Notos Kitap

Все книги издательства Notos Kitap


    Notos 14 - Edebiyatımızda Geleceğin Ustaları (Notos’un 3. Büyük Soruşturması)

    Коллектив авторов

    • Milan Kundera ile söyleşi • Mehmed Uzun ve bir Doğu dilinin diriltilmesi • Süryani Edebiyatı: Bilinmeyen bir edebiyatın binlerce yıllık geçmişi İki aylık edebiyat dergisi Notos’un Şubat’ta yayımlanan 14. sayısının kapak konusu, Edebiyatımızda geleceğin ustaları başlığını taşıyor. Notos’un her yıl Şubat sayısında sonuçlarını yayımladığı büyük soruşturmaların üçüncüsünün konusunu oluşturan Edebiyatımızda geleceğin ustaları, gelecekte geçmişin ustalarıyla aynı düzeyde anılmaya aday olan yeni kuşak yazarlarının kimler olabileceği sorusuna dayanıyor. Edebiyatımızda geleceğin ustaları arasında adları öne çıkan 25 yazar Notos’un soruşturmasının sonucu olarak açıklanıyor. Notos’un 14. sayısında yer alan, Mardin Süryani kilisesi papazı Gabriyel Akyüz’ün Süryani Edebiyatı üstüne tanıtım yazısı, bugüne dek doğru dürüst bilinmeyen bir edebiyatın binlerce yıllık geçmişi hakkında somut bilgiler veriyor. Derginin bu sayısında, Avrupa edebiyatının en önemli yazarlarından Milan Kundera ile roman sanatı üstüne yapılmış kapsamlı bir söyleşi yer alıyor. Notos’taki ikinci söyleşi de genç yazar Kaya Genç ile, yeni yayımlanan Macera romanı sütüne yapılmış. Yasemin Yazıcı’nın Avignon Festivali, Z. Heyzen Ateş’in Portekiz izlenimleri de Notos’un bu sayısındaki gezi yazıları. Mehmed Uzun’un romanları üstüne Lal Laleş’in yazdığı yazı da, Mehmed Uzun’un Kürt edebiyatı ve Kürtçeye yaptığı katkıyı tartışıyor.

    Notos 13 - Erotik Edebiyat

    Коллектив авторов

    • Büyücü’ye yolculuk: Romanın düş dünyasının izinde • Ergün Gündüz Edebiyatla çizerlerin buluştuğu gün… • Ümit Ünal ile Gölgesizler filmi İki aylık edebiyat dergisi Notos’un Aralık’ta yayımlanan 13. sayısının kapak konusu, Erotik Edebiyat başlığını taşıyor. “Erotizm, edebiyatın doğuşundan bugüne, sözün ve sözcüklerin iskeletini dolduran, yaratıcılığı kamçılayan, okurun yanından ayrılmadığı, hayattır,” sözleriyle sunulan Erotik Edebiyat bölümünün yazarları Ferit Edgü, Fatih Özgüven, Müge İplikçi, küçük İskender, Faruk Duman, Hande Öğüt. Notos’un Aralık sayısında, Frankfurt Kitap Fuarı’nın Ardından “Artılar eksilerden çok değildi” yorumuna ağırlık veren değerlendirmeler de bir bölümde toplanmış. Derginin bu sayısında, Türkiye’de resimli romanın ilk akla gelen ustalarından Ergün Gündüz ile resimli roman ve edebiyatla ilişkisi üsüne kapsamlı bir söyleşi yer alıyor. Hasan Ali Toptaş’ın Gölgesizler adlı romanının filmini yapan yönetmen Ümit Ünal ile yapılan söyleşi de, Gölgesizler’den çıkarak sinema ve edebiyat ilişkisi üstüne özgün bir bakış açısı getiriyor. John Fowles’un Büyücü romanı üstüne, romanın çevirmeni Meram Arvas’ın yazdığı “düşsel bir yolculuk” yazısı da bu sayının öne çıkan bölümlerinden.

    Notos 12 - Franz Kafka

    Коллектив авторов

    • Patafizik ve Edebiyat • Çocuğunuzu kitapçıya götürüyor musunuz? • Çocuklar İçin 20 Kitap Önerisi İki aylık edebiyat dergisi NotosÖykü’nün Ekim’de yayımlanan 12. sayısının kapak konusu, Kafka, Bir efsanenin doğuşu başlığını taşıyor. Dünya edebiyatının sıra dışı yazarlarının başında gelen Kafka’nın 125. doğum yılı nedeniyle hazırlanan bölümün yazarları Demir Özlü, John M. Grandin, Oğuz Demiralp, Nedim Gürsel, Ahmet Cemal, Şavkar Altınel, İlknur Özdemir, Pierre Dumayet, Hande Öğüt, Sezer Duru. NotosÖykü’nün Kafka sayısı, bu konuda hazırlanmış az sayıdaki kaynaktan biri olmaya aday görünüyor. NotosÖykü’nün Ekim sayısında, ’Patafizik ve Edebiyat ile Çocuğunuzu kitapçıya götürüyor musunuz? konuları da öne çıkıyor. Çocuklar İçin 20 Kitap Önerisi de bu sayının ilgi çekecek sayfalarından. Derginin bu sayısının söyleşileri ise, Ekim ayında Türkçede Tekno-Mağara’nın Ötesi adlı romanı yayımlanacak olan Amerikan muhalif yazar Harold Jaffe ve yayımlandıktan sonra çevresinde yeni bir tartışma yaratmış Kayıp Gölgeler Kenti romanı üstüne Nazlı Eray ile.

    Notos 11 - Türkiye'de Bir Kürt Edebiyatı Var mı?

