Vaga elu. Aleksandr Kuprin

Читать онлайн.

Название Vaga elu
Автор произведения Aleksandr Kuprin
Жанр Классическая проза
Серия
Издательство Классическая проза
Год выпуска 2015
isbn 9789949510856



Скачать книгу

on>

      VAGA ELU

      Vanaaegsed suured hõberaamidega prillid ninal, pea küljele kallutatud, puhtaks raseeritud huuled pruntis, karedad vanamehekulmud tähendusrikkalt üles-alla liikumas, kirjutas Ivan Vianorõtš Nassedkin õppeametkonna kuraatorile kirja. Käekiri oli tal ümarik, ilma paisjoonteta, ilus ja ühtlane – selline, nagu sõjaväekirjutajatel. Tähed haakusid üksteise külge sõnadeks otsekui erineva pikkusega ketikeste korrapärased lülid.

      «Inimesena, kes on kunagi seisnud lähedal suurele, Trooni ja Isamaa ees vastutavale üritusele, nagu seda on vene noorsoo õpetamine ja kasvatamine, ning kes on teeninud laitmatult sellel, võib julgesti ütelda, pühal tööpõllul kolmkümmend viis aastat, pean ma – ehkki ma ei avalda oma tõelist nime, asendades selle vaid tagasihoidliku allkirjaga «Kainelt mõtleja», – oma moraalseks kohuseks juhtida Teie Ekstsellentsi tähelepanu ühele koolijuhatajaist, kes teenivad neis rohkearvulistes õppeasutustes, mis on usaldatud Teie targa ja põhjalikult vilunud hoolduse alla. Räägin Võrvinski neljaklassilise linnakooli määralisest juhatajast, kolleegiumiassessor Opimahhovist, kusjuures julgen esitada endale kõige aupaklikumalt küsimuse: kas vastab pedagoogi kõrgele kutsumusele ning talle ülemuse ja seltskonna poolt ülesnäidatud usaldusele isiku käitumine, kes elab häbitult, kogu linnale teada olevas ja kehtivatele seadustele vastukäivas armuvahekorras naissoost isikuga, keda passi põhjal loetakse neiuks, keda pealegi linnas keegi ei tunne, kes ei külasta jumalakodasid, ning otsekui irvitades pealtvaatajate kristlike unnete üle, käib tänaval, pabeross suus ja nagu diakon lühikeste juustega? Teiseks…

      Pannud korraliku kooloni, asetas Ivan Vianorõtš sulepea ettevaatlikult kristallist tindipoti äärele ja nõjatus toolikorjule. Ta silmad, mis vaatasid lahkelt üle prilliklaaside, libisesid tüllkardinatega akendelt nurgaikoonile, mida mahedalt valgustas selle ees põlev roosa ripplambike, sealt üsna vanale, juhuse teel ostetud, kuid vastupidavale rohelise ripsiga ületõmmatud mööblile, seejärel läikivale poonitud põrandale ja topilisele, kirjudest lapikestest kokkuõmmeldud vaibale – Ivan Vianorõtši enese kätetööle.

      Kui palju kordi juba on Nassedkiniga juhtunud, et ta äkitselt, keset asjalikku jutuajamist või mõtteist virgudes või kirja kirjutamist pooleli jättes on tundnud järjekordset vaikset rõõmu. Otsekui oleks tal mõneks ajaks hoopis ununud, seal aga äkki meenunud oma aus, kõikide poolt lugupeetud kirgas, puhas vanadus, oma isiklik maja koos tiibhoonega üürnikkude jaoks, mille kokkulöömine oli maksnud talle kolmkümmend viis aastat äärmist kokkuhoidu, väljateenitud täispension, priske viie tuhandene summa, mis oli antud ustavaisse kätesse, teise pantkirja vastu, ja teine viis tuhat, mis esialgu seisis veel pangas – ning lõpuks kõik need mõnud ja mugavused, mida ta oleks võinud endale lubada, kuid mõistliku inimesena mitte kunagi ei luba. Ka praegu, tabades end taas neilt õnnestavailt mõtteilt, naeratas vanamees unistavalt oma puhtaksaetud, krimpsus, juba pisut sisselangenud suuga.

      Väike kabinet lõhnas pelargooniate, piparmündisuitsu ja üsna veidi naftaliini järele. Parempoolsel aknal rippus puur kanaarilinnuga. Kui Ivan Vianorõtš suunas linnule oma tuhmunud, nägeva ja ühtlasi mittenägeva pilgu, hakkas see kärsitult mööda varbu kekslema, kopsides jalgadega. Nassedkin vilistas õrnalt ja pikalt. Kanaarilind hakkas oma nägusat tuttpeakest keerutama, kallutades seda alla ja küljele, ning piuksus küsivalt:

      «Pi-i?»

      «Ah sind, piuksujat!» sõnas Ivan Vianorõtš kavalalt, ohkas seejärel ja võttis uuesti sule pihku.

      «Teiseks,» kirjutas ta aegamisi sõnu sosistades, «seesama Opimahhov lubab endale ignoreerida mõningaid Rahvahariduse Ministeeriumi ringkirjade ettekirjutusi ja teisi valitsuse juhendeid, õhutades temale alluvaid noori õpetajaid – ja neile ise esimesena eeskuju andes – pealtnäha nagu programmi laiendama (sic!), tegelikult aga noorte kergeusklikes peades vääraid ja hukatuslikke ideid äratama, mis viivad heade kommete hävitamisele, poliitiliste kirgede süttimisele, võimu autoriteedi kukutamisele ja õigupoolest kõige roiskunumale ning vulgaarsemale sotsialismile. Nii näiteks leiab ülalmainitud kolleegiumiassessor Miron Stepanõtš Opimahhov tarviliku olevat pidada õpilasteleloenguid (mürgiselt suud kõverdades kriipsutas Nassedkin selle sõna kaks korda jämedalt alla) inimese põlvnemisest mikroskoopilisest molluskist, ja maateaduse õpetaja Sidortšuk jagab neile, teadmata milleks, oma võhiklikkuse tõttu vassitud teadmisi statistikast ning poliitilisest ökonoomiast. Pärast seda pole midagi imestada, et Võrvinski neljaklassilise linnakooli õpilased, kelle vaimu on harinud taolisedsilmapaistvadpedagoogid,paistavad silmataltsutamatu meelelaadi ja kõlvatute tegudega. Nii näiteks löödi neil päevil isa Mihhail Trabukinil, kohaliku peakiriku ülempreestril, kõigi poolt lugupeetud hingekarjasel, inimesel, kes elab enam kui vaga elu, kividega sisse kasvuhoone kaks klaasi. Kohtumisel vanemate, linnas lugupeetud isikutega, koguni nendega, kel on olnud suur au kuuluda kolmkümmend viis aastat õppeametkonda, ei võeta peakatteid maha, vaid vastuoksa, naerdakse jultunult näkku, ja palju, väga palju muudki taolist, mida olen valmis Teie Ekstsellentsile üksikasjaliselt kirjeldama (NB: täpselt samuti nagu kombeid, mis lokkavad teisteski õppeasutustes), kui sellele kirjale peaks järgnema armulik vastus kohalikku postkontorisse nõudmiseni, kolmerublase paberraha Nr. 070911 ettenäitajale.

      Teie Ekstsellentsi alandlikem teener Kainelt mõtleja.»

      Nassedkin pani viimase punkti ja sõnas valjusti: «Nõndaks, härra Opimahhov!»

      Ta tõusis, tahtis hakata pikalt ja magusalt oma väsinud liikmeid sirutama, kuid siis meenus talle, et paastu ajal on seda patt teha, ja ta talitses end. Kiiresti üht kätt teise vastu hõõrudes nagu pesemisel, istus ta uuesti laua taha ja lõi lahti lagunenud, sagedasest tarvitamisest mustjaspruuniks tõmbunud alumiste lehenurkadega märkmiku. Tärgeldatud pesu kohta tehtud ülestähenduste, aadresside ja nimepäevade järel, pärast tulude ja kulude lahtrit, tulid märkmed meelespidamiseks, kirjutatud rutakalt, lühenditega, kuid ikka sellesama ilusa kirjutajakäekirjaga.

      «Kuzjajev vihjas, et linna laekur on raiskamise toime pannud. Kontrollida ja teat. Kroonupal. NB: Räägitakse, et Kuz. saatvat mingisugusele ajalehele sõnumeid!!! Järele uurida.»

      «Suur-Melniki küla preester Zlatodejev (isa Nikodim) jõi enese jõulude ajal täis. Tantsis ja kaotas risti. Teat. Tema Eminents.»

      «Täidetud. Väljakuts. selgit. 21. veebr.»

      «Mitte unustada Serg. Platonõtšit. Lapsehoidjaga.»

      «Õpetaja Opimahhov. Sohielu. Loengud ja muu. Sidortšuk. Lugupidamatus. Õppeametk. kur.»

      Selle märkmeni jõudes kastis Ivan Vianorõtš sule tindipotti ja kirjutas servale: «Teatatud.»

      Sellesse raamatusse olid sisse kantud kõik skandaalid, kõik armuintriigid, kõik kuulujutud ja keelepeks, mis leidsid aset unises, väikekodanlikus linnakeses; siin mainiti põgusalt isandaid ja teenijaid, ametnikke, kaupmehi, ohvitsere ja vaimulikke, teenistusalaseid kuritegusid, seda, kes kellega kurameerib (kohtumisaegade umbkaudse äranäitamisega), klubis lausutud ettevaatamatuid sõnu, purjutamist, kaardimängu, lõpuks koguni nende daamide seelikute hindu, kelle mehed või armukesed elasid lahedamini, kui nende kukkur kandis.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

/9j/4AAQSkZJRgABAQEASABIAAD/2wBDAAICAgICAQICAgIDAgIDAwYEAwMDAwcFBQQGCAcJCAgHCAgJCg0LCQoMCggICw8LDA0ODg8OCQsQERAOEQ0ODg7/2wBDAQIDAwMDAwcEBAcOCQgJDg4ODg4ODg4ODg4ODg4ODg4ODg4ODg4ODg4ODg4ODg4ODg4ODg4ODg4ODg4ODg4ODg7/wAARCAMgAjYDASIAAhEBAxEB/8QAHgABAAEEAwEBAAAAAAAAAAAAAAcDBggJAgQFAQr/xABpEAABAwMBBQMFCggJBAwMBQUBAAIDBAURBgcSITFBCBNRImFxkfAJFDIzNFJygbHRFRYjQlV0k6EXGSQ2s8HC0tM4ZJWyJzc5Q2JzdYOFtOHxGCUpNURTVFdlhJSiVmOCkqQoRUejw//EABsBAQACAwEBAAAAAAAAAAAAAAADBAECBQYH/8QAMx