8-nädalane veresuhkrudieet. Kuidas kiiresti kaalu. Michael Mosley

Читать онлайн.
Название 8-nädalane veresuhkrudieet. Kuidas kiiresti kaalu
Автор произведения Michael Mosley
Жанр Медицина
Серия
Издательство Медицина
Год выпуска 2015
isbn 9789949852048



Скачать книгу

määramine võrdub massimõrvaga.

      Mina õppisin arstiteadust 1980ndatel, kui rasvavastane kampaania oli täies hoos. Ma loobusin võist, koorest ja munadest. Sõin harva punast liha ja hakkasin jooma rasvavaba piima ja sööma väherasvast jogurtit, mis kumbki mulle ei maitsenud, aga mida pidasin enesele kasulikuks.

      Järgmiste aastakümnetega võtsin hoolimata pingutusest juurde 14 kg (olin olnud kleenuke arstitudeng) ja mu veresuhkur sööstis üles. Süsivesikurikas ja väherasvane dieet ei teinud mind tervemaks. Vastupidi.

      Miks?

      Süsivesikud ja insuliin

      Mis puudutab süsivesikuid, eriti kergestiseeditavaid, nagu suhkur, aga ka hommikuhelbed, pasta, leib ja kartulid, siis need imenduvad kiiresti ja paiskavad organismi suhkrut.

      Pankreas reageerib sellele insuliini tootes. Üheks insuliini ülesandeks on alandada kõrget veresuhkrutaset ja ta teeb seda, aidates energianäljas rakkudel, nagu neil, mis on teil lihastes, suhkur kätte saada.

      Paraku tekitab aastatepikkune ebatervislik toitumine ja väheaktiivne eluviis nn insuliiniresistentsust, mis tähendab seda, et inimese keha muutub insuliini suhtes järjest vähem tundlikuks.

      Veresuhkrutase tõuseb. Selle tagajärjel toodab pankreas järjest rohkem insuliini. Aga sellega on sama lugu nagu laste peale karjumisega. Mõne aja pärast nad lihtsalt enam ei kuula.

      Samal ajal, kui teie lihasrakud muutuvad insuliiniresistentseks, pressib insuliin ülemääraseid kaloreid rasvarakkudesse. Insuliinitaseme tõustes muudetakse järjest rohkem energiat lihtsalt rasvaks. Mida kõrgem on insuliinitase, seda paksemaks inimene läheb. Aga mida rohkem kaloreid te lasete rasvaks saada, seda vähem jääb teile kaloreid alles kogu ülejäänud organismi toimimiseks.

      Seda võib võrrelda kütusega, mille te selle asemel, et seda paaki panna, panete lihtsalt auto pakiruumi. Kütusenäidik langeb, aga teie meeletud katsed kütust lisada ebaõnnestuvad, sest kütus läheb lihtsalt valesse kohta.

      Samamoodi ütlevad teie lihased, mis on kütuseta jäetud, ajule, et peate rohkem sööma. Mida te teetegi. Aga kuna teie insuliini kõrge tase stimuleerib rasva talletama, lähete muudkui paksemaks, samal ajal näljas olles.

      Tunnustatud lasteendokrinoloog dr Robert Lustig, kes on ravinud sadu ülekaalulisi lapsi, rõhutab oma suurepärases raamatus „Fat Chance”, et rasvumise mõistmiseks tuleb aru saada insuliinist. „Rasv ei kogune ilma energia salvestamise hormooni insuliinita,” kirjutab ta. „Insuliin muudab suhkru rasvaks. See paneb teie rasvarakud kasvama. Mida rohkem insuliini, seda rohkem rasva.”

      Ta väidab, et peamine põhjus, miks rasvumine on viimase 30 aasta jooksul kahekordistunud, on selles, et meie keha toodab palju rohkem insuliini kui kunagi varem.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      1

      ehk vere glükoosisisaldusest, aga siin ja edaspidi kasutame lihtsuse ja selguse huvides terminit „veresuhkur”, „veresuhkrutase” jne. Toimetaja märkus.

      2

      „Paastudieet. Vahelduv paastumine – lihtne trikk, millega võtate kaalus alla, olete terve ja elate kauem”, Tänapäev, 2014.

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

1

ehk vere glükoosisisaldusest, aga siin ja edaspidi kasutame lihtsuse ja selguse huvides terminit „veresuhkur”, „veresuhkrutase” jne. Toimetaja märkus.

2

„Paastudieet. Vahelduv paastumine – lihtne trikk, millega võtate kaalus alla, olete terve ja elate kauem”, Tänapäev, 2014.