Чужі сни. Ян Валетов

Читать онлайн.
Название Чужі сни
Автор произведения Ян Валетов
Жанр Социальная фантастика
Серия Сучасна гостросюжетна проза
Издательство Социальная фантастика
Год выпуска 2018
isbn



Скачать книгу

про неї як про жінку – інакше довелося б думати про себе як про вбивцю. Він не вбивця. Він робить свою роботу. Від цієї роботи залежить життя його світу – не однієї невідомої йому особи жіночої статі, а мільйонів людей. Його світ поставив усе на перемогу, і якщо для досягнення мети треба буде вбивати – він убиватиме. Обірвати джгут, змінити ймовірність. Усе інше не важливо.

      На набережній Дунаю зібралося повно народу. Тут завжди вирував багатолюдний натовп, а в теплі осінні дні – особливо. Туристи й місцеві роззяви, вуличні торговці, музиканти, люди похилого віку, які мріють посидіти на лавочках та погріти старі кістки, молоді мами з колясками, спритні підлітки на роликах – кого тут тільки не було! Тисячі голосів зливалися в один низький хвилюючий звук, від якого трохи свербіли зуби – немов у повітрі над набережною завис величезний працюючий трансформатор і гудів, гудів, гудів… І в цій мішанині осіб, в цій людській каші, що безсистемно перетікає від ларка до ларка, Давидов мав знайти свою мету.

      Знайти і знищити.

      Ця набережна, люди, звуки живого величезного міста і навіть легкий подих прохолоди від закутої в бетон і граніт річки нагадували давно зниклий світ, що залишився в пам’яті з дитячих років. І ця майже абсолютна подібність не тішила. Щоразу, потрапляючи в Зеро, Давидов переживав не мисливський азарт, не збудження перед черговою акцією і не полегшення після чергового вдалого джампа. Він відчував гостру та болючу, як укол циганської голки, тугу. Фантомний біль. Ностальгію за світом, в якому сонце було ласкавим і діти іноді гралися в сніжки. Світом, який багато років тому зник. Згорів у променях збожеволілого світила. І саме ця туга змушувала його робити те, що слід, хоч яким би страшним було те, що він робив. Інакше той світ не повернути. Ніколи. А Кирило хотів його повернути. Нехай із суто егоїстичних міркувань, але хотів.

      Люди, обличчя, люди, обличчя…

      Він гарячково вдивлявся у перехожих, у тих, хто сидів на лавах, у тих, хто стояв біля парапетів.

      Дівчина з рукою на перев’язі. Чоловік.

      Дитина.

      Десь у цій же юрбі рухалися хлопці з його групи. Він не міг упізнати своїх – зараз у них були чужі обличчя, чужі тіла, але Давидов був упевнений, що вони тут, у радіусі кількох сотень метрів від нього. Усі четверо перебувають поруч. Ідуть, прочісуючи натовп очима. Ще хвилина, дві, п’ять – і він побачить хоча б декількох із них. А можливо, що й не побачить – поставлене перед групою завдання з кожною секундою ставало все більш і більш нереальним.

      Хотілося закричати. А ще краще – вистрілити в повітря. Перше марно, друге неможливо.

      Він закрутив головою у пошуках цілі, намагаючись охопити поглядом якомога більше людей, які йшли повз нього.

      Світ Зеро. Будапешт. Угорщина.

      Жовтень

      Джамп у Кіри вийшов жорсткий.

      Носій нісся по набережній на роликових ковзанах, спритно лавіруючи поміж перехожими, і в момент переходу, коли притомність покинула його, впав на бетонну плитку, проїхавшись по ній плечем і щокою.

      Падала на землю,