Венгерский язык. Пятьдесят тем для продолжающих. Уровень В1. Александр Владимирович Павленко

Читать онлайн.



Скачать книгу

És ne felejtsd el a konzervnyitót. És természetesen szükséged van egy nagyon nagy hátizsákra, hogy minden holmid cipelni tudd. Ha van egy autód, természetesen abba is bepakolhatod az összes holmidat. Sok fiatalnak nincs kocsija. Minden holmijukat a hátizsákjaikban kell cipelniük. A legtöbben a kijelölt kempingekben táboroznak. Ezek általában nagyok és tiszták. Itt vannak zuhanyzók, mosogatásra alkalmas helyek és mosógépek. Van egy étterem és általában pár kis bolt. Ezekben friss ételt, kenyeret, vizet, bort és sört tudsz vásárolni. Nagyon szórakoztató korán reggel kikecmeregni a sátradból, és kávét vagy teát főzve megnézni a napfelkeltét. A kemping nagyszerű módja annak, hogy új és érdekes barátokkal találkozz. Néhány kempingnek teniszpályái és úszómedencéi is vannak. Igazi szabadságérzet van. És persze fantasztikus, hogy egész nap a szabadlevegőn vagyunk. Nagyon szeretek a tengernél táborozni, mert imádom a strandot és az úszást. De persze néhány ember a hegyekben, az erdőkben vagy a nemzeti parkokban szeret táborozni. A lakókocsizás is egy izgalmas módja a szabadságtöltésnek. Sokkal kényelmesebb a táborozásnál. Néhány lakókocsi kicsi és egyszerű. Más újabb lakókocsik viszont nagyon tágasak. Bent általában van egy picike konyha csapvízzel, egy tusoló és egy vécé. És persze a legtöbb lakókocsiban van egy picike hűtő.

      1. Miért nagyszerű szórakozás a kempingezés?

      2. Mi az első dolog, amire a kempingezéshez szükséged van?

      3. Mivel kell rendelkezned a kényelmes alváshoz?

      4. Milyen főzőfelszerelésre van szükséged a kempingezéshez?

      5. A kempinges turista számára mi az, ami elengedhetetlen?

      6. Miért van szükséged nagy hátizsákra?

      7. Hogy teheti az autó a kempingezést még kényelmesebbé?

      8. Mit kell tennie a legtöbb fiatalnak a kempingezés alatt?

      9. Hol kempingezik a legtöbb ember?

      10. Milyenek a kempingek?

      11. Milyen felszereléseket találhatsz a kempingben?

      12. Mit vásárolhatsz egy tipikus kempinges üzletben?

      13. Miért olyan mulatságos korán felkelni a kempingezés során?

      14. Kivel találkozhatsz a kempingben?

      15. Mi a legjobb dolog a kempingekben?

      16. Hol szeret Júlia kempingezni?

      17. Mi a többi népszerű kempinges célállomás?

      18. Mi különbözteti meg a lakókocsizást a kempingezéstől?

      19. Milyenek a lakókocsik?

      20. Mije van a legtöbb lakókocsinak?

      1. Gyakorlat

      A kempingezés nagyszerű móka különösen a fiatalok számára, mert olcsóbb, mintha hotelben szállnánk meg és izgalmasabb. De sok dologra van szükséged. Szükséged van egy jó sátorra és egy meleg hálózsákra. Szükséged van még kemping gáztűzhelyre, edényekkel és fémtányérokkal, és egy konzervnyitóval. Természetesen szükséged van egy nagyon nagy hátizsákra, hogy az összes holmidat cipelhesd. De ha van autód, akkor természetesen beteheted az összes holmidat a kocsiba.

      2. Gyakorlat

      A legtöbb ember kempingben táborozik. Ezek általában nagyok és tiszták. Vannak zuhanyzók és olyan helyek, ahol elmoshatod a konyhaedényeidet és vannak mosógépek. Étterem is van, és rendszerint egy vagy két kisbolt is. A kempingekben komoly lehetőség van arra, hogy új és érdekes barátokkal találkozhass. Némelyik kempingnek vannak teniszpályái és uszodái. A szabadság valódi érzése van ott. És természetesen nagyszerű egész nap a szabad levegőn lenni.

