Книгата на пророк Захария – научен коментар на текста. Андрей Тихомиров

Читать онлайн.
Название Книгата на пророк Захария – научен коментар на текста
Автор произведения Андрей Тихомиров
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2023
isbn



Скачать книгу

Хей, хей! бягайте от северната страна, казва Господ; защото ви разпръснах до четирите небесни ветрища, казва Господ. (Евреите се оказаха в разпръсната позиция, тъй като бяха изгонени от Израел и Юдея, но сега свещениците на юдаизма призовават да бягат от Вавилония – „северната страна“).

      7 Спаси се, Сионе, който живееш между дъщерите на Вавилон. (Яхве, тоест знаещият елит на юдаизма, несъмнено означава евреите, които не искаха да напуснат Вавилон и да се върнат в родината си).

      8 Защото така казва Господ на Силите: Той ме изпрати за слава при народите, които ви ограбиха, защото всеки, който се докосне до вас, докосва зеницата на окото Му. (Яхве защитава своя народ и ще отмъсти на онези народи, които ограбиха евреите).

      9 И ето, Аз ще вдигна ръката Си срещу тях и те ще станат плячка на своите слуги, и тогава ще познаете, че Господ на Силите Ме е изпратил. (Възмездието е неизбежно!).

      10 Радвай се и весели се, дъще сионска! Защото, ето, ще дойда и ще живея всред вас, казва Господ. (Яхве ще триумфира).

      11 И много народи ще побягнат при Господа в онзи ден и те ще бъдат Мои хора; и ще обитавам всред вас, и ще познаете, че Господ на Силите Ме е изпратил при вас. (Яхве ще триумфира).

      12 Тогава Господ ще завладее Юда, Своето наследство в светата земя, и отново ще избере Ерусалим. (Яхве ще триумфира).

      13 Всяка плът да замълчи пред Господа! Защото Той се издига от Своето свято обиталище. (Яхве ще триумфира).

      Глава 3

      1 И той ми показа Исус, великия свещеник, стоящ пред ангела Господен, и Сатана, стоящ от дясната му страна, за да му се противопостави. (Свещеник (гръцки) е същото като свещеник. Ангелът Господен е поддръжник на тайния свещеник, Сатаната е враг на тайния свещеник).

      2 И Господ каза на Сатана: Господ да те смъмри, Сатана; Господ, който избра Ерусалим, да те смъмри! не е ли той клеймо, изтръгнато от огъня? (Г-н Бог и Сатана „говорят“ като обикновени хора).

      3 Исус беше облечен в мръсни дрехи и застана пред Ангела (Във видения Бог, т.е. свещеникът-хипнотизатор, се яви пред Захария, отнемайки греха от „народа му“, техните свещеници и водачи. В едно от тези видения, първосвещеникът Исус стоеше пред Бога, но в същото време беше облечен в мръсни дрехи.Мръсотията по дрехите символизираше порочната му същност: първосвещеникът на Йерусалимския храм старателно се беше изцапал с неприлични действия, което предизвика нападки от неговите опоненти).

      4 който в отговор каза на стоящите пред него: съблечете мръсните му дрехи. И той му каза: виж, отнех вината ти и те облякох в церемониални одежди. (Богът хипнотизатор смени изцапаната си рокля с искрящо официално облекло.)

      5 И той каза: Сложете чиста митра на главата му. И туриха чиста митра на главата му и го облякоха с дрехи; Ангелът Господен застана. (Кидар е украшение за глава на еврейския първосвещеник под формата на тюрбан от фин висон, носен само при специални случаи).

      6 И Ангелът Господен свидетелства и каза на Исус: (Разговор между ангела, тоест съучастникът на свещеника хипнотизатор и великия свещеник).

      7 Така казва Господ на Силите: