Biblia Investițiilor În Criptomonede. Alan T. Norman

Читать онлайн.
Название Biblia Investițiilor În Criptomonede
Автор произведения Alan T. Norman
Жанр Управление, подбор персонала
Серия
Издательство Управление, подбор персонала
Год выпуска 0
isbn 9788835429173



Скачать книгу

China.

      Mineritul este procesul de producere a noilor criptomonede sau bitcoinuri. Să vedem cum funcționează mineritul. Când, de exemplu, trimiteți bani din portofelul vostru în portofelul altei persoane, tranzacția se încadrează în așa-numita "mempool". Mempool Bitcoin este o colecție a tuturor tranzacțiilor care așteaptă să primească o confirmare a rețelei. Minerii, ghidați de propriile principii, colectează tranzacții în blocuri specifice și apoi încearcă să le introducă în Blockchain. Fiecare bloc din Blockchain se generează la fiecare zece minute.

Картинка 49

      Acesta este modul în care vedem tranzacțiile Bitcoin.

Картинка 47

      Așa este cum le vede un computer.

Картинка 48

      Minerul primește o recompensă pentru mineritul unui bloc. În prezent, recompensa este de 12 bitcoini. Dacă introduceți un bloc bine format în sistem, veți primi o astfel de recompensă. Apropo, primul bloc (Geneza) a fost creat de Satoshi Nakamoto. Orice persoană îl poate găsi și obține 50 de bitcoini pentru el. În zilele noastre recompensa pentru un bloc bine format începe să scadă. Se spune că va cădea la o valoare infimă până în 2140.

      Într-o zi, minerii și-au dat seama că nu era profitabil să mineze. Probabilitatea de a găsi un astfel de bloc depinde de "rata hash" sau de cât de puternică este mașina minerului de Bitcoin. Cu anumite valori acceptabile, dacă să spunem, rata ta hash reprezintă 10% din rata totală de hash, veți putea găsi astfel de blocuri cu o probabilitate de 10% și veți primi recompensa. Deci, dacă minați doar folosind laptop-ul acasă, nu veți găsi niciodată un bloc nou. Prin urmare, pentru a obține o recompensă mai stabilă, minerii s-au unit în așa-numitele grupuri miniere. Folosesc rata lor hash în grup pentru a face profituri mai regulate.

      Acum mulți mineri au început să se gândească: De ce să minez dacă pot cumpăra Bitcoin? De asemenea, este o idee bună, deoarece valoarea Bitcoinului este determinată numai de credința celor care o folosesc, în timp ce costul este determinat de cerere. Dacă nimeni nu cumpără Bitcoin de la tine, nu valorează nimic. Prin urmare, atâta timp cât oamenii văd această tehnologie ca pe o oportunitate de a o folosi anonim, de a face plăți mari și așa mai departe, valoarea Bitcoinului va câștiga avânt.

      Nu mă voi concentra pe Bitcoin în sine în detaliu, deoarece am dedicat cartea anterioară, Mastering Bitcoin pentru începători, acestui subiect. Pentru moment, voi vorbi despre avantajele Bitcoinului, care încă ridică unele întrebări.

      Primul avantaj sunt costurile scăzute ale tranzacției. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că Bitcoin nu este suficient de bun pentru plăți mici. Dacă transferi cuiva 1 milion de dolari, te va costa un penny. Dar, dacă decideți să plătiți pentru o cafea, tarifele vor fi mari în comparație cu costul cafelei.

      Al doilea avantaj este viteza mare cu care se procesează tranzacțiile. Iată, de asemenea, unele impedimente. Fiecare bloc din Blockchain se generează la fiecare zece minute, adică cea mai rapidă tranzacție posibilă durează zece minute. Pare destul de rapid în comparație cu transferul SWIFT într-o bancă, care poate dura 2-4 zile. Cu toate acestea, Visa și MasterCard sunt mult mai rapide. Pot procesa de zeci de mii de ori mai multe tranzacții pe unitate de timp decât Bitcoin. De asemenea există acum alte tipuri de criptomonede care au fost dezvoltate să fie mai rapide decât Bitcoin.

