („The Art of War”/ „Sõjakunst”)

      Edukas pokkerimängija arendab oma tehnilisi mänguoskusi ning – võtteid ajapikku. Sellisteks oskusteks on näiteks vastase kaartide äraarvamine, oskuslik



<p>1</p>

Spetsiifiline pokkeritermin, mille erinevad tuletised kirjeldavad kaotustelainele sattunud mängija käitumist ning nõrgatulemuslikku mängu. Tilt’i sattunud mängija ei mõtle reeglina selgelt ja tegutseb emotsioonide, mitte mõistuse ajel. Tõlkija märkus.