Спеціаліст. Сергій Залевський

Читать онлайн.
Название Спеціаліст
Автор произведения Сергій Залевський
Жанр Боевая фантастика
Серия Макс Шнітке
Издательство Боевая фантастика
Год выпуска 0
isbn



Скачать книгу

озвиватися разом. Парочка вчиться, літає, заробляє кредити – як усі люди в цій Співдружності. Не все проходить гладко і красиво, але у них є мета, і заради неї вони додаватимуть максимум зусиль, особливо Макс – наш головний герой.

(Другу частину пригод Макса Шнітке читайте в книзі «Громадянин»)

      Глава 1

      Новий день розпочався з того, що Юлі захотілося оглянути «Фортер» – невгамовна любителька літаючих штучок не відв'язалася від хлопця, доки він не дав їй таку можливість. Красуня пропала усередині кораблика на півгодини – що вона там весь цей час робила, для технолога залишалося загадкою. Вже якщо його самого бортовий мозок корабля ігнорував, оскільки навичок, необхідних для того, щоб управляти кораблем у нього доки не було, то, що могло так затримати руду усередині, ніяк не укладалося у хлопця в голові. Нарешті, цікава пані вийшла зі шлюзу і попрямувала до партнера:

      – Цей штучний розумник там занадто зухвалий – ось вивчу шостий ранг і проведу з ним виховну роботу – подруга мило хмурила личко і скривджено дула губки.

      – А що ти хотіла там взагалі то? Навичок немає, знань теж – одна нейромережа підходить тільки під вимоги системи – думала убити це диво інженерної думки своєю рудою зачіскою?

      – Багато ти розумієш… – задумливо дивлячись на шлюз «Фортера», відповіла подруга – ліжко там звичайно трохи краще ніж в «Белзі»,… їх там навіть два, хі-хі… Цікаво, для чого їх два?

      – Тому, що екіпаж може складатися з одного або двох пілотів – ось вивчиш шостий ранг, сама все зрозумієш. Все, давай збиратися – пора повертатися додому на планету, ти адже пам'ятаєш наш план по навчанню?

      – Так, звичайно – ти говорив, що є якийсь варіант, який нам допоможе з шостим рангом.

      Зібралися швидко: усі повсякденні речі залишилися на планеті, так що, швиденько щільно поснідали і висунулися на льотну палубу станції. Руда знову стала наполягати на спуску на планету в орбітальному ліфті, тому сіли на внутрісистемний бот, який курсував між корпоративною станцією «Грантуш-1» і торговою «Лайна-С02», до якої був приєднаний цей величезний девайс. Заплативши тисячу кредитів за двох, годину витріщалися по сторонах, підключившись до зовнішніх сенсорів бота, поки той пихкав по маршруту. Особливо було цікаво дівчині: хлопця картини внутрісистемних і орбітальних замальовок вже не чіпляли – первинний інтерес вичерпався. Але на подругу хаотичний рух різнокаліберних кораблів справляв незабутнє враження, і вона щось зосереджено бурмотала час від часу – ймовірно, давала усьому побаченому свою жіночу оцінку.

      Проїзд на орбітальному ліфті коштував всього чотириста кредитів з носа – заплативши за двох, парочка всілася на вільні місця, і через деякий час вони відчули, що платформа прийшла в рух. Сам ліфт був круглим майданчиком близько ста метрів в діаметрі, який плавно опускався вниз з невеликим, плавним прискоренням. Фахівець помітив, що конструкція не мала ніяких бічних тросів, тяги і тому подібних речей – підйом на орбіту і спуск на планету здійснювався за допомогою потужних антигравів. Цю інформацію він встиг засвоїти ще на станції у свої перші дні перебування в ТС Брилар, вивчаючи різні новини в місцевій інфомережі. Тоді йому все було дуже цікаво, і він поглинув у той час багато цінного і не дуже матеріалу з мережі.

      Так от, попри те, що скрізь стверджувалося, що ці конструкції надзвичайно надійні і відсоток відмов там майже нульовий, оскільки дублювання двигунів перекривало навіть неймовірну випадковість поломки майже половини антигравів одночасно – все одно, землянинові цей транспортний засіб не подобався. Сам собі він цього не міг пояснити – швидше за все, його обтяжувала велика маса людей навколо нього в одному місці – уся внутрішня частина майданчика була забита комфортними кріслами, де сиділи розумні, подорожуючі з ним разом. Вільними були тільки підходи до оглядових вікон – десь близько двох метрів по колу майданчика.

      Приблизна кількість гуманоїдів, що одночасно перевозяться, складала близько шести тисяч пасажирів – усі щось говорили, жували, ходили туди-сюди до вікон і назад – загалом, ця маса людей створювала постійний низький гул. Ось саме це і не подобалося Максу на підсвідомому рівні: велике скупчення людей на невеликій ділянці. Тому він віддавав перевагу регулярним рейсовим шатлам – там було затишніше і тихіше, оскільки зазвичай, ці кораблики перевозили від десяти до сорока розумних, залежно від моделі і популярності маршруту. Цього разу він пішов назустріч побажанням подруги, але ця поїздка тільки затвердила його небажання в майбутньому користуватися ліфтами.

      А сама Юлі, між тим, не сиділа на місці, постійно переміщаючись між оглядовими вікнами, вибираючи собі кожного разу нову точку огляду. Її зовнішній вигляд говорив про те, що вона дуже задоволена тим що відбувається – хлопець подумки похвалив себе, що врахував побажання своєї обраниці – дрібниця, а приємно. Оскільки тривалість спуску платформи складала близько шести годин, то технолог всівся зручніше в порожнє крісло і зайнявся найкориснішою справою в цій ситуації – став нахабно спати. Прокинувся від поштовхів своєї супутниці, яка докірливо дивилася на нього:

      – Макс, як ти міг таке проспати – це таке захоплююче