A görög nép történetéből. Андрей Тихомиров

Читать онлайн.
Название A görög nép történetéből
Автор произведения Андрей Тихомиров
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2023
isbn



Скачать книгу

trójai háború oka Helen, Mepelaus király feleségének Párizs —Alexander, Priam trójai király fia elrablása volt. Menelaosz mélyen megsértődött, és sok király és harcos segítségét kérte. Közülük olyan híres harcosok voltak, mint Diomedes, Odysseus, Ajax és a hősök legbátrabb – Achilles, a Thetis istennő fiatal fia, a bátor Myrmidonok vezetője. Az akhájok hadjáratát Menelaosz idősebb testvére, Agamemnon, Mükéné és Argosz királya vezette. Az Akháj harcosok elfoglalták a Trója és a tenger közötti síkságot, partra vonták a hajókat és felállították táborukat, ahonnan sorozatokat készítettek, kis településeket fosztogattak és pusztítottak. Troy ostroma kilenc évig tartott. A tizedik évben volt egy veszekedés két vezető – Achilles és Agamemnon. Agamemnon király, arrogáns és kapzsi, megsértette Krisztust, Apolló Isten papját, mivel nem volt hajlandó elfogadni tőle a váltságot, amelyet a pap hozott elfogott lányáért. Chrysus panaszkodott Apollónak, és ő, aki dühös volt az Achaeusokra, érthetetlen pestist küldött rájuk, Achilles, aki meg akarta tudni az Achaean katonák halálának okát, találkozót hívott össze, ahol Calchas jövendőmondó mindenkinek feltárta Agamemnon bűnösségét, mondván, hogy Apollo akaratával Chrysus lányát vissza kell adni apjának. A feldühödött Agamemnon követelte Briseist, akit korábban Achilles-nek adtak, foglya helyett. Felháborodott Achilles felajánlotta, hogy erővel oldja meg a vitát, de Athena istennő visszatartotta. Kijelentette, hogy sem ő, sem katonái nem vesznek részt a csatákban. Miután visszahívta a Marmidoniakat, visszavonult a sátrába. Agamemnon király Zeusz javaslatára úgy dönt, hogy csatát indít a trójaiakkal. Azonban először azt akarja, hogy teszteljék a hangulat az Achaean harcosok és felkéri őket, hogy haza. A vezetők felháborodására a harcosok boldogan rohannak a hajókhoz, felkészülve arra, hogy azonnal elindítsák őket. Ezután Agamemnon összegyűjti a csapatok tanácsát, amelyen Thersites, a legrondább Achaeans, aki Troy közelében érkezett, a hétköznapi katonák érdekeinek védelmében jár el. A ravasz Odüsszeusz király meggyőzést és erőt használ az akhájok befolyásolására, a Therszitákat pedig egyszerűen gyáva beszédekért verik meg. Mindezen események leírását a vers nyitó dalai tartalmazzák.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

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