Από την ιστορία του αρμενικού λαού. Андрей Тихомиров

Читать онлайн.
Название Από την ιστορία του αρμενικού λαού
Автор произведения Андрей Тихомиров
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2023
isbn



Скачать книгу

παράκτια εδάφη είτε σε τεχνητά αρδευόμενα.

      Επί βασιλέως Argishti το 783 π.Χ. μι. Ιδρύθηκε το Ερεμπούνι (Ερεβάν), η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο. Τα ερείπια των παλαιότερων κτιρίων στο Ερεβάν βρέθηκαν στα περίχωρα της σύγχρονης πόλης. Βρέθηκε μια σφηνοειδής επιγραφή: «Ο θεός Khald με το μεγαλείο, ο Argishti, γιος του Menua, έχτισε αυτό το ισχυρό φρούριο, το τελείωσε, που ονομάζεται πόλη Erebuni, για την εξουσία της χώρας Biayna (Ουράρτου) και για να εκφοβίσει τις εχθρικές χώρες».

      Μετά την πτώση της Αχαιμενιδικής Περσίας, τα αρμενικά εδάφη κατακτήθηκαν μερικώς από τον Μέγα Αλέξανδρο. Αλλά λίγο μετά το θάνατό του, τα αρμενικά βασίλεια, σχηματίστηκαν το 321 π.Χ. στη Μικρά Αρμενία, και στο Ayrarat (Κοιλάδα Αραράτ) (316 π.Χ.), διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Το νοτιοδυτικό (Sofena) και το νότιο τμήμα της Αρμενίας έγιναν μέρος του κράτους των Σελευκιδών ως υποτελείς περιοχές. Γύρω στο 220 π.Χ μι. τα εδάφη της Νότιας Αρμενίας συγχωνεύτηκαν με το Ayrarat και η πόλη Argishtikhinili έγινε το κέντρο της Μεγάλης Αρμενίας που προέκυψε, η ευημερία της οποίας οφειλόταν στο εμπόριο που διεξαγόταν μέσω των Aorses και Siraki με το βασίλειο του Βοσπόρου και τη Θάλασσα του Azov.

      Μετά την ήττα των Σελευκιδών στη μάχη με τους Ρωμαίους στη Μαγνησία (190 π.Χ.), οι ηγεμόνες της Μεγάλης Αρμενίας και της Σοφένης – Αρτάσης και Ζαρέχ (Αρταξία και Ζαριάδ) – επαναστάτησαν και κήρυξαν την ανεξαρτησία της Μεγάλης Αρμενίας και της Σοφένης (189 π.Χ.). ε. .). Έγιναν οι ιδρυτές των δυναστείων των Αρτασεσίδων και των Σαχούνι. Η κατάσταση της εξωτερικής πολιτικής που αναπτύχθηκε τον 1ο αι. προ ΧΡΙΣΤΟΥ μι. στη Μέση Ανατολή, και το πιο σημαντικό, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας συνέβαλε στην ανάδειξη της Μεγάλης Αρμενίας στις τάξεις των ισχυρότερων δυνάμεων του ελληνιστικού κόσμου. Ο Τιγράν Β' (95-56 π.Χ.), εγγονός του Αρτάση Α' (189-161 π.Χ.), κατά την πρώτη περίοδο της βασιλείας του επέκτεινε την επικράτεια του Αρμενικού κράτους από τον ποταμό. Kura και η Κασπία Θάλασσα μέχρι το ποτάμι. Ιορδανία και Μεσόγειος μ. και από τον Κιλικικό Ταύρο μέχρι τα Ινδικά βουνά. Η δεύτερη περίοδος της βασιλείας του Τιγράν Β' (70-56 π.Χ.) σημαδεύτηκε από έναν αμυντικό πόλεμο με τη Ρώμη, ο οποίος άπλωσε την επέκτασή της στην Ανατολή και προσπάθησε να υποτάξει την Αρμενία και όλη την Υπερκαυκασία στην εξουσία της. Οι ρωμαϊκές λεγεώνες με επικεφαλής τον Λούκουλλο, που ονειρευόταν την καταστροφή της «Αρμενικής Καρχηδόνας» – της πρωτεύουσας του Αρτασάτ, ηττήθηκαν ολοσχερώς από τον στρατό του Tigran II και τις λαϊκές πολιτοφυλακές στις νότιες προσεγγίσεις του Αραράτ. Αλλά μετά την ήττα που επέφερε ο Πομπήιος στον σύμμαχο του Τιγράν Β΄ Μιθριδάτη ΣΤ΄ Ευπάτορα, ο Αρμένιος βασιλιάς, λόγω της έλλειψης ευκαιριών για να συνεχίσει τον περαιτέρω αγώνα, θεώρησε πιο συνετό να συνάψει μια συνθήκη ειρήνης με τη Ρώμη (65 π.Χ.) με κόστος της εγκατάλειψης της Συρίας και των μικρασιατικών εδαφών. με αυτό το βήμα κατάφερε να υπερασπιστεί την κύρια επικράτεια του κράτους. Η Αρμενία της εποχής των Αρτασεσίδων (189-1 π.Χ.) ήταν ένα ισχυρό κράτος του λεγόμενου. ελληνιστικού τύπου. Οι κύριοι παραγωγοί ήταν: στη «βασιλική γη» οι κοινοτικοί αγρότες – σινακάνοι, και σε ιδιόκτητες εκτάσεις