Чужі сни. Ян Валетов

Читать онлайн.
Название Чужі сни
Автор произведения Ян Валетов
Жанр Социальная фантастика
Серия Сучасна гостросюжетна проза
Издательство Социальная фантастика
Год выпуска 2018
isbn



Скачать книгу

зараз почнеться!

      Натовп ціпеніє від несподіванки, але, на жаль, триває це недовго.

      Поліцейські, які лежать на землі, та чорні пістолети в руках дивного вигляду цивільних привели в дію груповий інстинкт самозбереження, і людська маса раптово заворушилася, поповзла, як перестоя-ле в теплі дріжджове тісто, видихнула зі стогоном застрягле в сотнях грудей повітря і кинулася врозтіч.

      – Почалося! – крикнув Річ верескливо, засміявся гавкучим сміхом і пальнув у повітря. Дзвінкий постріл розпоров спокій і млість теплого осіннього дня, як шабельний удар подушку. – Лягай!

      Заверещали жінки.

      – Дорогу! – заволала Кіра і теж вистрілила в синє яскраве небо.

      Світ Зеро. Будапешт. Угорщина.

      Жовтень

      Пістолетний постріл ударив за сотню метрів від Кирила. Він

      мимоволі присів, ноги стали пружинами, м’язи задрижали від напруження. Навіть у чужому тілі працювали його, Кирила, рефлекси.

      Заревів переляканий натовп, і Давидов зрозумів, що зараз почнеться паніка. Люди побіжать хто куди, і якщо знайти ціль серед тисяч перехожих дуже складно, але все-таки теоретично можливо, то виявити об’єкт у рухливій переляканій людській каші цілком нереально. Питання чистого везіння, а воно, як відомо, трапляється рідко і зовсім не завжди у слушний момент.

      Клацнуло ще раз.

      І ще.

      Кирило нарешті побачив тих, хто стріляв: дівчина на роликах – висока, струнка, трохи незграбна через молодість, із красивим подряпаним обличчям, і товстун у смішних рогових окулярах, схожий на китайського божка. Товстун був на вигляд м’яким і рожевим, тільки от посмішка у нього була зовсім із іншої опери, і пістолет у пухкій лапі з образом добродушного телепня явно дисонував, зате з поглядом перебував у цілковитій гармонії.

      Дівчина оглядалася, цілком професійно тримаючи пістолет біля грудей, і Давидов миттєво сів, намагаючись не вирізнятися на тлі панічного бігу городян. Момент був небезпечний – беззбройний, сам-один, мінімум двоє озброєних людей за тридцять кроків. Хто вони? Свої? Чи чужі? Але ж не запитаєш! Не крикнеш! А що, коли й цю точку вирахували в іншій Паралелі? Останнім часом таке від-бувається практично в кожному другому джампі, а може, й частіше. І у нас, і у них – хороші обчислювачі, здатні визначити точку ймовірності з максимально можливою вірогідністю. Що це означає, якщо говорити людською мовою?

      Давидов почав рухатись, але не подалі від небезпеки, а зовсім навпаки, намагаючись підібратися ближче до дивної пари.

      Це означає, що зараз тут, на Набережній, почали операцію дві групи – наша і чужа. Чисельність противника? Невідома. Завдання? Можна припустити, що воно повністю протилежне отриманому мною. І якщо ми мусимо вбити дівчину із загіпсованою рукою, то завдання антагоністів – цього не допустити. Єдине, що втішає, – зараз і свої, і чужі стануть видні як на долоні. Люди з Паралелей не побіжать, вони тут не для того, щоб бігати.

      Грудаста матрона у несподівано короткому пальті ледь не збила його з ніг. Вона рухалася зі швидкістю і грацією переляканого