Название | Historia de la industria papelera valenciana |
---|---|
Автор произведения | Federico Verdet Gómez |
Жанр | Социология |
Серия | |
Издательство | Социология |
Год выпуска | 0 |
isbn | 9788437096995 |
IDEA ORIGINAL:
Federico Verdet Gómez
EDITA:
Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial
COLABORA:
Instituto de Estudios Comarcales Hoya de Buñol-Chiva Banco Santander
DISEÑO Y MAQUETACIÓN:
Cristina Soriano Cabellos
Unitat de Suport del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial
ISBN: 978-84-370-9699-5
© de esta edición: Universitat de València,
2014
© de los textos: los autores
© de las imágenes: los autores y propietarios
PRÒLEG
Federico Verdet ens presenta en aquesta ocasió una obra gran. Aquest gran amic, que és sens dubte el més gran historiador de la comarca de la Foia de Bunyol - Xiva, ha abordat una obra que culmina, segur que momentàniament, una llarga trajectòria de la seua atenció a la indústria paperera. Han estat moltes les aportacions realitzades per Federico Verdet al coneixement i l'anàlisi històric de la zona. És difícil trobar un racó d'aquestes terres que haja escapat al seu incorregible amor per elles i una de les línies de recerca més importants d'entre les seues diverses preocupacions és precisament la que representa a manera de síntesi el present llibre.
La indústria paperera, sumida en una crisi estructural que s'afegeix a una altra de conjuntural, ha format part fonamental del paisatge de diverses comarques valencianes i també, com va tenir ocasió ja d'demostrar el nostre autor, de la conca del riu Bunyol. Així, l'estudi particular del procés històric d'aquest subsector a la Foia va ser abordat fa uns anys en una altra obra fonamental seua que va ser publicada per l'Institut d'Estudis Comarcals de la Foia de Bunyol-Xiva amb el títol de “La industria
papelera de la Hoya de Buñol”.
Els millors especialistes en aquest àmbit són bons coneixedors de les diverses contribucions de Federico presentades a través de les iniciatives desplegades per l'Associació Hispànica d'Historiadors del Paper i sobretot en els successius congressos duts a terme. En aquesta ocasió, com dèiem, ens presenta una gran obra que sintetitza la història de la indústria paperera en el conjunt del País Valencià. I ho fa, com hom pot advertir en la seua introducció amb un caire reivindicatiu ajustat i mesurat, és a dir, com el mateix autor: reivindicatiu , just i mesurat.
Si una part important dels seus treballs anteriors han contribuït decididament a reubicar la nostra comarca en la historiografia valenciana moderna, ara incorpora Federico Verdet la història del paper de manera inqüestionable a l'important procés d'industrialització viscut per la gent que van habitar el País Valencià durant els segles XVIII al XX. Tracta l'autor de restituir un “paper “ transcendental en aquell procés als molins paperers insistint en un aspecte certament interessant: les installacions, poques i de mida reduïda, eren intensives en mà d'obra de manera que els seus efectes sobre la població, les seues condicions de vida, la presa de consciència dels seus habitants, es multipliquen exponencialment. La indústria paperera, com altres branques de la producció, és també una generosa font productora d'economies d'escala de manera que projecten sobre el territori un ventall d'iniciatives auxiliars molt considerable. La tradicional orla estel·lar de la industrialització valenciana orgullosament presidida per la indústria agroalimentària, tèxtil i altres ha així necessàriament de fer lloc amb tot mereixement a la producció paperera.
Manel Pastor i Madalena Llicenciat en Història
ÍNDICE
Primera parte. Evolución de la industria papelera valenciana
1. Industria antes de la industrialización. Las manufacturas dieciochescas
1.1. Condicionantes de la manufactura papelera: agua, trapo y mano de obra cualificada
1.2. Elaboración manual del papel: papel de tina o de marco
1.3. La gran innovación del XVIII: la pila holandesa
2. El siglo XIX: la expansión de la industria papelera valenciana
2.1. El estancamiento de la primera mitad del XIX
2.2. La recuperación y expansión de la segunda mitad del XIX
2.3. Las grandes innovaciones del sector papelero
2.3.1. La máquina continua o plana
2.3.2. La máquina picardo o redonda
2.4. Los mercados del papel valenciano
3. El siglo XX: concentración y capitalización
3.1. La industria papelera valenciana en la primera mitad del s. XX
3.2. De la recuperación a la crisis
3.3. La apuesta valenciana: el cartón
Segunda parte. Principales núcleos papeleros valencianos
4. La industria papelera de la provincia de Castellón
5. La industria papelera de la provincia de Valencia