Nähtav ja nähtamatu inimene. Charles W. Leadbeater

Читать онлайн.
Название Nähtav ja nähtamatu inimene
Автор произведения Charles W. Leadbeater
Жанр Эзотерика
Серия
Издательство Эзотерика
Год выпуска 0
isbn 9789949965229



Скачать книгу

tasandi mateeria tihedus. 2. joonisel esitatud diagrammil kujutatakse neid valdkondi just sellisel viisil, kuid samal ajal ei tohi unustada, et kõnealune astmestik täidab pigem mugavuse ja sümboolse kirjelduse eesmärki ega kajasta mingil viisil eri tasandite vahelisi tegelikke seoseid. Tasandid ei paikne raamatukapi riiulite sarnaselt üksteise kohal, vaid asuvad samas ruumis ja on omavahel läbi põimunud. Teaduses on hästi tuntud tõsiasi, et isegi kõige kõvemas aines ei puutu aatomid kunagi omavahel kokku. Igal aatomil on alati oma väli ja vibratsioon ning igal molekulil omakorda veelgi suurem väli; seega on nende vahel alati ruum. Iga füüsikaline aatom hõljub astraalmeres – astraalse mateeria meres, mis seda ümbritseb, täites füüsikalises mateerias esinevad väikseimadki praod. Mentaalne mateeria omakorda põimub täpselt samal viisil astraalse mateeriaga. See tähendab, et eri valdkonnad ei ole üksteisest ruumiliselt eraldatud, vaid ümbritsevad meid iga hetk kõikjal. Ja nende uurimiseks ei ole vaja liikuda ühest paigast teise, vaid üksnes avada enda sisemuses meeled, mille kaudu need on tajutavad.

      III peatükk

      SELGELTNÄGEMINE

      Sellest tuleneb veel üks kaalutlemisväärne asjaolu. Kõik kõnealused mateeriavormid eksisteerivad lisaks välismaailmale ka inimese sees. Peale nähtava füüsilise keha peituvad igas inimeses nimetatud looduse tasanditele vastavad kehad, mis koosnevad vastava tasandi mateeriast. Inimese füüsiline keha koosneb nii eeterlikust mateeriast kui ka silmale nähtavast tahkest mateeriast (vt 24. ja 25. joonis); selgeltnägija suudab näha ka eeterlikku mateeriat. Samal viisil näeb kõrgemale arengutasandile jõudnud selgeltnägija, kellele on nähtav ka peenekoelisem astraalne mateeria, inimest astraaltasandil astraalse mateeria massi kaudu, mis tegelikult on inimese keha ehk selle tasandiga seotud väljendusvahend; täpselt seesama põhimõte kehtib ka mentaaltasandi kohta. Inimese hingel ei ole mitte üks, vaid palju kehasid, sest piisavalt kõrgele arengutasemele jõudes suudab ta end väljendada kõigil eespool nimetatud tasanditel ning seepärast on tema käsutuses iga tasandi mateeriaga seotud väljendusvahendid. Just nende vahendite kaudu suudab ta vastu võtta muljeid tasandilt, kuhu need kuuluvad.

      Ei tohi arvata, et nimetatud väljendusvahendid loob inimene endale ise edasiste evolutsioonide käigus – kõik need on algusest peale igaühe käsutuses, ehkki me ei tarvitse nende olemasolust teada. Teataval määral kasutame seda kõrgema tasandi mateeriat enda sees pidevalt, isegi kui see toimub alateadlikult. Näiteks mõteldes käivitab inimene endas sisalduva mentaalse mateeria ning selgeltnägija jaoks on niisugune mõte hästi nähtav vastava mateeria vibratsioonina. Vibratsioon vallandub kõigepealt inimese sees ning kandub seejärel üle sama tihedusastmega mateeriale teda ümbritsevas keskkonnas. Aga enne kui mõte saab füüsilisel tasandil teostuda, peab see üle kanduma mentaalsest mateeriast astraalsesse; ning pärast seda, kui mõte on astraalses mateerias esile kutsunud sarnased vibratsioonid, muutub see mateeria omakorda eeterlikuks, tekitades selles vastavad vibratsioonid, mis omakorda mõjutab tihedamat füüsilist mateeriat, aju hallollust.

