Терези. Анна Хома

Читать онлайн.
Название Терези
Автор произведения Анна Хома
Жанр Современные детективы
Серия
Издательство Современные детективы
Год выпуска 2018
isbn 9786171261617



Скачать книгу

/poem>

      Пролог

      Аптечні терези вважаються загальноприйнятим атрибутом правосуддя, чи не так, Максе? Наші звичайні чашкові рівноплечі ручні терези другого класу.

      Згадай, що ними зважують? Правильно: мікроскопічні дози речовин, від двох сотих грама до ста грамів. Навіть мізерна похибка у їх зважуванні може спричинити серйозні наслідки, чи не так?

      А як ми махалися, коли робили ті наважки на практиці, пам’ятаєш? Легко написати: да талєс дозес1. Та поки ті «дозез» відважиш, усіх богів фармації згадаєш! Ваги налаштувати, анальгіни з амідопіринами подрібнити, і то не переплутати, що спочатку в ступці товкти, а що потім. І не дай Бог атропіни, етилморфіни чи фенобарбітали важити! Пальці тремтять, очі болять, спина не гнеться…

      А якщо тобі до того ж зав’яжуть очі, багато ти зможеш наважити? Якщо замість фенобарбіталу на шальки терезів насиплють тальк, як ти це засічеш? Як, Максе, богиня правосуддя може зважувати те, чого не бачить? Це ж богиня справедливості!

      Та знаю я, що ця її пов’язка означає! А ти знаєш, що давньогрецька Феміда спершу була без пов’язки? Щоб бачити, де кривдять безвинних. А очі їй зав’язали римляни, створивши власну богиню Юстицію. І така – сліпа – вона більше сподобалася владцям.

      Якщо вже правосуддя зважує наші провини на аптечних терезах, Максе, то я вимагаю від нього щонайменше гострого зору, щоб нічого не переплутати і відважити нам рівно стільки справедливості, скільки ми заслуговуємо. Бо похибки сліпого правосуддя коштують так само дорого, як похибки у фармації, а скільки злочинів взагалі ніколи не розглядаються в його інстанціях!

      Якщо слідувати цій логіці, то і вуха суддям треба позатикати, щоб хтось не нашептав неправду, і Бога в церквах слід малювати із зав’язаними очима, щоб і Він був неупередженим на Останньому суді. Що? Вважається, що Бога не можна підкупити? А правосуддя, значить, можна?

      То, може, не існує ніякого земного правосуддя, а лише божественне? А воно має в своєму арсеналі розмаїті засоби, зокрема Феміду чи Юстицію, для відновлення порушеної людськими вчинками світової рівноваги.

      Може, сидить собі такий Боженька на хмарах і зважує на своїх терезах, майже як ми в аптеці, квантові дози тонких матерій наших душ? І кладе на одні шальки дозу страху, а на другі – дозу любові.

      І залежно від того, що переважує, – тією дорогою ми і йдемо у житті та після своєї смерті. Дорогою страху або дорогою любові.

      Навіть однакові вчинки на цих різних життєвих маршрутах матимуть на виході протилежний заряд і різні наслідки. Бо зло можна інколи виправдати любов’ю, а добро, вчинене через страх, часто важко назвати добром.

      Я так думаю, Максе. Я не знаю, як воно працює насправді, Боже правосуддя. Але я хочу вірити, що воно працює.

      1

      Олеся подивилася на білі таблетки в оболонці, відділені вальною рискою, які манливо лежали у блістері на приліжковій тумбочці, і охопила себе руками за плечі.

      Диплом фармацевта з відзнакою не допомагав.

      Вона сиділа на своєму ліжку у квартирі на четвертому поверсі в будинку по вулиці Угорській, не відриваючи погляду від маленьких невинних таблеток, а бачила перед собою орка з вишкіреними зубами, який збирався заковтнути її, не розжовуючи, як вона – ці таблетки.

      Раптовий холод заповз під одяг. Гірський такий холод. Нічний і туманний. Ніби стоїш над глибоким урвищем у темному лісі, а десь далеко замковий годинник несамовито вибиває дванадцяту.

      До дванадцятої ще є час. Я встигну.

      Олеся стрепенулася і зиркнула на електронний годинник на книжковій поличці.

      23:32…

      Не повірила своїм очам. Поморгала, придивляючись до табло. Розмазані світні червоні кола ніяк не хотіли перетворюватися на цифри.

      То був фальстарт, який не можна скасувати. Бал, на який краще було не з’являтися. Загублена кросівка у болоті. Незамок на горі. Покинутий принц хропить під горою. І ти над урвищем…

      Поличка ходила ходором, наче підлога в тамбурі швидкісного потяга.

      Олеся вдивлялася в годинник так сильно, що на очі навернулися сльози.

      А фея винувато шкіриться у червоному світлі місяця. Ширнувшись, вона трохи зарано змахнула паличкою, схожою на шампур. І казка закінчилася, так і не розпочавшись. Казка, дуже схожа на правду. Фея, дуже схожа на наркомана зі стажем.

      Міцно-міцно замружилась. А тоді поволі розплющила очі.

      Мара зникла.

      Годинник звично показував звичний час.

      19:05.

      Різко видихнула. Пригладила косу. Перевела погляд на тумбочку.

      Отже, цілих дві години вона сидить перед таблетками і намагається переконати себе, що все не так погано, як є насправді. І, звісно, собі не вірить.

      Вириває з рук феї чарівну паличку, схожу на шампур, і розносить невдалу казку на цурпалки…

      …Уперше Олеся Верхолаз стикнулася з фармацевтичною продукцією, коли в два з половиною рочки



<p>1</p>

Видай такі дози (лат.) – Тут і далі прим. авт.