Teised Eesti kohalikud muistejutud. Matthias Johann Eisen

Читать онлайн.
Название Teised Eesti kohalikud muistejutud
Автор произведения Matthias Johann Eisen
Жанр Мифы. Легенды. Эпос
Серия
Издательство Мифы. Легенды. Эпос
Год выпуска 0
isbn 9789949530465



Скачать книгу

võta vastane kinni. Korra kõnnib Kalevipoeg mere kaldal. Näeb: vanapagan magab Loomõisa ligidal. Nüüd paras aeg võlga maksta! arvab vägimees.

      Ennä, rannas jääraiumise tuur maas. Kalevipoeg kahmab tuura kätte, viskab vanapaganat. Tuur satub kivi pihta, ei vanapagana pihta, lõhub suure tüki kivist ära. Vanapagan maast üles, putkama.

      Kalevipoeg kivi kätte, uuesti viskama. Kivi satub üsna vanapagana ligi, aga vanapagan kargab eest ära, nii et kivi teda ennast ei puutu.

      Kalevipoja visatud kivi praegu alles mere ääres näha. Kivi hüütakse Odakiviks.

      Korra põrgus käies pistnud Kalevipoeg sealt suure kivi tasku, et kui vanapagan kallale kipub, tal sõjariist käe pärast oleks.

      Ei Kalevipojal põrgus kivi tarvis ühtigi. Vägimees jõuab õnnelikult põrgust Võrumaale välja. Tunneb aga põrgus käimise järele suurt väsimust. Ei muud kui heidab Munamäele puhkama.

      Eks nõia naine juhtunud Kalevipoja valju norinat kuulma. Sammub norina peale edasi, leiab magava vägimehe.

      Nõianaisel kohe himu Kalevipojale vingerpussi mängida. Astub salaja vägimehe juurde, harutab ta tasku õmbluse lahti. Siis jalgadele valu, et vägimees ärgates teda ei näeks.

      Kalevipoeg magab kogu nädala ühte lugu. Ärkab viimaks. Tõuseb üles, rändab edasi. Aga oh õnnetust: lahti harutatud taskust kukub kivi välja. Vägimees ei hooli enam kivist, vaid jätab ta sinna maha, kuhu ta kukkunud.

      Rõuge kihelkonnas Sänna vallas maantee ääres praegu alles näha põrgust toodud kivi, umbes süld läbi mõõta.

      53. Haapsalu loss ja Kilsi kabel

      Kalevipoeg juhtunud korra Lääne Nigula kihelkonda. Vaatab sealt, näeb: Haapsalusse loss ehitatud, lossi kõrvale kirik. Tema aga ei tea ehitusest midagi. Vihastub, et ilma tema loata ehitatud. Otsustab ehitajaid karistada, ehitust purustada. Kahmab Pataka mäelt kivimüraka kätte, sihib Haapsalu torni pihta. Ennä, visates libiseb jalg libedal maal. Kivil puudub sellepärast paras hoog. Kivi ei jaksa märki lennata, vaid peab paremaks Võnnu saarele heita puhkama. Seal kivi veel praegu puhkamas, tubli mürakas, kolm sülda kõrge, viis sülda pikk, paar sülda lai; otsast tükk lõhkenud, kõrval maas.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      1

      Emumägi = Emamägi. Ei teata, miks mäge Emu = Emamäeks nimetatud

/9j/4AAQSkZJRgABAQEASABIAAD/2wBDAAgGBgcGBQgHBwcJCQgKDBQNDAsLDBkSEw8UHRofHh0aHBwgJC4nICIsIxwcKDcpLDAxNDQ0Hyc5PTgyPC4zNDL/2wBDAQkJCQwLDBgNDRgyIRwhMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjL/wAARCANsAjoDASIAAhEBAxEB/8QAHAABAAIDAQEBAAAAAAAAAAAAAAcIAQUGBAMC/8QAXRAAAQMDAQQCCwwHBgIGBwkAAAECAwQFEQYHEiExE0EUFSIyUVJhcZGT0QgWF1NUVXJzgZKxsiMzNTdCdLM0NmJ1lKEkVidEgsHC0iUmQ0Zlg+FFV2RmdoSVw/D/xAAZAQEAAwEBAAAAAAAAAAAAAAAAAQMEBQL/xAAhEQEAAAUFAQEBAAAAAAAAAAAAAg

1

Emumägi = Emamägi. Ei teata, miks mäge Emu = Emamäeks nimetatud