Венгерский язык. Пятьдесят тем для продолжающих. Уровень В1. Александр Владимирович Павленко

Читать онлайн.



Скачать книгу

azoknak a családoknak készültek, amelyek nem engedhetik meg maguknak, hogy házat vagy lakást vegyenek. Angliában ezek általában nem olyan szépek. Régi épületek. Néhányuk igen koszos. Nagyon nehéz a kisgyerekes családoknak ott élni. A huszadik, vagy a harmincadik emeleten laknak és a liftek gyakran nem működnek. Az ilyen házakkal rengeteg probléma van. A diákok gyakran közösen bérelnek lakást. Aztán, amikor munkát kapnak és megházasodnak, szeretnének egy házat vagy egy lakást venni. Általában huszonöt vagy harminc éves koruk körül gondolnak arra, hogy vegyenek egy lakást vagy egy házat. A legtöbb embernek nincs elég pénze, hogy azonnal tudjon egyet venni, ezért hitelt kell felvenniük egy banktól. Egy ifjú pár egy kis lakást vagy talán egy nagyon pici házat tud csak venni. Ezeket nevezzük első otthonoknak. Néhány év után pedig lehet, hogy úgy döntenek, gyerekeket szeretnének. Akkor el tudják adni a pici házat vagy lakást, és vesznek egy valamivel nagyobbat. Az első otthon valószínűleg egy nappaliból, egy konyhából, egy fürdőből és csak egy hálószobából áll. A házakban általában legalább két háló van. Míg a földszinten valószínűleg a nappali és az étkező vagy egy nagy konyha kap helyet. És az emeleten van a fürdő és egy vagy két hálószoba.

      1. Milyen fajta szállásban él a legtöbb ember?

      2. Mit engedhetsz meg magadnak, ha gazdag vagy?

      3. Olcsóbbak vagy drágábbak a házak a kis városokban?

      4. Hol élnek az emberek a városokban?

      5. Kiknek építették a sorházakat a Viktoriánus időkben?

      6. Csak néhány toronyház van a nagyvárosokban?

      7. Általában harminc-negyven emelet magasak?

      8. Ugye, Angliában nagyon szépek a toronyházak?

      9. Miért nehéz a fiatal, gyerekes családoknak ott élni?

      10. A diákok általában megosztják a házakat vagy a lakásokat?

      11. Mikor akarnak a fiatalok házat vagy lakást vásárolni?

      12. Miért akarnak pénzt kölcsönözni egy bankból?

      13. Egy fiatal pár rendszerint nagy lakást vásárol?

      14. Mit jelent az „induló lakás”?

      15. Hány szobája van egy „induló lakásnak”?

      16. Van legalább két hálószobája egy „induló lakásnak”?

      17. Mit vásárol egy fiatal pár?

      18. Általában hány hálószobája van egy kis háznak?

      19. Mi van a ház lenti részében?

      20. Mi van a ház fenti részében?

      1. Gyakorlat

      A városokban sok ember él toronyházakban. Ezek körülbelül tíz és húsz emelet közöttiek. Ezek általában olyan családoknak vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy vegyenek egy házat vagy egy normálisabb lakást. Angliában ezek általában nem valami szépek. Öreg épületek. Néhányuk meglehetősen piszkos. Nagyon nehéz a fiatal, kisgyerekes családoknak ott élni. Sok probléma van az ilyen típusú házakkal.

      2. Gyakorlat

      A fiatal párok kis lakásokat vagy nagyon kicsi házakat vásárolnak. Ezeket Angliában „induló lakásoknak” nevezik. A legtöbb embernek nincsen elég pénze, hogy rögtön vegyen egyet, így pénzt kell kölcsönözniük a banktól. Egy kis kezdeti lakásnak valószínűleg egy nappalija, egy konyhája, egy fürdőszobája és csak egy hálószobája lesz. A házaknak rendszerint legalább két hálószobája van.