      Al treilea avantaj este pseudo-anonimatul participanților. Am studiat deja că oricine poate urmări toate tranzacțiile din rețea. Dacă cunoașteți proprietarul exact al unui portofel, puteți urmări absolut toate tranzacțiile efectuate din el. Astfel, nu se poate spune că Bitcoin este în absolut anonim. De îndată ce cineva reușește să-ți potrivească adresa cu personalitatea, anonimatul dispare. Dar dacă urmați așa-numita "igienă a internetului", ceea ce înseamnă că nu arătați portofelul nimănui, atunci practic tranzacțiile nu pot fi urmărite. Ar trebui să menționez, totuși, există și alte criptomonede care sunt mai anonime decât Bitcoin.

      Apropo, dacă doriți să rămâneți anonim atunci când faceți tranzacții în rețeaua Bitcoin, acest lucru este deja posibil. Există multe servicii care spală Bitcoini. Se numesc "servicii de amestecare" și sunt folosite pentru a amesteca fondurile cuiva cu bitcoini altora, intenționând să confunde traseul la sursa originală a fondurilor. După cum vedeți, au apărut noi tehnologii să intensifice anonimatul criptomonedelor.

      Și, acum mai mult de 16 milioane de bitcoinuri circulă în lume, în timp ce un total de 21 de milioane vor fi minate. Astfel de cifre sunt programate de algoritmul rețelei în sine. Cantitatea limitată de Bitcoin face imposibilă inflația acestei monede. Această monedă nu se depreciază în timp, deoarece se va emite doar o anumită cantitate. Bitcoin are chiar și un model deflaționist: mulți oameni își pierd monedele uitând parola portofelului sau trimițând bani la adresa greșită. Prin urmare, numărul de bitcoinuri va scădea treptat.

Картинка 01

      Cele mai mari probleme ale rețelei Bitcoin erau următoarele: cum verifică, că tranzacțiile sunt cu adevărat veridice; cum verifică, că un miner nu înşeală pe nimeni; ce trebuie făcut pentru a alege blocul potrivit și construi un Blockchain. Toate aceste probleme sunt rezolvate prin algoritmul consensului.

Картинка 54

      Protocolul Proof of Work confirmă faptul că un miner face o cantitate imensă de muncă pentru a găsi un nonce corect și pentru a obține un hash de succes. Durează mult timp pentru a-l găsi pe cel necesar. O să explic în detaliu.

      Dificultatea blocului este ajustată la fiecare 2016 blocuri și depinde de câte zerouri sunt la începutul unui anumit hash. Nu este dificil să găsiți hash-ul în sine, dar este nevoie de mult timp pentru a găsi un hash cu un anumit număr de zerouri. Dacă aveți hash-ul unui bloc anterior, precum și ora și datele tranzacției, se pare că este foarte ușor să faceți un nou hash cu asta și să procesați acest bloc. Cu toate acestea, trebuie să găsiți un nonce, a cărui valoare este setată astfel încât hash-ul blocului să conțină o serie de zerouri principale. Este nevoie de mult timp pentru asta. Odată ce minerii găsesc acest hash de succes, trimit un bloc la Blockchain. Adică, au confirmat deja toate tranzacțiile, după ce au făcut munca. Deci, nu are rost să înșeli pe cineva având în vedere că munca este foarte dificil de făcut.

      După aceea, toate informațiile sunt distribuite în noduri. Mai întâi, un miner trimite un nod. Se poate rula o verificare pentru a determina că cei care au trimis bani de la punctul A la punctul B au avut într-adevăr banii, adică dacă toate tranzacțiile sunt valabile. Apoi nodurile încep să facă schimb de informații între ele și astfel, se formează blocul.

      În teorie este posibil ca doi mineri să creeze unul și același bloc. Cum va alege Blockchain care bloc este mai bun? Primul principiu este viteza. Al doilea principiu este "succesul" unui hash. Prin urmare, "succesul" unui hash este exact efortul pe care minerii au trebui să le facă în cadrul protocolului Proof of Work.

      Un alt motiv pentru care trebuie să alegeți un hash "de succes" este o ajustare a dificultății rețelei. Cu cât apar mai mulți mineri, cu atât crește mai