Από την ιστορία του αλβανικού λαού. Андрей Тихомиров

Читать онлайн.
Название Από την ιστορία του αλβανικού λαού
Автор произведения Андрей Тихомиров
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2023
isbn



Скачать книгу

μια κελτοθρακική κουλτούρα Λα Τενέ, εχθρική προς τους Ιλλυριούς. Οι Κέλτες αρχίζουν να σπρώχνουν τους Ιλλυριούς από τα βόρεια και οι Έλληνες από τα ανατολικά. Οι Κέλτες εν μέρει απώθησαν τους Ιλλυριούς, εν μέρει τους υπέβαλαν σε αφομοίωση. Τον 3ο αιώνα προ ΧΡΙΣΤΟΥ ε., όταν οι Ιλλυριοί ήρθαν σε σύγκρουση με τους Ρωμαίους, ήταν βασικά στο στάδιο της αποσύνθεσης του φυλετικού συστήματος. Απόγονους των αρχαίων Ιλλυριών, ορισμένοι μελετητές θεωρούν σύγχρονους Αλβανούς. Πολιτιστικά μνημεία των Ιλλυριών έχουν διατηρηθεί στην Αυστρία, την Αλβανία, την Ιταλία, τη Μακεδονία και τη Σερβία.

      Υπάρχει πιθανότητα μετά τη μετακίνησή τους από τα Καρπάθια στη Βαλκανική Χερσόνησο, οι Ινδοευρωπαίοι που ανήκουν στην απλοομάδα R1a να εξομοιωθούν με τις τοπικές Παλαιοβαλκανικές φυλές της απλοομάδας I2a, με αποτέλεσμα οι Θρακικοί λαοί που είναι γνωστοί από γραπτές πηγές. σχηματίστηκε (στην οποία κυριαρχούσε η απλοομάδα I2a με μια μικρή ανάμειξη της απλοομάδας R1a). ταυτόχρονα, η νέα γλώσσα διαμορφώθηκε με βάση τη γλώσσα των κατακτητών, δηλαδή στην ινδοευρωπαϊκή βάση, ενσωματώνοντας κάποια τοπικά χαρακτηριστικά. Θράκες, ορισμένοι ερευνητές αναφέρονται στην απλοομάδα R1b. Υπάρχουν 9 απλοομάδες σύγχρονων Αλβανών: E1b1b1 (M35), J2 (M172), R1 (M173), I (M170), G (M201), K (M9, xP), J1 (M267), H1 (M52), E ( xE1b1b1), που δείχνει την εξαιρετικά μικτή προέλευσή τους. Μια απλοομάδα είναι μια ομάδα παρόμοιων απλοτύπων που έχουν κοινό πρόγονο που έχει μια μετάλλαξη που κληρονομείται από όλους τους απογόνους (συνήθως ένας πολυμορφισμός ενός νουκλεοτιδίου). Ο όρος «απλοομάδα» χρησιμοποιείται ευρέως στη γενετική πληθυσμού και τη γενεαλογία – μια επιστήμη που μελετά τη γενετική ιστορία της ανθρωπότητας, μελετώντας τις απλοομάδες του χρωμοσώματος Υ (Y-DNA), του μιτοχονδριακού DNA (mtDNA) και της απλοομάδας MHC. Οι γενετικοί δείκτες Y-DNA μεταδίδονται με το χρωμόσωμα Υ αποκλειστικά μέσω της πατρικής γραμμής (δηλαδή από τον πατέρα στους γιους) και οι δείκτες mtDNA μέσω της μητρικής γραμμής (από τη μητέρα σε όλα τα παιδιά). Έτσι, τα αρσενικά είναι φορείς των δεικτών Y-DNA και mtDNA, ενώ τα θηλυκά είναι φορείς μόνο του mtDNA. Απλότυποι για αυτοσωμικούς δείκτες υπάρχουν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

      Φαίνεται ότι είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι το σύγχρονο ρωσικό εθνόσημο ανάγεται στο οικόσημο του δικέφαλου αετού, το οποίο δανείστηκε ο Μέγας Δούκας Ιβάν Γ΄, αφού παντρεύτηκε την ανιψιά του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου. XI και η κόρη του δεσπότη του Μωρέα Θωμά Ζωή (Σοφία) Παλαιολόγου, από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο). Το οικόσημο συμβόλιζε ότι η Ρωσία είναι μια ευρασιατική δύναμη, στο οικόσημο το ένα κεφάλι φαίνεται να είναι στραμμένο προς την Ευρώπη, το άλλο – προς την Ασία. Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ο δικέφαλος αετός συμβόλιζε τη διαίρεση του κράτους σε δυτικές και ανατολικές αυτοκρατορίες.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно