Aktsiatega rikkaks saamise õpik. Jaak Roosaare

Читать онлайн.
Название Aktsiatega rikkaks saamise õpik
Автор произведения Jaak Roosaare
Жанр Экономика
Серия
Издательство Экономика
Год выпуска 2017
isbn 9789949814770



Скачать книгу

ikkaks saamise õpik

      Sissejuhatus

      Inimesed küsivad sageli, kellena või kus ma töötan. Sellele küsimusele on raske vastata. Minu heaks töötavad ju sajad tuhanded, isegi miljonid inimesed üle kogu maailma. Nad teevad palehigis tööd, et kakskümmend neli tundi ööpäevas ja seitse päeva nädalas laekuks minu ettevõtetele raha ja kasumit. Ma teenin raha sõltumata sellest, mida ma ise parasjagu teen. Tegelikult teenin ma kõige rohkem kasumit hoopis siis, kui magan. Samal ajal on Ameerikas päev ja minu sealsed miljonid töötajad on kibekiirelt ametis, et mulle raha teenida. Pärast tööpäeva annavad nad enda tööga teenitud raha samuti minu käsutusse. Nii ka Sina.

      Sa maksad mulle raha siis, kui käid poes ja tasud arveid. Mitte ainult Sina, vaid ka kõik teised sinusugused. Miljonid inimesed veedavad rohkem aega minu kasumit kasvatades kui oma lastega mängides. Minu kasum on tähtsam kui Sinu sissetulek või palk – tegelikult teenin ma Sind vallandades sageli veelgi suuremat kasumit. Mina valitsen meie kapitalistlikku maailma, mina ja teised minusugused. Kuid mul on Sulle väike saladus. Ka Sina võid meiega liituda. Ka Sina võid panna enda heaks tööle miljonid inimesed üle kogu maailma ja teenida tulu ise samal ajal magades või oma perega matkal olles. Ka Sina võid olla omanik ja aktsiainvestor.

      Ilmselt oled minuga nõus, et läksin oma jutuga veidi üle võlli, kuid minu eesmärk on, et Sa saaksid aru, et elame kapitalistlikus maailmas, mille eesmärk on teenida kapitalile tootlust ja kasumit. Et selles pole midagi paha või ebamoraalset, sest just tänu sellele on meil kõigil võimalik elada palju paremat elu. Soov teenida kasumit innustab ettevõtjaid lahendama probleeme ja pakkuma lahendusi. See annab miljonitele inimestele töökoha ja võimaluse ennast teostada ning teenida palka. Kogu see süsteem oleks orjapidajalik vandenõu, kui kõik ettevõtted kuuluksid kellelegi teisele ja inimestel endil poleks võimalik omanikeks saada. Tegelikult on aga ettevõtete suurimateks omanikeks läbi pensionifondide inimesed ise. Tänu börsile ja aktsiatele on kõikidel soovijatel võimalik osa saada ettevõtluse poolt loodavast väärtuskasvust ja saada ka ise omanikuks, kelle heaks maailma ettevõtted töötavad.

      Mäletan väga selgelt hetke, kui otsustasin, et minust saab investor. Oli 1998. aasta juunikuu ja ma olin raamatukogust laenutanud Seppo Saario raamatu „100 igihaljast börsivihjet“. Esimest korda sain aru, et iga avalik ettevõte koosneb killukestest, mida on võimalik kokku osta. Ma ei suutnud uskuda, et igaühel on võimalik saada ükskõik millise avalikult kaubeldava ettevõtte omanikuks! Selleks ei küsita CV-d ega motivatsioonikirja. Sul pole vaja ei teadmisi ega kogemusi. Ja valik on otsatu. Miks ma peaksin hakkama ise nullist üles ehitama ehitusfirmat, kui mul on võimalus saada näiteks Merko omanikuks? Või kas poleks äge, kui mulle kuuluks tükike Apple'st ja Facebookist? Kui suur on tõenäosus, et ma saan elu jooksul töötada näiteks USA 500-s suurimas ettevõttes? Ilmselt null. Aga olla nende ettevõtete omanik? Lihtne. Kõik see on võimalik. Lugesin Seppo Saario raamatu mitu korda järjest läbi ja otsustasin, et ka minust saab aktsiainvestor.

      Enamasti räägitakse aktsiatest ja börsist just kauplemise ja spekuleerimise võtmes. Kui Sa pole varem sellest teemast midagi kuulnud, siis tundub see ilmselt keeruline, ohtlik ja midagi kättesaamatut. Minu eesmärk on seda suhtumist muuta ja Sulle näidata, et tänu aktsiaturule on meil kõigil võimalik saada omanikeks. Ja et see on lihtsam ja turvalisem kui töökoha otsimine või hoidmine. Muidugi algab investeerimine säästmisest ja see omakorda eeldab sissetulekut. Sissetulek tähendab reeglina palka ehk töökohta. Raha säästmisest ja palga suurendamisest saad pikemalt lugeda minu esimesest raamatust „Rikkaks saamise õpik“. Aktsiad ei ole töövahend, millega mitte millestki midagi teha. Selleks on töö ja ettevõtlus. Seega ei aita aktsiad saada rikkaks, kui puudub kapital ja sissetulek. Küll on aga aktsiad heaks töövahendiks, et muuta oma säästud pikaajalist ja ajas kasvavat rahavoogu pakkuvateks varadeks. Samuti aitavad aktsiad Sinu kapitali hajutada. See on eriti oluline juhul, kui hetkel koosneb kogu Sinu sissetulek ainult palgatulust ja on ilmselt ühe ettevõtte ja ühe riigi põhine. Läbi aktsiate on Sul võimalus omandada osalusi erinevates ettevõtetes üle kogu maailma ja nii riski oluliselt hajutada.

      Hoiatan Sind ka ette, et kui Sa pole varem selle teemaga üldse kokku puutunud, siis võib esmapilgul tunduda kogu see aktsiavärk keeruline ja segane. Aga ära heida meelt! Internetist leiad küllaga investeerimissõnastikke (viited eestikeelsetele käsiraamatutele leiad raamatu lõpust), mis kõik vajalikud mõisted lahti seletavad. Ja kui ikka jääb midagi segaseks, siis guugelda ja uuri ise edasi. Olen püüdnud teha asjad nii lihtsaks kui võimalik, aga mitte lihtsamaks. Hakkame üheskoos õppima!

      Olen raamatu üles ehitanud selliselt, et esmalt jagan Sinuga enda investoriks saamise teekonda. Loodetavasti leiad sellest inspiratsiooni samuti alustada ja saad samas ehk mõnda minu viga vältida. Raamatu teises osas räägime lahti, kuidas aktsiatesse investeerida, vaatame lähemalt erinevaid strateegiaid ja põhimõtteid. Lisaks jagan Sinuga näiteid enda parimatest tehingutest ja põnevamatest investeerimisideedest. Raamatu kolmandasse ossa olen aga kogunud intervjuud tegutsevate investoritega. Kõige lõpust leiad ka põhjaliku nimekirja infoallikatest, et saaksid enda haridusteed investorina jätkata. Kindlasti ei tee ühe raamatu lugemine Sinust veel investorit, kuid nagu igasugune teekond, algab ka see esimesest sammust. Tee algust!

       ESIMENE OSA

      Minu teekond Aktsiainvestoriks

      Minu esimesed aktsiad

      Olin umbes 13-aastane, kui alustasin oma esimese ettevõttega. Selleks oli jaekauplus, mis ostis kaupa hulgilaost ja müüs jaehinnaga edasi. Ettevõttel oli kolm klienti – minu ema, isa ja vend. Tegemist oli siiski aktsiaseltsiga – ettevõttel oli 50 aktsiat, igaüks väärtusega 10 krooni. Tegin need ise vanadest perfokaartidest, kaunistasin erinevate logodega ja „vesimärkidega“. Üritasin neid vist isegi oma vennale maha müüa, kuid ta ei saanud kuidagi aru, miks ta peaks minu perfokaardi eest maksma 10 krooni. Või tegelikult isegi rohkem. Selleks ajaks oli mu ettevõte juba mõned kuud tegutsenud ja selle väärtus kasvanud. Kuigi tegu oli mänguga ja ettevõtet juriidilises mõttes ei eksisteerinud, oli see hea viis aru saamaks, mis on aktsia ja miks peaks selle eest raha maksma või kuidas sellega raha teenida.

      Kodukaubamaja aktsia nr. AA49

      Nagu öeldud, koosnes minu kodukaubamaja viiekümnest tükist ehk aktsiast, igaühe nimiväärtus 10 krooni. Seega oli ettevõtte koguväärtus selle loomise hetkel 50 korda 10 ehk 500 krooni. Selle maksin ma ise ka reaalselt ettevõtte kassasse. Iga aktsia oli oma olemuselt 2 % ettevõttest (100 % jagada 50 aktsiaga). Kassas oleva raha eest ostsin ma hulgilaost suhkrut, ketšupit, šokolaadi ja muud toidukaupa ning müüsin selle kallimalt pereliikmetele kuu jooksul maha. Tavaliselt käisin hulgilaos korra-kaks nädalas. Kahe kuuga oli ettevõtte teeninud mulle esimesed sada krooni kasumit – koos raha ja kaubavarudega oli ettevõttel vara nüüd juba 600 krooni. Seega oli vara ka ühe aktsia kohta kasvanud – aktsiate arv oli ju endiselt 50. Jagades 600 krooni 50 aktsiaga, saame ühe aktsia väärtuseks 12 krooni.

      Ent kas ma oleksin olnud nõus selle hinnaga tükikest oma ettevõttest müüma? Ilmselt mitte, sest lihtne loogika ütleb, et paari kuu pärast oleks minu ettevõte veelgi rohkem väärt. Müügimahte ma väga kasvatada ei saanud (sest kui palju mu kolm klienti ikka Snickersit süüa jõuavad) ja seega polnud teenitud kasumit vaja ettevõttesse investeerida. Järgmise kahe kuu pärast oleks ettevõtte varade väärtus juba 700 krooni ja seejärel omakorda kuue kuu pärast juba 1000 krooni. Ehk siis kümne kuuga oleks mu ettevõte väärt 1200 krooni, mis jagades 50 aktsiaga teeks ühe aktsia väärtuseks 24 krooni. Milleks siis müüa täna aktsiat 12 krooniga kui 10 kuud hiljem maksaks see sama aktsia 24 krooni? Oleme jõudnud kõige põnevama osa juurde aktsiate hindamisel – tulevikus teenitava tulu hindamine täna.

      Kui palju oleksid Sina nõus maksma aktsia eest, mis toodab Sulle iga aasta 12 krooni kasumit? Ilmselt oluliselt rohkem kui 10 või 12 krooni. Oletame, et tahad teenida oma investeeringult vähemalt 20 % kasumit aastas. Sellisel juhul peaksid olema valmis minu kodukaubamaja aktsia eest maksma 12 jagatud 20 % ehk 60 krooni. Kogu ettevõte toodaks aastas 600 krooni kasumit ja oleks sellisel juhul väärt 3000 krooni.

      Aga kui Sa oleksid rahul ka 10 % tootlusega? Sellisel juhul on Sinu jaoks ettevõte väärt 600 jagatud 10 % ehk 6000 krooni, mis tähendab, et üks aktsia oleks väärt koguni 120 krooni. Siit koorub ka välja, miks üks ja sama aktsia tundub sama hinna juures ühele