Profeten Hoseas bok – en vetenskaplig kommentar till texten. Андрей Тихомиров

Читать онлайн.
Название Profeten Hoseas bok – en vetenskaplig kommentar till texten
Автор произведения Андрей Тихомиров
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2023
isbn



Скачать книгу

för att sedan för evigt "mjölka" dessa enfaldiga).

      21 Och det skall ske på den dagen, att jag skall höra, säger Herren, jag skall höra himlen, och den skall höra jorden, (Gud och himlen kan "höra"!).

      22 och jorden skall höra bröd och vin och olja; och dessa skola höra Jisreel. (Jorden kan "höra"!).

      23 Och jag skall så det åt mig på jorden och förbarma mig över de obarmhärtige, och jag skall säga till mitt folk: "Du är mitt folk", men de skall säga: "Du är min Gud!" (Hosea fick tre barn, var och en av dem, på Jehovas befallning, han gav ett symboliskt namn: den förstfödde kallades Jisreel, och betonade att Jehova skulle göra slut på kungariket av Israels hus, dottern fick namnet Loruhama (oförlåtet), vilket innebar att Gud inte skulle förbarma sig över otrogna människor; den andra sonens namn var Loammi (inte mitt folk), det vill säga Jahve vägrar sitt folk, vill inte vara deras gud. en tid kommer förmodligen att komma då Jahves godhet kommer att höja sig över folkets synder).

      Kapitel 3

      1 Och Herren sade till mig: Gå igen och älska en kvinna som är älskad av sin man, men som begår äktenskapsbrott, precis som Herren älskar Israels barn, och de vänder sig till andra gudar och älskar sina druvkakor. (Huvudsaken är att återlämna de "förlorade fåren" – Israels söner till judendomens sköte, för detta ändamål beordrade hypnotisörsguden Hosea att sova med frun till en av hans vänner, dock om hon hade redan lurat sin man).

      2 Och jag köpte den åt mig för femton silverpenningar och för en homer korn och en halv homer korn.

      3 Och han sade till henne: "Stanna hos mig i många dagar; otukt inte och var inte med någon annan; så kommer jag att vara för dig. (Hosea instruerar äktenskapsbryterskan).

      4 Ty en lång tid skola Israels barn förbli utan kung och utan furste och utan offer, utan altare, utan efod och husgudar. (Efod är klädseln för judendomens präster. Terafim är namnet på en avgud som hade en mänsklig gestalt och var vördad som en hushållsgud som kunde förutsäga framtiden. Många forntida och senare kommentatorer ansåg denna märkliga historia med Hoseas äktenskap som en allegori, men andra tror att det måste tas bokstavligt och att det kanske var misslyckanden i hans personliga liv som fick Hosea att i detta se ett tecken på sitt folks framtid).

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

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