      2. Téma Bankok

      Könnyű bankszámlát nyitni. Sok átlagos bank van. Ezek azok a bankok, amelyeket az emberek a mindennapok során használnak. Nyithatsz egy folyószámlát. Ez egy olyan számla, amit nap, mint nap használsz. Tudsz rá pénzt betenni vagy kivenni róla. Ha nyitni akarsz egyet, akkor egyszerűen elmész a helyi bankba és azt mondod, hogy szeretnél nyitni egy folyószámlát. Fel kell majd mutatnod egy igazolványt és természetesen majd meg kell adnod az állandó lakcímedet. Ha pénzt szeretnél berakni a számládra, akkor egyszerűen kitöltesz egy nagyon rövid formanyomtatványt és befizeted a pénzt. Ha a számládról pénzt szeretnél felvenni, az ugyanez az eljárás. Általában havonta egyszer kapsz kimutatást a banktól. Ez megmutatja, hogy mennyi pénz van a számládon. A legtöbb bank havonta levonja a kezelési költséget. Természetesen az egy komoly helyzet, ha több pénzt költesz, mint amennyi a számládon van. És a bank ilyenkor biztosan megkér téged, hogy amilyen hamar csak lehetséges, fizesd vissza a pénzt. És a bankkamatot fog felszámolni. Azonban, ha pénzre van szükséged, a banktól mindig kérhetsz kölcsön egy bizonyos összeget. Ezt hitelnek hívják. Ezt természetesen hónapról-hónapra kell törlesztened. És kamatot is kell fizetned. És természetesen, ha a vásárláshoz pénzre van szükséged, akkor nem kell feltétlenül a bankba menned. Használhatod a „falon lévő nyílást”. Ez a bankautomata. Egyszerűen csak beütöd a PIN kódodat, megmondod, mennyi pénzt akarsz, és az automata kiadja neked. A másik fajta számla a takarékszámla. Pénzt takarítasz meg vele. Azt hiszem, mindenkinek van hitelkártyája, de a hitelkártyákkal nagyon óvatosan kell bánnod. Szóval, ha mindig észben tartod, hogy a bank célja nem az, hogy segítsen neked, hanem hogy minél több pénzt sajtoljon ki belőled, akkor minden rendben lesz.

      1. Könnyű bankszámlát nyitni?

      2. Mik az átlagos bankok?

      3. Mi a folyószámla?

      4. Mit kezdhetsz egy folyószámlával?

      5. Mit kell tenned, ha egy folyószámlát akarsz nyitni?

      6. Be kell mutatnod egy igazolványt a bankban?

      7. Hogy fizethetsz be pénzt a számládra?

      8. Hogy vehetsz ki pénzt a számládról?

      9. Milyen gyakran kapsz kimutatást a banktól?

      10. Ugye, nem kell fizetned a banki szolgáltatásokért?

      11. Mi történik, ha több pénzt költesz, mint amennyid van?

      12. Mit tehetsz, ha több pénzre van szükséged?

      13. Hogy kell visszafizetned a kölcsönt?

      14. Mit használhatsz, ha a bevásárláshoz pénzre van szükséged?

      15. Hogy hívják a „falon lévő nyílást”?

      16. Hogyan szerezhetsz pénzt a bankautomatából?

      17. Nagyon kevés embernek van manapság hitelkártyája, ugye?

      18. Mindenkinek van hitelkártyája, nemde?

      19. Miért kell nagyon óvatosnak lenned a hitelkártyákkal?

      20. A bank azért van ott, hogy segítsen, ugye?

      1. Gyakorlat

      Mindennap használhatod a folyószámládat. Pénzt tehetsz be rá vagy pénzt vehetsz ki róla. Ha pénzt akarsz befizetni a számládra, egyszerűen csak kitöltesz egy nagyon rövid formanyomtatványt és befizeted a pénzt. Ha pénzt akarsz kivenni a számládról, ugyanaz a folyamat. Havonta általában egyszer kapsz egy kivonatot a banktól. Ez megmutatja, mennyi pénzed van a számládon.

      2. Gyakorlat

      Ha a bevásárláshoz pénzre van szükséged, nem kell bankba menned. Használhatod a „falon lévő nyílást”. Ez a készpénz vagy ATM automata. Egyszerűen csak beteszed a műanyag bankkártyádat, beírod a személyi azonosítószámod, megmondod, mennyi pénzt akarsz, és a gép oda fogja neked adni. Használhatod a bankkártyádat is, hogy termékeket vagy szolgáltatásokat vásárolj.

      3. Téma Híresnek lenni

      Kik a huszonegyedik század híres emberei? A film- és popsztárok, a politikusok és a sportolók. Érdekes, hogy a legtöbb ember ismer néhány pop- és filmsztárt és sportolót. Azonban kevesebb ember ismeri a politikusokat, az írókat, a költőket és a művészeket. A legtöbb fiatal ismeri Tom Cruise-t, Nicole Kidmant, David Beckhamet és Madonnát, és természetesen még tíz évvel a halála után is Diána hercegnőt. Mi teszi híressé ezeket az embereket? Természetesen az újságok és magazinok, a tévé, a mozi és az internet. Különös, hogy a legtöbb