Психологія сексуальності. Зігмунд Фройд

Читать онлайн.
Название Психологія сексуальності
Автор произведения Зігмунд Фройд
Жанр О бизнесе популярно
Серия
Издательство О бизнесе популярно
Год выпуска 0
isbn 9780880002707



Скачать книгу

є чоловічі і жіночі елементи, тільки, відповідно до приналежності до тої чи іншої статі, одні незрівнянно більш розвинені, ніж інші, оскільки справа стосується гетеросексуальних осіб.

      6

      Хоча психоаналіз досі не дав пояснення походження інверсії, він усе ж таки відкрив психічний механізм її походження та значно збагатив питання, які доводиться брати до уваги. В усіх досліджених випадках ми встановили, що інвертовані в більш пізньому віці пройшли в дитинстві через фазу дуже інтенсивної, але короткочасної фіксації на жінці (здебільшого на матері), по подоланні якої вони ототожнюють себе з матір’ю і обирають себе самих в сексуальні об’єкти; тобто, виходячи з нарцисизму, шукають чоловіків в юнацькому віці, схожих на них самих, яких хочуть любити так, як любила їх мати. Далі ми часто відзначали, що ті, які здаються інвертованими, жодним чином не були нечутливими до принад жінки, а постійно переносили на чоловічі об’єкти викликане жінками збудження. Таким чином, вони все життя відтворюють механізм, завдяки якому з’явилася їх інверсія. Їх нав’язливе прагнення до чоловіка виявилося обумовленою неспокоєм втечею від жінки.

      Психоаналітичне дослідження щонайрішучіше опирається спробам відокремити гомосексуалістів від інших людей як особливу групу. Вивчаючи й інші сексуальні порушення, а не тільки ті, що відкрито проявляють себе, ми дізналися, що всі люди здатні на вибір об’єкта однакової з собою статі і проробляють цей вибір в своєму несвідомому. Крім того, прив’язаність лібідозних почуттів до осіб своєї статі відіграють, як фактори нормального душевного життя, не меншу, а як рушійні сили захворювання – більшу роль, ніж пов’язані з протилежною статтю. Психоаналізу, навпаки, здається первинною незалежність вибору об’єкта від його статі, однаково вільна можливість розпоряджатися як чоловічими, так і жіночими об’єктами, як це спостерігається в дитячому віці, в первісних умовах і в епохи стародавньої історії; і з цього первинного стану шляхом обмеження в ту чи іншу сторону розвивається нормальний або інвертований тип. За змістом психоаналізу винятковий сексуальний інтерес чоловіка до жінки є проблемою, яка потребує пояснення, а не чимось, що саме собою зрозуміло і що в основі має хімічне тяжіння. Вирішальний момент в остаточному статевому виборі приходить тільки після настання статевої зрілості і є результатом цілої низки чинників, які ще не піддаються обліку, частково конституційних, частково випадкових за своєю природою. Безсумнівно, деякі з цих факторів можуть виявитися настільки сильними, що мають відповідний вирішальний вплив на ці результати. Але загалом чисельність визначальних моментів знаходить своє відображення в різноманітті вихідних картин явної сексуальної поведінки людей. Підтверджується, що у людей інвертованого типу загалом переважають архаїчні конституції і примітивні психічні механізми. Найсуттєвішими їх ознаками видаються вплив нарцисичному вибору об’єкта і збереження еротичного значення анальної зони. Але немає ніякої користі в тому, щоб на підставі таких конституційних властивостей відокремлювати крайні типи інвертованих від інших. Те, що знаходиться у таких типів як, мабуть,