Антон Чехов

Список книг автора Антон Чехов


    İşler Tıkırında Gidiyor

    Антон Чехов

    Dönemin eleştirmenleri tarafından 19. yüzyıl büyük Rus edebiyatının son temsilci ve son büyük romancısı olarak görülen Anton Çehov, 16 Ocak 1860’ta Rusya’da doğdu. Tıp fakültesinde okurken mizah dergilerinde ve gazetelerde ilk hikâyelerini yayımlamaya başladı. Bu dönemdeki öyküleri daha çok mizahiydi; onun için pek itibar görmüyordu. Modern tiyatro yazınının ve kısa öykünün en büyük ustalarından olan Çehov, 1890’lardan itibaren ise en önemli tiyatro eserlerini verdi. Tiyatro eserleriyle olduğu kadar kısa öyküleriyle de Rus ve dünya edebiyatında kendine önemli bir yer edindi. Günlük hayatta rastlanabilecek her olayı ve karakteri öykülerine taşıdı. Bu öykülerde tabiatın, insanların ve mekânın ince tasvirlerini yaptı. Bu ince tasvirler içinde beliren “küçük insanlar”ın dünyasını ise gereceğe en yakın şekliyle gözler önüne serdi. Bu seçkideki öyküler: İşler Tıkırında Gidiyor, Kader, Evet, Haklı Odur!, Kötü Kişi!, Günün Filozofu

    Hikâyeler

    Антон Чехов

    Sorunlarla dolu bir evde geçen çocukluğundan, oradaki anılarından kaçarken yazın dünyasının çatısı altına saklanır Anton Çehov. Ruhuna kanat geren bu çatıya olan minnetini çok çalışmakla, daima üretmekle ve ufak tefek hatalarda onu terk etmemekle verir. Onun için hikaye yazmak, başlı başına ciddi bir iştir; hikayeler gereksiz olan her şeyden arınmalı ve değerli okurunun karşısına en temiz, en yalın haliyle çıkmalıdır. En mühimi ise yazar; her bir cümlesinde okuruna sözler verdiğini bilerek ilerlemeli ve tüm sözlerine sadık kalmalıdır. Zira yazar, bir hikayenin başında okuruna deniz manzarasını göstermişse ikinci veya üçüncü bölümde onu mutlaka mavi sulara daldırmalıdır. Nihayetinde, «Tutamayacağınız sözler vermek, yanlıştır.» Anton Çehov'un hikayelerinde okur; bir hafiye edasıyla betimlemelerin arasına karışmalı, orada kaybolsa bile engin sularla bulaşacağı anı beklemelidir. Anton Çehov'un hikayeleri; kara mizahın gölgesinde yetişirken sokaktaki insanın gerçekliği ile okuru elinden tutup aydınlığa çıkarmakta ve tanıdık yüzlerle karşılaştırmaktadır. Elinizde tuttuğunuz kitaptaki her bir hikaye, sokaktaki insanın dertleriyle yoğrulmakta; yaşanan ancak görmezden gelinen hayal kırıklıklarını, yüreklerde açılan boşlukları, yersiz kuşkuların çıkmaz sokaklarını, yüzlerdeki maskelerin kirli artlarını, uçup giden aşk fısıltılarını, insanın yok yere kendisini kaptırdığı korkularını gün yüzüne çıkarmaktadır. Mühim olan, ey okur; sizin bu gerçeklerle yüzleşmeye cesaretiniz var mıdır?

    В родном углу

    Антон Чехов

    «Донецкая дорога. Невеселая станция, одиноко белеющая в степи, тихая, со стенами, горячими от зноя, без одной тени и, похоже, без людей. Поезд уже ушел, покинув вас здесь, и шум его слышится чуть-чуть и замирает наконец… Около станции пустынно и нет других лошадей, кроме ваших…»

    Нищий

    Антон Чехов

    «…Присяжный поверенный Скворцов поглядел на сизое, дырявое пальто просителя, на его мутные, пьяные глаза, красные пятна на щеках, и ему показалось, что он раньше уже видел где-то этого человека…»

    Скрипка Ротшильда

    Антон Чехов

    Рассказ классика русской и мировой литературы Антона Павловича Чехова (1860 – 1904) «Скрипка Ротшильда» относится к позднему периоду литературной деятельности писателя. Ещё в начале своего творчества Чехов, словно эстафету, принял тему «маленького человека», идущую от Пушкина и Гоголя. Со временем эта тема им глубоко переосмысляется, перерастает в более широкую. В настоящем произведении автор уже откровенно показывает, что и в «маленьком человеке» удивительным образом могут уживаться рабство и деспотизм. Главная же идея – рождение души и личная ответственность каждого за свой нравственный облик.