    Коллектив авторов

    İki aylık edebiyat dergisi NotosÖykü’nün Ağustos’ta yayımlanan 11. sayısının kapak konusu, Türkiye’de bir Kürt edebiyatı var mı? başlığını taşıyor. Türkiye coğrafyasında yeni bir oluşum süreci yaşayan genç Kürt edebiyatının durumunu sorgulayan bölüm, bugüne dek en kapsamlı biçimde NotosÖykü’nün bu sayısında ele alınıyor. Bölümün yazarları Lal Laleş, Şener Özmen, Muhsin Kızılkaya, Îrfan Amîda, Selim Temo, Abidin Parıltı, Dilawer Zeraq, Firat Cewerî, Kawa Nemir, Şeyhmus Diken, Yunus Eroğlu, Remezan Alan, Yaqob Tilermenî, Semih Gümüş. NotosÖykü’nün Ağustos sayısının ikinci konusu Fanzin: Ötekinin sesi. Edebiyat ve kültür yaşamının arka sokaklarının yayıncılığı olarak dirençle yaşayan fanzinleri, sorunlarıyla ele alan bölüm Altay Öktem ile yapılan söyleşiyle açılıyor. Can Sıkıntısı, kargamecmua, SoluCan, duende de konuklar. Derginin bu sayısının ilk söyleşisi de Mehmet Yaşin ile. Mehmet Yaşin dünyanın uçlarına yaptığı yolculukları ve “lezzet durakları”nı anlatıyor; gazetecilik, yayıncılık deneyimlerini paylaşıyor, mutfaktan bilgiler veriyor. NOTOSÖYKÜ AĞUSTOS-EYLÜL 2008, 11 • Kapak tasarımı: Mehmet Ulusel

    Notos 10 - İyi Bir Kitaplık Nasıl Kurulur?

    Коллектив авторов

    • İyi bir kitaplık nasıl kurulur? • Yaşar Kemal’in bilinmeyen öyküsü • ekşi sözlük kültürü İki aylık edebiyat dergisi NotosÖykü’nün Haziran’da yayımlanan 10. sayısının kapak konusu, İyi bir kitaplık nasıl kurulur? başlığını taşıyor. Kitapla, okumakla, edebiyatla doğrudan ilgili bölüm, Murat Belge, Faruk Duman, Şavkar Altınel, Oğuz Demiralp, Mehmet Ulusel’in yazıları ve Doğan Hızlan, Nüket Esen, Turgut Çeviker’in “iyi bir kitaplıkta bulunması zorunlu yirmi kitap” önerilerinden oluşuyor. NotosÖykü’nün Haziran sayısının ikinci konusu ekşi sözlük kültürü. Yeni bir gençlik kültürü olarak değerlendirilen ekşi sözlük kültürü, içerden ve dışarıdan yazarların yorumları ve görüşleriyle, olumlu ve olumsuz yanlarıyla değerlendiriliyor. Derginin bu sayısının söyleşileri de Zeki Demirkubuz ve Özcan Karabulut ile. Zeki Demirkubuz sinema ve edebiyat ilişkisiyle kendi sinema anlayşışını anlatıyor. Özcan Karabulut ile söyleşinin asıl konusu da, yazarın yeni yayımlanan Amida, Eğer Sana Gelemezsem romanı çevresindeki olası tartışmalar.

    Notos 09 - Guaraní Edebiyatı

    Коллектив авторов

    • Keşfedilmemiş bir kültür: Guaraní edebiyatı • Mayıs 68 ve edebiyat • Murathan Mungan: Yazımı sürekli ateşe atarak ilerledim. İki aylık edebiyat dergisi NotosÖykü’nün Nisan’da yayımlanan 9. sayısında iki önemli dosya yer alıyor. İlki Keşfedilmemiş bir kültür: Guaraní edebiyatı-Çiftdilli Paraguay edebiyatı başlığını taşıyor. Latin Amerika’nın çiftdilli tek ülkesi olan Paraguay’ın yerli halkının İspanyol sömürgecilerle karşılaştığı günlerden bugüne oluşan kültürü içinden çıkan Guaraní edebiyatı, önde gelen yazarları ve şairleriyle NotosÖykü’nün bu sayısının kapak konusunu oluşturuyor. Derginin Paraguaylı yazarların da yardımını alarak oluşturduğu dosya, ülkemizde bilinmeyen bir edebiyatı tanıtıyor. NotosÖykü’nün Nisan sayısının ikinci konusu da Mayıs 68 ve edebiyat. Yirminci yüzyılda dünyanın yaşadığı en önemli ve romantik sol dalgalardan birinin simgesi olan Mayıs 68 sırasında Türkiye’de edebiyatın başlıca göstergelerinin yeniden hatırlatılmasını amaçlayan dosyaya Demir Özlü de o sıcak günlere ilişkin izlenimleriyle katılıyor. Derginin bu sayısının söyleşileri de Murathan Mungan ve Beşir Ayvazoğlu ile. Yeni kitabı Kadından Kentler’den çıkarak yapılmış söyleşide, Murathan Mungan’ın edebiyatımızın bugünkü durumuyla ilgili değerlendirmeleri de var.

    Notos 05 - Ret Yazarları

    Коллектив авторов

    • Gülten Akın: “Şiir kimseye dokunmuyor ki.” • Kızılderili Öyküleri • İntihar ve entelektüeller, Türk romanında kahramanlar ve yazarları Notos 5. Sayısında ret yazarlarını dosya konusu olarak ön plana çıkarıyor. Yazılmayan her kitap içinde yüzlerce hayali metin barındırır. Bir zamanlar doruklarda bulunanlar yazmayı niçin bıraktı? Ağustos-Eylül 2007