Crònica Volum II. Miquel Parets

Читать онлайн.
Название Crònica Volum II
Автор произведения Miquel Parets
Жанр Документальная литература
Серия Els nostres clàssics - Autors Moderns
Издательство Документальная литература
Год выпуска 0
isbn 9788472268593



Скачать книгу

per sospitosos. Que bé se demostrà aprés lo dany que·ns feya y la trasió que lo dit don Juseph de Pau nos anava trasant, perquè se sabé que, dos vespres arreu,6 avia donat lo nom a l’enemich, y li donave pas per a pujar a la muntanya, y avían de degollar a tots los que y éran de guarda. Y, en lo punt que los fransesos tingueren lo govern de Monjuïch, lo dit don Juseph de Pau se’n passà al camp dels contraris,7 donant-los relasió de tot lo que passave. Y de prompte lo cridaren per les plases públiques, ab trompetes, per traÿdor y enemich de la pàtria;8 y conquistats9 sos béns, a bé que ell no·n tenia molts de son patrimoni —perquè era germà estern —,10 sinó que avia casat molt bé ab dona Maria Tarrer —muller que fou de don Juan Terrer, que tenia casa a la plasa de Sant·Ana—, y era una bella pubilla, que era filla de un11 que li deyen «lo indià»; y li aportà de dot quaranta mil ducats; que ell era de bon llinatje, de la casa dels comptes de Paralada.12 Y axí féu aquexa trasió, que Déu volgué que·s descubrís, com se descubriren les demés; que si vénen dos dies més abans los castellans, se ensenyorían de la montanya13 y de Barcelona. Però com lo regiment se mudà, anaren molt diferens los ordes que ells no s’o pensaven.

      En lo punt tingueren los fransesos lo govern de Monjuïch, hi feren pujar moltes companyes de fransesos de peu, com a més pràtichs de la guerra que nosaltros. No obstant que, després que agueren romput a Martorell, estaven a Monjuïch catorze companyes de Siutat, de dies y de nits, guarnidas per los puestos. Y feren pujar, per dins lo fortín, vuyt padrés de bronzo per a tirar ab bales de mosquet, cosa que lo traÿdor no u sabé ni·n pogué donar relasió als contraris. Tanbé hi feren pujar moltísimes provisions de guerra, axí de mantenimens corporals com de guerra; que y pujaren molt rabost, de modo que u fortificaren molt en breu tems. Y estaven guardant ab molta vigilànsia, que ja veien venir lo enemich per lo Llobregat.

      En la siutat tanbé guardaven, los fransesos, los portals, tenint ells les claus; y sempre tenían, ho la porta ho lo rastillo, tancat. Y no y avia sinó tres portals huberts, que són: de Sant Antoni, y lo Nou y lo de Mar; y los demés, paredats. Feren traure tota la artilleria per les muralles, axí de ferro com de bronzo; y los fransesos aportaven mols artillés y capità de artilleria. Y feren adobar de prompte lo baluart del Rey, de la Drasana, terraplenant tot lo que pugueren per a que puguesen jugar aquells quatre canons tan famosos que y estaven, que senyorejaven mitja muntanya de Monjuïch. [72r] Y tanbé avían atrinxerat lo devant de la Drasana, de la part de mar, perquè per allí no·ns pugués venir ningun dany. Enderrocaren les cases de fora lo portal de Sant Antoni, que n’i avia moltes; y las de fora lo Portal Nou; y al portal de Sant Antoni, devant lo rastillo, feren una plataforma molt forta, ab bella trinxera y bell fosso, que de defora no·s veia lo portal; que era tan fort com un bon baluart. De modo que fortificaren tot allò que pugueren. Y tanbé, ab lo amparo y ajuda de Fransa, se provehí la siutat de molts mosquets y de molta pólvora y altres cosas de guerra, que venían per mar. Y tanbé los fransesos aportaren molt blat y pesca per a mantenimens de la terra. Que als fransesos y nosaltros nos convé que tingam paus perquè los comersos tórnian y, axí, los negosians guanyen y les terras van abundantes de tot lo nesesari.

      Y com la gent de les altres viles y llochs del Llobregat saberen que avían romput a Martorell, totom desemparà ses cases, aportant-se’n tot allò que pugueren, y recolliren-ho a Barselona, a ont acudí moltíssima gent y moltes provisions.

      La nostra cavalleria tanbé hisqué de Barcelona a fer-los frenta, que no eren sinó quatre ho sinch companyes. No passaren de la carniseria de Sans, y aquí se aturaren, avent-hi, de cada part, soldats de cavall que batían l’astrada.