Мистецтво сновидінь. Карлос Кастанеда

Читать онлайн.
Название Мистецтво сновидінь
Автор произведения Карлос Кастанеда
Жанр Эзотерика
Серия
Издательство Эзотерика
Год выпуска 1993
isbn 978-617-12-7003-9, 978-617-12-5765-8, 978-617-12-7002-2, 978-617-12-7001-5



Скачать книгу

сприйняти, і змушує нас вірити, що, крім шаблону, куди ми втискаємо наше сприйняття, нічого іншого не існує. Я переконаний, що зараз людині для виживання потрібно, аби її сприйняття змінилось у своїй соціальній основі.

      – Що таке соціальна основа сприйняття, доне Хуане?

      – Фізична впевненість, що світ складається з конкретних об’єктів. Я називаю це соціальною основою, адже кожен докладає серйозних і несамовитих зусиль, щоб змусити нас сприймати світ так, як ми це робимо.

      – То як тоді ми повинні сприймати світ?

      – Усе є енергією. Цілий всесвіт є енергією. Соціальною основою нашого сприйняття має бути фізична впевненість, що енергія – це все, що є. Потрібно докласти чималих зусиль, щоб скерувати нас сприймати енергію як енергію. І тоді ми мали б у розпорядженні обидва варіанти.

      – Чи можливо навчати людей у такий спосіб? – спитав я.

      Дон Хуан відповів, що можливо, і що саме цим він і займається зі мною та іншими своїми учнями. Він навчав нас нового способу сприйняття, по-перше, змусивши усвідомити, що ми самі формуємо власне сприйняття за шаблоном, і, по-друге, завзято направляючи нас до безпосереднього сприйняття енергії. Він запевнив мене, що цей метод дуже подібний до того, яким нас навчали сприймати світ повсякденних справ.

      Концепція дона Хуана полягала в тому, що наше ув’язнення в пастці сприйняття за соціальним шаблоном втрачає силу, тільки-но ми усвідомлюємо, що прийняли цей шаблон у спадок від предків, не доклавши зусиль дослідити його.

      – Сприймати світ твердих речей, що мають позитивну чи негативну цінність, певно, було вкрай необхідним для виживання наших пращурів, – казав дон Хуан. – Століттями сприймавши світ у такий спосіб, тепер ми змушені вірити, що світ складається з речей.

      – Не можу уявити собі світ жодним іншим чином, доне Хуане, – поскаржився я. – Це беззаперечно світ речей. Щоб це довести, нам лише треба на них наштовхнутися.

      – Звісно, це світ речей. Цього ми не заперечуємо.

      – Тоді про що ви кажете?

      – Я кажу, що насамперед це світ енергії, а вже потім речей. Якщо не виходити з передумови, що це світ енергії, нам ніколи не вдасться сприймати енергію безпосередньо. Нас завжди зупинятиме фізична впевненість у тому, що ти тільки-но визначив як твердість речей.

      Його аргумент був надзвичайно загадковим для мене. У ті дні мій розум просто відмовлявся розглядати будь-який інший спосіб розуміти світ, окрім уже знайомого мені. Твердження дона Хуана й питання, які він намагався порушити, здавалися чудернацькими пропозиціями, яких я не міг прийняти, але не міг і відкинути.

      – У нас хижацький спосіб сприйняття, – якось сказав він мені. – Дуже ефективний для оцінювання й класифікації їжі та небезпеки. Але це не єдиний спосіб, у який ми здатні сприймати. Існує інший режим – той, в якому я знайомлю тебе зі сприйняттям сутності речей, безпосередньо самої енергії. Сприйняття сутності речей дозволить нам зрозуміти, систематизувати й описати