      10. Téma Mozik

      Nemrég vettem magamnak egy videót, hogy otthon filmeket nézzek. De otthon tényleg nem kapod meg azt az érzést, amikor a moziban vagy. Amikor moziba mész senkisem fog hívni a film alatt. Senki sem fog kopogtatni az ajtón. Szóval száz százalékig tudsz a filmre koncentrálni. Van egy hatalmas kivetítő, és minden olyan nagynak néz ki rajta. És persze nagy a hangerő. Otthon nem szoktam túl hangosan se zenét hallgatni, se tévét vagy filmet nézni. De a moziban minden nagy és hangos. Így aztán a film és a történet tényleg körülölel. Manapság a legtöbb városban Multiplex mozik vannak. Ez egy olyan mozifajta, ahol egyszerre kettő, három, négy, vagy akár hat különböző filmet is vetítenek ugyanabban a hatalmas moziban. És hagyományosan az emberek vagy pattogatott kukoricát vesznek a filmre vagy valamit inni. Az igazat megvallva, én nem szeretem annyira a Multiplexeket. Nem tudom, miért. Úgy vélem, hogy túl nagyok és személytelenek. A kicsi, régies mozikat szeretem. Azok ugyan kevésbé kényelmesek. És néha a filmek minősége sem olyan jó. De van valami kicsit személyesebb ezekben a mozikban. A nézőtér kicsi és csendes. Ezt szeretem. Igazán szeretem a művészfilmes-mozikat. Csak független filmeket vetítenek. Általában érdekesek. Néhányuk fantasztikus. Egyáltalán nem szeretem az akciófilmeket. Abszolút utálom őket. Nincs történetvezetés. És az egész csak a lövöldözésről és a gyilkolásról szól. És tényleg mind hülyék, és hangosak. Kedvelem a jó vígjátékokat, de feketehumorral fűszerezve. És furfangosnak kell lennie. És az emberi kapcsolatokról szóló érdekes pszichológiai filmeket is szeretem. És néha csak úgy kikapcsolódásként egy jó thriller vagy horror.

      1. Mit vásárolt Júlia nem is olyan rég?

      2. Miben különbözik az otthoni filmnézés?

      3. Mi nem történhet meg veled sosem, ha moziba mész?

      4. Mire koncentrálsz, amikor moziban vagy?

      5. Miért van az összes mozinak nagy képernyője?

      6. Mi jellemző a moziban a hangra?

      7. Mi vesz körül a moziban?

      8. Milyen mozi van manapság a legtöbb városban?

      9. Milyen a multiplex mozi?

      10. Mit vásárol a legtöbb ember a film előtt?

      11. Mit gondol Júlia a multiplex mozikról?

      12. Júlia milyen mozit szeret?

      13. Milyen hátrányai vannak a kis moziknak?

      14. Miért szereti őket Júlia?

      15. Miért kedveli jobban a művész filmházakat?

      16. Milyen filmeket utál Júlia?

      17. Miért nem kedveli az akciófilmeket?

      18. Milyen vígjátékokat szeret nézni?

      19. Mi mást nézne még szívesen?

      20. Mit nézne Júlia csak a móka kedvéért?

      1. Gyakorlat

      Nem igazán jutsz ugyanahhoz az érzéshez, ha otthon nézel filmet, mintha moziban lennél. Először is, amikor moziba mész, senki sem fog felhívni a film alatt vagy kopogtatni az ajtón. Így száz százalékig a filmre koncentrálhatsz. És még nagy képernyő is van, és minden olyan nagynak látszik rajta. És természetesen hangos. A moziban minden nagy és hangos. Így a film és a történet mintegy körülvesz téged.

      2. Gyakorlat

      A legtöbb városnak és nagyvárosnak manapság van multiplex mozija. Ez olyanfajta mozi, ahol kettő, három, négy vagy akár hat különböző film van ugyanabban a hatalmas moziban. Hagyományosan a legtöbb ember a filmhez pattogatott kukoricát vagy valami innivalót vesz. A kis ódivatú mozik kevésbé kényelmesek. És néha a filmminőség sem annyira jó. De van valami kicsit személyhez szólóbb ezekben a mozikban.

      11. Téma Osztálytársak

      Harmadéves vagyok a középiskolában.