Kuidas 30 päevaga romaani kirjutada?. Heli Künnapas

Читать онлайн.
Название Kuidas 30 päevaga romaani kirjutada?
Автор произведения Heli Künnapas
Жанр Контркультура
Серия
Издательство Контркультура
Год выпуска 0
isbn 9789949740352



Скачать книгу

/p>

      Heli Künnapas

       Kuidas 30 päevaga romaani kirjutada?

      Toimetaja: Helen Roots

      Kujundaja: Liis Karu

      Tagakaane foto: Triin Künnapas

      Heli Kirjastus OÜ, 2020

      Rohkem infot: www.helikirjastus.ee

      ISBN 978-9949-7403-4-5

      E-pub ISBN 978-9949-7403-5-2 (epub)

      Eessõna

      Kuulun nende inimeste hulka, kes unistas aastaid oma esimese raamatu kirjutamisest. Käisin mööda raamatupoode, silitasin raamatukaasi ja kujutasin ette, kuidas ühel päeval näen mõnel kaanel enda nime. Ausalt öeldes teen seda siiani, ainult et nüüd ongi silitatavatel raamatukaantel minu nimi. Sest kui ükskord raamatu kirjutamisega hakkama sain, ilmus minult kaheksa aasta jooksul 20 raamatut, nende seas nii romaan, lasteraamatuid, noorteromaane kui ka romantilisi lühiromaane. Niisiis teoseid igale vanusegrupile.

      2017. aastal olin Eestis laenutushüvitist saanud autorite edetabelis auväärsel 9. kohal ja 2018. aastal 12. kohal, minu teoseid on ära märgitud konkurssidel ja olen saanud ka „Järje hoidja” auhinna. Nii et ilmselt mu kirjutatut ka loetakse.

      Kõige hirmsam kogemus minu kirjanikuelu jooksul oli hetk, kui tunnustatud kriitik ütles raadios mu esimest romaani „Homme on ka päev” arvustades, et on näha, et Heli Künnapas teab, kuidas romaani kirjutada. Aga ma ei teadnud! Kirjutasin lihtsalt üles loo, mis minuni tuli. Alles aastaid hiljem hakkasin uurima, kuidas see raamatute kirjutamine reeglite järgi täpselt käib.

      Sellesse raamatusse olengi kogunud soovitused ja teadmised, mis on minu jaoks 30 päevaga romaani kirjutamise võimalikuks teinud. Ühtegi kirjutamisteooria õpikut ma ümber ei kirjuta, vaid keskendun rohkem iseenda praktilisele kogemusele. Samuti pole siin juttu sellest, et kuu algul pole ridagi paberil, kuid 30 päeva pärast on avaldatud romaan. Käesoleva käsiraamatu mõistest räägime 30 päevaga esimese umbes 50 000- sõnalise mustandi kirjutamisest.

      Olgu juba ette öeldud, et ainult selle raamatu lugemisest romaani valmimiseks ei piisa. Loetu hindamiseks on vaja seda esmalt kasutada. Kui loed selle raamatu läbi, aga ei täida ühtegi soovitust või täidad vaid väheseid, ei ole sul kuu aja pärast siiski ilmselt romaani arvutis ega paberil. Igaühel on erinev tööstiil, nii et mitme teema puhul pead enda jaoks sobivaima lahenduse leidma.

      Mõne inimese jaoks on üks raamat kuu jooksul lugeda võimatu ülesanne, teise jaoks on üks raamat kuu jooksul kirjutada aga täiesti saavutatav eesmärk. Ei hakka siin valetama, nagu oleks haarava romaani kirjutamine ülilihtne. Samas pole see aga võimatu. Küsimus on motivatsioonis ja õigetes töövõtetes.

      Selles käsiraamatus avan sulle teadmisi, mida ise oma teoste loomisel kasutan. Palun võta siit kaasa kõik, mis sind aitab, ja liigu muudkui edasi, et saada vastused ka küsimustele, millele mina ehk ei oska või ei suuda vastata.

      Kõverat sulge!

      Heli Künnapas

      kirjanik ja kirjastaja

      Miks kirjutada 30 päevaga romaan?

      „Kas tõesti kiirustamine on olulisem kui sisu?” kuulen juba kriitilist küsimust.

