Название | Els dèficits de la realitat i la creació del món |
---|---|
Автор произведения | Ramon Lapiedra Civera |
Жанр | Математика |
Серия | Encuadres |
Издательство | Математика |
Год выпуска | 0 |
isbn | 9788491346159 |
Bé, ha arribat el moment en què jo deixe de parlar i li passe el testimoni al professor Lapiedra. Com el lector comprovarà, el llibre representa un esforç considerable de l’autor per comunicar els conceptes quàntics en un nivell interpretatiu; però –com deia abans– també ha de ser considerat un assaig de teoria del coneixement; és a dir, d’aquest pont entre la filosofia i la ciència que aborda com la mecànica quàntica afecta les nocions d’objectivitat i realitat en la natura, la consciència humana, el lliure albir i, a més a més, l’origen de l’Univers. Gràcies, Ramon, per aquesta peça de reflexió epistemològica i enhorabona! I, al lector, li desitge que gaudisca, pensant i raonant, del contingut del llibre com jo n’he gaudit.
JOSEP BERNABEU ALBEROLA
Universitat de València
València, juliol de 2003
1. La potencia negativa de 10 significa un nombre decimal on es troba un 1 en la posició indicada per l’exponent. Per exemple: 10–1=0,1; 10–2=0,01; etc.
Aquesta és la segona edició, corregida i augmentada en algunes qüestions cabdals, del llibre del mateix títol editat per primera vegada l’any 2004. Les novetats que conté aquesta edició no radiquen en els canvis que durant aquests darrers quinze anys s’haurien pogut acumular en el tema que es tracta, el tema dels fonaments de la mecànica quàntica i de les conseqüències epistemològiques que se’n deriven. En efecte, poques novetats substancials han aparegut en l’àrea de coneixement corresponent en aquest període de temps, si més no al meu parer i pel que en conec. Per això he renunciat d’entrada a fer una posada al dia de la bibliografia citada en la primera edició: les mancances substancioses que intente superar en l’edició present no venen d’ací. Tot i això, he fet dues excepcions importants quant a l’absència de noves cites bibliogràfiques. La primera, un article de caràcter divulgatiu sobre tres experiments de l’any 2015 (Abellan, Amaya i Mitchell, 2016), tots tres tancant el loophole que encara quedava obert fins aleshores: l’escapatòria de l’exigència conjunta de localitat, per una banda, i de capacitat de detecció total o suficient, per una altra (veg. § 3.4). La segona, en el mateix epígraf 3.4, un article recent (2018) amb el títol «Challenging local realism with human choices», en què diversos subjectes humans separats per distàncies planetàries realitzen a l’atzar les tries consecutives de les diferents direccions de mesura de l’experiment, amb un intent d’evitar raonablement qualsevol correlació mútua indesitjable. Totes les referències bibliogràfiques apareixen ara al final del llibre.
Això aclarit, em referiré a les novetats de contingut introduïdes en aquesta segona edició.
Per començar, només iniciar el llibre he precisat la diferència entre realisme i determinisme, a fi de fer més entenedor tot el que es diu sobre els dos termes en la resta del llibre.
En segon lloc, he introduït un nou subepígraf (§ 2.2.5), substancial, amb el títol «L’experiment mental del gat de Shrödinger amb temps de vol diferents: consideració final», on es neutralitza un cert raonament contra el caràcter objectiu del col·lapse de la funció d’ona.
En tercer lloc, he avançat a l’epígraf 3.1 l’advertiment de l’existència d’una escapatòria fantàstica a fi de preservar el realisme, abans de comentar amb detall la qüestió en els epígrafs 3.4 i 3.5, i encara en les consideracions finals, on argumente perquè no crec que hauríem de validar aquest intent d’escapatòria.
En quart lloc, distingesc amb cura entre les desigualtats originals de Bell (veg. § 3.4) o les posteriors, dites desigualtats CHSH (veg. § 4.5), d’una banda, i les desigualtats de d’Espagnat (veg. § 3.5 i l’apèndix), d’altra banda. La violació de les unes o les altres desigualtats comporta el fracàs de tipus de realismes diferents: del realisme local, en els dos primers casos, o del realisme simultani, en el tercer cas.
Finalment, l’antic epígraf 4.5 ha estat completament reformulat i ha vist canviar el títol, que ara esdevé «Sistemes vius i mecànica quàntica: respostes aleatòries i desigualtats de Bell».
Naturalment, s’ha aprofitat l’avinentesa d’aquest canvis substancials per a introduir tot de petites correccions, la majoria lingüístiques o d’estil, a banda de les que comporta la consistència exigible d’un únic text final.
Per una altra banda, he preservat la nota de l’autor de la primera edició del llibre, amb els comentaris que s’hi fan sobre la naturalesa d’aquest i sobre algunes indicacions de lectura, i amb els diversos agraïments a col·legues i amics, alguns dels quals ens han deixat un buit immens en haver faltat en aquests darrers anys.
Així mateix, he volgut mantenir el sucós pròleg del professor Josep Bernabeu a la primera edició, a qui vull agrair el permís que m’ha donat per a fer-ho, com també vull agrair al professor Armando Pérez el pròleg a aquesta segona edició i les abundoses, enriquidores i grates discussions que hem tingut en el darrers anys sobre els temes del llibre.
Encara vull agrair al professor Vicent Quilis una informació cosmològica substancial i al professor José M. Senovilla la lectura crítica que va fer, fa anys, de la primera edició. D’aquesta lectura es va derivar en particular una esmena puntual, però d’entitat, que he incorporat a l’actual capítol 5.
Abans d’acabar la nota, el meu agraïment als membres del Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, Felicidad Pellicer i Enric Marco, per l’assistència informàtica, i a tot el Departament per l’acollida tan grata que sempre m’ha dispensat, abans i després del meu nomenament com a professor emèrit de la Universitat de València.
També al Servei de Publicacions de la Universitat de València i a qui, fins no fa gaire, en fou el director, el professor Josep Lluís Canet, el reconeixement per haver volgut atendre la meua proposta de publicar aquesta segona edició.
Finalment, el meu agraïment a Maite Simon, cap d’Edició, als correctors Elvira Iñigo i David Lluch, i encara a Inmaculada Mesa i Celso Hernández, per la professionalitat i l’amabilitat del tracte.
València, novembre de 2019
El caràcter d’aquest llibre és el d’un assaig divulgatiu adreçat a qualsevol persona mínimament atenta i sensible als grans interrogants que ens han acompanyat des de sempre als humans; és també un llibre per a qualsevol filòsof, professional o amateur, atent a les vicissituds de la ciència, i encara per a un físic professional interessat en qüestions fonamentals de la física i del coneixement. Així doncs, he intentat que el to i els pressupòsits del discurs s’acomoden a un públic general, enllà de la colla restringida dels físics en actiu, encara que la consideració de la somera bibliografia que propose a la fi de cada capítol puga fer semblar que determinades referències són innecessàriament especialitzades. És per això que voldria aprofitar aquesta nota per donar alguna indicació, evident d’altra banda, sobre com s’hauria de consultar aquella bibliografia: