Wetenschap bevestigt – 7. Verzameling wetenschappelijke artikelen. Андрей Тихомиров

Читать онлайн.
Название Wetenschap bevestigt – 7. Verzameling wetenschappelijke artikelen
Автор произведения Андрей Тихомиров
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 0
isbn 9785005972361



Скачать книгу

de troepen van de Achaeërs en Trojanen samenkomen en tegenover elkaar staan, besluit Paris, de ontvoerder van Helen, naar voren te komen en de dappere krijger van het vijandelijke leger uit te dagen tot een tweegevecht. De goden zwijgen.

      «… Alexander, gelijk aan een hemelse, stapte naar voren van de Trojanen,

      Met parda leer op het frame, met een kromme strik over zijn schouders

      En met een zwaard op de heup; en in de handen van twee koperen speren

      Trots aarzelend riep hij alle dapperste Danae,

      Trek tegen hem op en vecht een felle strijd.»

      Van de kant van de Achaeërs komt Menelaüs, Elena’s «legitieme» echtgenoot, opgetogen over de mogelijkheid om wraak te nemen op de vijand, ook niet ingegeven door iemand van bovenaf. Paris ziet hem en verschuilt zich lafhartig achter de rug van zijn kameraden: «Maar zodra Priamid hem zag,

      Alexander goddelijk,

      Tussen het flitsen van de voorkant, beefde zijn hart;

      Hij trok zich snel terug in de menigte vrienden en vermeed de dood.

      Als een reiziger die een draak ziet

      bergkloven,

      Draait terug en in horrorleden

      iedereen beeft,

      Gaat snel weg en zijn bleekheid

      bedekt de wangen,

      Dus nadat hij was weggelopen, stortte de Trojan zich in de menigte

      trots

      De manier waarop rood Parijs, bang

      Atreus zoon.

      Nou, dit zijn allemaal gewone menselijke acties, niet gegeven door de goden. Als ze werden gegeven, zou alles er anders uitzien.

      Kortom, de helden van de Ilias handelen op deze manier en op die manier – beide volgen ze de stem van de goden en uit eigen vrije wil. Het zou zinloos zijn om te proberen te berekenen hoe vaak. Zelfs als iemand zo’n berekening zou maken (hard werken), zouden de resultaten zeker niets zeggen. We hebben geen reden om af te wijken van de gebruikelijke opvatting over de rol van de goden in de Ilias. Het zijn dezelfde deelnemers aan evenementen, net als mensen. De goden zijn onderworpen aan gewone menselijke passies – liefde, haat… Daarom bemoeien ze zich eindeloos met het menselijk leven – ze straffen sommigen, beschermen anderen, duwen mensen tegen elkaar… Er zijn zo nu en dan ruzies tussen hen. De Olympische goden zijn voor de Hellenen bijna tastbare bewoners van de aarde, alleen machtiger en niet onderhevig aan de dood.

      Niet alleen de goden houden zich aan hun woord aan de mensen, maar ook de mensen aan de goden. Natuurlijk, als advies en bevelen van Olympus naar laaggelegen land vliegen, terug – verzoeken en gebeden.

      Achilles smeekt Thetis om voor hem tussenbeide te komen en een goed woordje te doen bij Zeus zodat hij Agamemnon straft:

      «Moeder! als je sterk bent, kom dan tussenbeide voor de dappere zoon!

      Beklim nu de Olympus en bid tot de almachtige Zeus …»

      Soms vertellen mensen de goden echter precies hoe ze moeten handelen om hun menselijke nederige gebeden te bevredigen. Eigenlijk vertelt niemand minder dan Achilles via Thetis aan Zeus hoe hij Agamemnon moet straffen voor zijn, Achilles, ontheiligde eer – om hem te betrekken bij de oorlog met de Trojanen:

      «Herinner Zeus hieraan en bid, je knieën omhelzend,

      Laat hem, vader, verlangen om te vechten voor de mensen van Pergamum in veldslagen,

      Maar de Argivers, die naar de schepen en naar de zee drongen,

      Sla met de dood, zodat de Argiven van hun koning zullen genieten;

      Deze koning zelf, de veelmachtige, arrogante Atrid, mag hij weten

      Wat is hij misdadig, de dapperste Achaeër die zo onteerd is.

      En de Thunderer Zeus luisterde naar het advies van een sterveling.

      Dus tussen de goden en mensen in de Ilias, zoals ze nu zouden zeggen, is er een bijna gelijke uitwisseling van informatie. Dit wordt ook bevestigd door Achilles, die tegen Athena zegt, die hem vermaant om geen openlijke strijd aan te gaan met Agamemnon:

      «Je moet, o dochter van Zeus, je bevelen gehoorzamen.