      „Aga miks teha midagi kauem, kui vaja?” küsin vastu. Kui 30 päevaga on võimalik sulle armsaks saanud lugu paberile panna, siis miks veeta selle kallal kauem aega lihtsalt sellepärast, et keegi ei arvaks, et sa kiirustad?

      Loomulikult on sisu esmatähtis. Kui aga töövõtted on õiged ja eeltööd piisavalt tehtud, jõuad oma elu jooksul tegeleda hulga rohkemate lugudega. Saad aidata maailmani tuua rohkem teoseid, mis aitavad äkki kellegi elu muuta.

      Maailmakuulsad teosed on kirjutatud väga erineva ajaga. Siin on näited mõningatest teostest:

      • „Poiss triibulises pidžaamas”, John Boyne – 2,5 päeva

      • „Jõululaul”, Charles Dickens – 6 nädalat

      • „Videvik”, Stephanie Meyers – 3 kuud

      Aga miks teha midagi kauem, kui vaja?

      • „Väike prints”, Antoine de Saint-Exupéry – 6 kuud

      • „Vihurimäe”, Emily Brontë – 9 kuud

      • „Viiskümmend halli varjundit” (kogu triloogia), E. L. James – 1,5 aastat

      • „Kärbeste jumal”, William Golding – 5 aastat

      • „Harry Potter ja tarkade kivi”, J. K. Rowling – 6 aastat

      • „Kuristik rukkis”, J. D. Salinger – 10 aastat

      • „Hüljatud”, Victor Hugo – 12 aastat

      • „Sõrmuste isant” (kogu triloogia), J. R. R. Tolkien – 16 aastat

      Loomulikult on põhjuseid, miks ei peaks romaani 30 päevaga kirjutama – ajalimiit võib kaasa tuua madala kvaliteediga osi su teoses ja intensiivne töötamine võib tekitada läbipõlemise. Need probleemid on aga ennetatavad, nii et kõige olulisem on ikkagi otsus, kas tahad seda teha või mitte.

      Nagu eelnevast nimekirjast näha, on bestsellerite kirjutamiseks kulunud aega 2,5 päevast kuni 16 aastani. Nii pole esmane näitaja kirjutamise aeg, vaid ikka see, mida sa selle aja jooksul oma loosse panna suudad. Rääkimata sellest, et kui palju selle aja jooksul ka reaalset tööd teed. Võid raamatut kirjutada 5 aastat, aga kui selle aja jooksul teed tööd kokku 40 tundi, siis on see sama, kui teos valmis kirjutada vähem kui nädalaga.

      Nii pole mõtet kritiseerida kellegi mõtet 30 päevaga romaani mustand valmis kirjutada, kui kirjanik on sellele teosele tõesti pühendunud ning valmis selle aja pühendunult tööd tegema.

      1. Eeltöö

      1.1 Ela huvitavat elu

      „Kui palju sa enda elu oma raamatutesse paned?” on kõige tavalisem küsimus, mida lugejatega kohtudes teada soovitakse. Minu vastus on alati sama: „Peale reaalelulise raamatu „Minu ilus elu maal” on kõik ülejäänud väljamõeldud lood. Samas ei saa ma kirjutada sellest, millest ma midagi ei tea, eriti kuna minu seniste raamatute tegelased tegutsevad realistlikes Eestimaa oludes, siis ilmselt olen inspiratsiooni saanud just ümbritsevast.”

      Raamatuid on alati lihtsam kirjutada, kui oled oma elu mitmekülgselt elanud. Nüüd, kui oled otsustanud romaani kirjutama hakata, on veidi hilja ülimalt huvitavat elu elama hakata. Samas tulevad ideed täiesti ootamatutest kohtadest. Nii võid minna naaberlinna ja mõne suvalise inimesega vestlema hakata. Kui kaks möödujat vaatavad sind kui hullu, siis kolmanda käest võid kuulda elulisi juhtumeid, mis lähevad kokku just selle ideega, millest sina täna raamatut kirjutama tahtsid hakata.

      Või paku endale mõni mõnus nauding enne 30-päevast kirjutamisrallit. Näiteks mine massaaži. Kindlasti vali massaažiliik, mida sa varem pole proovinud. Helista vanale sõbrale, keda pole kümme aastat näinud. Võta kätte raamat žanrist, mida sa muidu üldse ei loe, ava see suvalisest kohast ja loe paar lehekülge.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу