Галицька сага. Майбутня сила. Петро Лущик

Читать онлайн.
Название Галицька сага. Майбутня сила
Автор произведения Петро Лущик
Жанр Историческая литература
Серия Галицька сага
Издательство Историческая литература
Год выпуска 2021
isbn 978-966-03-9536-7



Скачать книгу

давнини, тому й відплатив йому, коли випала така нагода. Шкода, що впертий Солтис не захотів виказати своїх спільників, прийнявши всі удари на себе. Адама це не зупиняло: він підозрював, що двома іншими були Смоляр та Василь Вовк, але щось довести не міг.

      Що ж, сьогодні русини переступили межу, і для нього вже не потрібні жодні докази, щоб наказати їх. Адам Павловський зупинив коня біля брами Солтисів і, навіть не прив’язавши його, з карабіном у руці забіг на обійстя. Там нікого не було, тому осадник ударом ноги відчинив двері хати і зайшов всередину.

      В перших покоях він застав усіх. Данило все ще лежав на бамбетлі і хоч іще не вставав, але почувався не так погано, як раніше; Галина стояла біля відновленого свекром п’єца і готувала вечерю; сам Лука сидів біля вікна і чинив чобіт. На ліжку під образами бавилися п’ятирічний Юрко із молодшою сестричкою Оленкою.

      Раптова поява незваного гостя заскочила всіх зненацька. Усі так і застигли на місці. А Павловський, хижо глянувши на Галину, став перед бамбетлем, на якому лежав Данило.

      – Що, русине, догрався? На жінку підняв руку? То така твоя Україна? – кричав Адам. – Думаєш, що відбувся палками? Ану, скурвий сину, говори, хто був з тобою?

      Данило, нічого не розуміючи, спробував підвестися, але тут Галина зірвала з себе запаску, кинула на підлогу і сміливо затулила собою чоловіка.

      – Вам мало було того, що ви покарали мого чоловіка? – говорила вона, не зводячи з Павловського очей. – Ви хочете стріляти в него? То стріляйте і в мене! Стріляйте! Я сьи не бою!

      Адам остовпів. Він аж ніяк не сподівався на таку реакцію жінки. Поки він роздумував, як поступити, з ліжка зірвався малий Юрко і підбіг до матері. Павловський опинився у безвиході. Він розумів, що вистрілити у жінку з дитиною не може, хотів лише настрахати Данила, але й залишати просто так помешкання не випадало.

      – Нічого! – майже примирливо вирішив він. – Дідько з вами! Не думайте, що я не знаю, хто були двоє інших! Одного нема, але другий на місці!

      Павловський розвернувся й вийшов надвір. Невдовзі почувся стукіт копит. Лише тепер Галина притиснула до себе свого захисника – малого Юрка. Лише тепер вона відчула, що трималася з останніх сил, і важко сіла поруч із чоловіком. А Данило насилу звівся з бамбетля.

      – Що з ним сьи стало? – запитав він.

      Галина не знала, але озвався старий Лука, що увесь час мовчав.

      – Я видів, як перед тим через село проїхала його Зося, – сказав він. – Уся в подертому. Видно, хтось її знасильничав. То він і шукає, хто то зробив!

      Обличчя Данила спохмурніло. Він здогадався, хто це міг бути.

      А Павловський, підганяючи коня, проскакав сільською вулицею, минув обійстя Гутманів і помчав дорогою, що вела до лісничівки. Адам не сумнівався, що він на правильному шляху і невдовзі поквитається зі своїми ворогами.

      Ще здалеку Адам запримітив на обійсті вчительку Оксану. Вона саме розвішувала випраний одяг. Побачивши, що до неї під’їжджає бричка Павловського, а сам він має такий вигляд, що можна злякатися,