      Het maakt niet uit hoe vurig mijn woede is, maar nederigheid zal nuttiger zijn:

      Wie door de onsterfelijken wordt onderworpen, de onsterfelijken luisteren naar hem.

      Kortom, niet alles in de Ilias is wat het lijkt voor Jaynes. Deze keer is er geen reden om archeologische opgravingen uit te voeren, om naar «Troje» te zoeken – om tot op de bodem uit te zoeken wat de werkelijkheid verbergt achter het advies en de hints van de goden.

      Maar toch hebben we het niet echt over de goden, maar over de structuur van de hersenen.

      «De opkomst van een tweekamerbrein was een historische noodzaak», zegt Jaynes. «Toen een stam ongeveer dertig leden bereikte, werden nieuwe vormen van communicatie en sociale controle noodzakelijk. Ik neem aan dat de hallucinaties van het tweekamerbrein deze sociale controle waren. Het individu hoorde het echte bevel van de leider en voerde het uit. En toen de heerser stierf, werd zijn stem een hallucinatie. Zo’n stem zou kunnen ’denken’ en de problemen oplossen waarmee een persoon te maken had.

      Volledig, is dit serieus? Hallucinaties in plaats van bewustzijn! Hoe kan een persoon overleven, in de gevangenschap van fantastische visioenen, zelfs als ze door de werkelijkheid worden gegenereerd? Hij moest tenslotte elke minuut, elke seconde door de realiteit navigeren om niet om te komen.

      Janes realiseert zich deze zwakte van zijn theorie en probeert het gat te dichten. Hij schrijft dat hallucinaties in de loop van de tijd lastig zijn geworden voor menselijke controle. Hij noemt zelfs de tijd waarop dit gebeurde – ongeveer 1480 voor Christus. Toen was er een uitbarsting van vulkanen op de eilanden van Santorini. Een gigantische golf passeerde langs de oevers van de Egeïsche Zee en veroorzaakte verschrikkelijke verwoestingen. Massa’s vluchtende vluchtelingen stormden de diepten van het vasteland in. Onder deze omstandigheden konden de hallucinaties de vluchtelingen niet langer ondersteunen, ze hadden een meer realistische manier nodig om zich te oriënteren. En zo werd de aanzet gegeven tot de ontwikkeling van het moderne bewustzijn.

      Maar deze patch op de theorie helpt haar niet veel. Waren de vulkaanuitbarstingen op de eilanden van de Egeïsche Zee de eerste rampen die mensen meemaakten? Catastrofes hebben zich gedurende het hele bestaan van de mensheid voorgedaan. Dit is waar we het over hebben – een persoon werd constant blootgesteld aan gevaar, zonder rekening te houden met de dreigende dood. Natuurlijke en sociale selectie was op zoek naar de meest effectieve, meest vruchtbare hulpmiddelen om het gedrag van een persoon te sturen. Is het mogelijk om je voor te stellen dat hij hem zo’n waardeloos, overweldigd hulpmiddel als hallucinaties heeft uitgegleden?!

      Is het verrassend dat de goden in Homerus iemand vertellen hoe hij zich moet gedragen? Is het nodig om te zoeken naar een echte basis achter de goden? Dit is tenslotte hetzelfde als het zien van buitenaardse wezens in de helden van oude legendes en mythen. De mythische wereld van de oude mens werd bewoond door goden. De goden moesten iets doen. Het dicteren van belangrijke beslissingen aan een persoon is een behoorlijk waardige rol. Zo’n rol werd door de mythen aan de goden gegeven.

      Hier kun je aan toevoegen dat de uitbarsting van Santorin plaatsvond rond 1380 en het verhaal hierover staat in het bijbelboek «Exodus»: Tikhomirov A.E., Exodus. https://ridero.ru/books/ishod_2/

      En de goden in de Ilias en in andere oude werken zijn mensen die alleen grote capaciteiten en technologieën hebben.

      Om de vraag naar de historische uitgangspunten van het christendom aan de orde te stellen, is het noodzakelijk om aandacht te schenken aan de kenmerken van de christelijke God, die hem scherp onderscheiden van de goden van het heidense Hellas. Ten eerste zien we in het christendom één enkele God, in tegenstelling tot de veelheid aan Olympische goden. Ten tweede is de christelijke God de transcendente schepper en heerser van de wereld, in tegenstelling tot de Griekse goden, die wereldkrachten personifiëren