Esencijalna Ulja Za Vaše Zdravlje I Ljepotu. Lyudmila Ananieva

Читать онлайн.
Название Esencijalna Ulja Za Vaše Zdravlje I Ljepotu
Автор произведения Lyudmila Ananieva
Жанр Спорт, фитнес
Серия
Издательство Спорт, фитнес
Год выпуска 0
isbn 9788873041238



Скачать книгу

ulje efikasno je u borbi protiv virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, prevenciji gripe i za jačanje kose.

      Dejstvo bosiljkovog eteričnog ulja

      moćan antioksidant i antimikrobiotik Å¡irokog spektra djelovanja (bakterije, virusi, gljivice, mikoplazme), protuupalnog, imunomodulatornog, antispazmičnog, antisklerotičkog, antialergeničkog, zarašćujućeg, diuretičkog, anestetičkog, antianksiotičkog i smanjivanja osjetljivsti.

      Njega lica i kože, tijela i kose

      Veze s antioksidantskim svojstvima naÅ¡iroko se koriste u kozmetici protiv starenja i kao sredstvo za njegu problematičnih integumenata. Bosiljkovo ulje je moćan prirodni antioksidant. Sastojci miriÅ¡ljave tekućine pomažu u eliminiranju negativnih utjecaja slobodnih radikala. Ove nestabilne kemijske partičele pogorÅ¡avaju stanje kože i čine ozbiljnijim pojave upala.

      Neophodna je svakodnevna njega lica i tijela, čišćenje i vlaženje ujutro i navečer. To će pomoći da se zaÅ¡titite od bora, pjega i rane ćelavosti. MiriÅ¡ljava tekućina uključena je u sastav gelova i losiona, a možete je dodati na četke, u maske, ili u kućne kreme.

basil2

      Recipti za ljepotu i zdravlje

      Kozmetika za uklanjanje bora.

      Dejstvo: Čisti, hidratizira i tonira lijenu, opuÅ¡tenu kožu. Recept: Bosiljkovo ulje — 10–12 kapi. Dnevna krema — 50 ml. Primjena: Dodajte naznačenu količinu ulja u toničnu dnevnu kremu. Losion nanesite na lice diskom vate, a kremu jagodicom prsta. Za suhu kožu uzmite manje eteričnog ulja.

      Pretjerana sklonost esencijama s fenolima i terpenima vodi do reakcije epidermisa. Na osjetljivoj koži može prouzročiti iritaciju.

      Kozmetika protiv pjega.

      Dejstvo: Reducira viskozitet masnoća kože, dubinski pročišćava.Recept: Bosiljkovo ulje — 10–12 kapi. Ulje jojobe — 50 ml. Primjena:PomijeÅ¡ati komponente, pomoću diska vate nanijeti na očišćeno lice.

      Toner za kosu

      Dejstvo: PoboljÅ¡ava mikrocirkulaciju i obnavljanje folikula, stimulira rast kose, daje joj sjaj.Sastav:Kokosovo mlijeko — ½ čaÅ¡e. Dabrovo ulje — 3 stolne žlice. Ulje jojobe — 15 kapi. Bosiljkovo ulje — 5–7 kapi. Primjena.PomijeÅ¡ati komponente i smjesu primijeniti na kožu pri svakom pranju glave, masirati deset minuta, pa sačekati joÅ¡ deset minuta. Potom oprati kosu Å¡amponom, u koji je na 50 ml dodano 15 kapi bosiljkovog ulja.

      Mjere predostrožnosti.

      Kad se nanese na kožu zapaža se poseban fototoksični efekat. S tim u vezi IFRA ograničava sadržaj ulja gorke naranče u parfimerijskim kompozicijama i ulje se ne može upotrebljavati u trudnoći i pri poviÅ¡enoj koagulabilnosti krvi. Pretjerano koriÅ¡tenje može deprimirati nervni sustav. Može uzrokovati iritaciju kože kod osoba s osjetljivom kožom.