      Seega läbitakse mõtlemise käigus pikem protsess, kui arvata oskame. Samamoodi läbime erinevate tunnete puhul protsessi, mida me tavaliselt ei teadvusta. Puudutades ainet, mis tundub liiga tuline, tõmbame käe otsekohe eemale. Või vähemalt tundub meile nii. Teadusliku teooria kohaselt ei toimu see siiski silmapilkselt ning tegelikult ei tunneta kuumust mitte käsi, vaid hoopis aju. Närvid edastavad teadmise ägedast kuumusest ajule, mis omakorda saadab kohe mööda närve tagasi käsu tõmmata käsi eemale. Alles pärast seda eemaldab inimene käe tulisest objektist, ehkki talle endale näib, et kõik toimus silmapilkselt. Sellel protsessil on kindel kestus, mida on võimalik mõõta piisavalt täpsete instrumentide abil; selle toimumise kiirus on kindlalt määratletav ja füsioloogidele hästi teada. Samamoodi näib ka mõtlemisprotsess toimuvat silmapilkselt, kuid tegelikult peab iga mõte läbima kõik eespool kirjeldatud etapid. Kõik meelte kaudu ajusse jõudvad muljed peavad läbima mateeria erinevad astmed, enne kui jõuavad tegeliku inimeseni, tema egoni, hingeni.

      Järelikult toimib füüsilise tasandi ja inimese hinge vahel teatav telegraafisüsteem ning on oluline mõista, et sel nn telegraafiliinil on ka vahejaamad. Muljeid ei võeta vastu üksnes füüsiliselt tasandilt. Näiteks lisaks sellele, et inimeses sisalduv astraalne mateeria suudab edastada eeterlikust mateeriast vastu võetud vibratsiooni mentaalsele mateeriale, on astraalne mateeria võimeline edukalt vastu võtma muljeid ka omaenda tasandil paiknevast ümbritsevast mateeriast ja viima need mentaalkeha kaudu inimeses peituva tegeliku olemuseni. Seega võib inimene kasutada oma astraalkeha selleks, et jälgida teda ümbritsevat astraalmaailma ja võtta sealt muljeid vastu. Täpselt samal viisil suudab ta mentaalkeha kaudu jälgida mentaalset maailma ja saada sealt informatsiooni. Esmalt aga peab inimene omandama teadmised selle kohta, kuidas see toimub. Tal tuleb õppida, kuidas keskendada oma teadvus astraal- või mentaalkehale – täpselt nii, nagu see on praegu keskendatud füüsilise aju tasandile. Oma raamatus “Selgeltnägemine” (Clairvoyance) olen seda teemat juba üksikasjalikult käsitlenud ning seepärast üksnes viitan sellele.

      Ei tohi hetkekski unustada, et inimese jaoks, kes nende küsimustega tegeleb, on tegemist otsese ja kindla teadmisega, ehkki kõrvalseisjatele esitletakse seda üksnes hüpoteesina. Kuid isegi need, kes selle teemaga esmakordselt kokku puutuvad, peaksid mõistma, et meie eesmärk ei ole panna inimest uskuma imesse, vaid lihtsalt kutsuda teda kogu nimetatud küsimuste kompleksi lähemalt uurima. Mateeria kõrgemad astmed tulenevad korrastatud järjestuses meile juba teadaolevatest astmetest. Seega, ehkki teatud määral võib iga tasandit vaadelda omaette maailmana, on tervikuks siiski üks suur maailm, mida suudab täielikult näha vaid kõrgele arengutasemele jõudnud hing.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAAjoAAAL4CAYAAAByaF1/AACAAElEQVR42uz9d7gkx3UeDr+neubmsOFuzgnALhIRSQAkmCEmZYoUTVGklUyJypJlSz/LkizZlmXLSpYsWaSVLFFZFCUwZxIECJDIcRfYvFhs3r35zkzX+f7oCqeqq3vmbqKN5+sHizvT013h1Klz3hOqipiZcYmvEy+8gLfecgfOnjoNEPkfGAABvgXmhvhWvuxdQqkg9y1+kxLvpUoPf+Pgl6r6wrrjZ2xbKOoXBZ/iv73WEZco+1j9DoNBpbal6FpXB0rfOegnu++2vu5XXT99+3y75UWl5xZPx9T7vba36r16/gjfrXu/bppW/U6oH7e6uuroWdUGLLK8bn3rzgv1/Yifj/tBNe/U1ePndj1/17cz5OM6Hq2Xb7busB3189+/112e+p6EcgNBKRzdKfevaF+5r7Ld4efiV/RQZ/1Fru1p+qHU+rDuFE3K/Q3v+jshzWTbfc3xM93lGBK/1/W/6upl/Kvmafe666QpA2i3WvixX/h3+OGf/1lcyqtxSUuPSEKJm4wC+xRgJ6W6OPoWD7wkchlUIHiaaidszHSpqZ7+Xg2aUlMgXa78m2KgbpOaa8qM6UriL3fpW680KPeV3P2qCRHTPJzgZWFmBVZV26hUbm90TCmiXoBFqo2p98oCzPNiVT9s+WWwzMlxqOOZWMjXCdn4nZjadW3oTtkYFqfmHA