Секрети Лос-Анджелеса. Джеймс Эллрой

Читать онлайн.
Название Секрети Лос-Анджелеса
Автор произведения Джеймс Эллрой
Жанр Полицейские детективы
Серия Лос-Анджелеський квартет
Издательство Полицейские детективы
Год выпуска 1990
isbn 978-617-12-7375-7



Скачать книгу

місіс Ральфі – вся розмальована синцями та саднами до Різдва.

      – Подивимося. Гаразд, ходімо нарешті, випивка чекає. Будеш хорошим хлопчиком – тобі дістанеться цілісінька пляшка.

      Розділ 2

      Престон Екслі зірвав тканину. Гості заахали та заохали; представник муніципалітету заплескав у долоні, проливши свій еґґ-ноґ на одну зі світських левиць.

      Еду Екслі в цей момент подумалося, що це не дуже схоже на типовий Святвечір для копа.

      Він кинув погляд на годинник: 20:46 – до опівночі треба було повернутися у відділок. Престон Екслі жестом вказав на макет.

      Макет цей займав півкімнати: парк розваг, у якому було повно гір з пап’є-маше, картонних ракет, ковбойських містечок Дикого Заходу. Біля воріт – мультяшні герої: Мучі-Маус, білченя Скутер, каченя Денні – усі, кого привів на цей світ Реймонд Дітерлінґ, незмінні герої «Години фантазій» та безлічі мультиплікаційних фільмів.

      – Леді та джентльмени, представляю вам Дрімленд! Цей парк розваг побудує у Помоне, Каліфорнія, фірма «Екслі Констракшн» – відкриття заплановано на квітень 1953 року. Це буде найбільш винахідливий парк розваг в історії, самодостатній Всесвіт, де діти будь-якого віку зможуть розважатися й познайомитися зі своїми улюбленими героями, створеними Реймондом Дітерлінґом, батьком сучасної анімації.

      Ед поглянув на батька: п’ятдесят сім років, причому на вигляд йому сорок п’ять, гідний представник династії копів, господар маєтку у Генкок-Парк, якому варто лише пальцями клацнути – і всі місцеві політики прибіжать до нього на Святвечір. Гості зааплодували; Престон вказав на високу, покриту сніжною шапкою гору:

      – «Світ Пола», леді та джентльмени. Точна копія гори у Сьєрра-Невада. Зі «Світом Пола» на вас чекає захопливе катання на санях та лижах, а також вистави для всієї родини за участю Мучі, Скутера та Денні. Ви спитаєте, що це за Пол і чому «Світ Пола»? Пол – це син Реймонда Дітерлінґа, хлопчик, який трагічно загинув у1936 році, потрапивши під лавину під час туристичного походу в гори. Це сталося на тій самій горі, копію якої ви зараз бачите. Але досить про сумне. Додам іще, леді та джентльмени, що десять центів з кожного долара, витраченого відвідувачами у «Світі Пола», піде до Фонду допомоги дітям, хворим на поліомієліт.

      Бурхливі оплески. Престон кивнув Тіммі Валберну – акторові, який грав Мучі Мауса у «Годині фантазій» – він, як завжди, пожовував сир великими зубами. Валберн легенько підштовхнув чоловіка, що стояв поруч із ним; той пхнув його у відповідь.

      Ед раптом вихопив поглядом з натовпу Арта де Спейн; Валберн пищав і кривлявся, зображуючи Мучі. Ед вказав йому жестом на коридор:

      – Чорт забирай, оце так сюрприз!

      – Дітерлінґ анонсував цю подію у «Годині фантазій». Батько тобі не сказав?

      – Ні. Я навіть не знав, що вони з Дітерлінґом знайомі. Цікаво, чи це вони знюхалися не під час діла Атертона? Той хлопчина, Віллі Веннерголм, – він же, здається, у Дітерлінґа знімався?

      Де Спейн посміхнувся.

      – Я тоді був одним із помічників твого батька. Не думаю, що шляхи цих двох великих людей взагалі колись перетиналися.