      BERGAMOT bergamot1

      Bergamotovo ulje ima mnogo korisnih svojstava. Koristi se kako antispazmodik, umirujuće sredstvo, rastvarač, za masažu umorne kože, a također i kao antiseptik.

      Pri izvođenju kozmetičkih postupaka odlike bergamotovog ulja pomažu normalizaciju izlučivanja masnoća i znojne žljezde, od koristi je i sposobnost proÅ¡irivanja kožnih pora.

      Bergamotovo eterično ulje u kozmetologiji

      Masaža: UmijeÅ¡ati 5-7 kapi bergamotovog ulja u 10 g glavnog ulja radi primjene za masažu tijela.

      Kozmetički aditiv: dodati 1 do 5 kapi bergamotovog ulja bilo kojoj kremi, toniku, kondicioneru, ili maski za lice. To će obogatiti bilo koje sredstvo, dajući mu nove odlike, prirođene bergamotu.

      Pročišćujuće sredstvo za kožu: u jednoj žlici ulja od grožđa rastvoriti 5 kapi begamotovog i istu količinu ulja majčine duÅ¡ice (timijan). Ovo sredstvo treba utrljavati u kožu svakodnevno u bilo koje vrijeme.

      Ulje za tijelo: uzeti bajamovo ulje (50 ml) kao bazu za dodavanje 5 kapi bergamotovog, 5 kapi limunovog, 3 kapi ulja not role (gorke naranče) i 1 kapi ružmarinovog ulja. Ovo sredstvo ima osvježavajući i rashlađujuće dejstvo.

      Sredstvo za masnu kožu: dodati 15 ml glicerina u 75 ml destilirane vode, pa ubaciti po 5 kapi ulja geranijuma i bergamotovog ulja, te 3 kapi ulja sandalovog drveta. Sve to izmijeÅ¡ati i držati na licu tijekom noći. Ovo sredstvo vraća sjaj i normalizira metabolizam masti lojnih žljezda.

      Sredstvo za njegu kose: pustiti jednu kap bergamotovog ulja na četku za masažu i samo četkati kosu u raznim pravcima. Kosa će dobiti sjaj i nezaboravan miris.

      Sredstvo za ruke i nokte: pustiti 1-2 kapi bergamotovog ulja na kožu ruku i distribuirati je po cijeloj povrÅ¡ini uključujući i nokte. VaÅ¡e će ruke dobiti izvanredno sredstvo za snabdijevanje, rashlađivanje i podmlađivanje.

bergamot2

      Tretman bergamotovim uljem

      Klasični recept: nakapati 2-5 kapi bergamotovog ulja u stolnu žlicu meda i uzeti 30 minuta prije jela. To će pomoći da se oslobodite upale "uha-grla-nosa", mjehura, ili spolnih zona. Ovo sredstvo se primijenjuje radi snižavanja temperature, jačanja apetita i iskorijenjivanja crijevnih parazita.

      Kontraindikacije upotrijebe bergamotovog ulja

      Bergamotovo ulje i sunčeva svjetlost su inkompatibilni! Stoga nakon bilo kakvog tretmana bergamotovim uljem nije moguće sunčanje - koža će dobiti neželjenu pigmentaciju. Iz tog razloga danas se u kozmetici ne koristi prirodno bergamotovo ulje.

      Za unutraÅ¡nju upotrebu, osobama koje pate od akutnih bolesti probavnog trakta, trudnicama i epileptičarima bolje je da ograniče unoÅ¡enje bergamotovog ulja.

      VANILA vanilla1

      Dejstvo: antiseptičko, protu-upalno, analgetičko, umirujuće (sedativ), jačajuće, antidepresivno.

      Vanilino eterično ulje je izvrsno umirujuće sredstvo sa snažnim relaksirajućim dejstvom.

      Primjena u kozmetičke svrhe:

      podmlađuje i ima dobar kozmetoloÅ¡ki utjecaj na kožu, čineći je relaksiranom, elastičnijom i čvršćom, podstičući regeneraciju i očuvanje vlage. Uklanja upale, eliminira nervozne osipe i iritacije. Izbijeljuje i uklanja presijavanje.

      Svojstva korisna