Šķiršanās ar mīļoto. Edgars Auziņš

Читать онлайн.
Название Šķiršanās ar mīļoto
Автор произведения Edgars Auziņš
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2024
isbn



Скачать книгу

iepriekšējo saimnieci, saka, ka Leira Ārina rīkojās pareizi, bēgot!" Leira Marso ar savu greizsirdību nedeva viņai dzīvību, tāpēc viņa to nevarēja izturēt.

      "Bet es viņu nemaz neatceros… Ak, nāc, Lea, palīdzi man izjaukt lādi, ko atnesa mans tēvs." Padomāsim, ko darīt. Varbūt tas tempļa logs vēl nav aizskarts.

      Kamēr istabene knibinājās ar atslēgu un spītīgo lādes slēdzeni, Rena piegāja pie loga. Kļuva gaišs. Caur dēļu plaisām meitene savā dārzā ieraudzīja lekno terliciju un ceriņu krūmu aprises. Ziedi vēl nebija redzami, tikai silueti. Cik daudz spēka un maģijas viņa ielēja brīnišķīga, vienmēr ziedoša dārza audzēšanā! Tagad viņa aizies – vai viņu sagaida laime vai mūžīga melanholija, bet dārzs kā dvēseles daļiņa te paliks. Tas pamazām sāks savaldīt, ja vien īgnā pamāte vispār nepavēlēs izravēt savus augus un ierīkot zālienu šajā vietā. Viņa vienmēr draudēja to izdarīt.

      Rena pasmaidīja – mīlestības pret dabu koptais dārzs viņai dāvāja Īanu un viņa mīlestību. Kādu rītu jauna aristokrāte, pārsteigta par skaisto, skaidri izplānoto priekšpilsētas dārzu, kurā dzīvoja turīgi tirgotāji, paskatījās caur dzīvžogu un ieraudzīja viņu. Un Rena, kas vienkāršā darba kleitā un priekšautā rosījās pie rozēm, ieraudzīja Īanu. Tā sākās viņu mīlas stāsts – ar intereses, zinātkāres un apbrīnas pilnu skatienu apmaiņu. Simboliski, ka viss beidzās ar skatienu. Kad pamāte viņu vilka uz izeju, Jana skaistajās zilajās acīs virmoja dusmas, izmisums un ilgas.

      Viņu mīlestība ir beigusies. Vai nē? Ja vien viņai neizdosies izbēgt no pamātes skavām, viss tiešām būs beidzies. Ak, viņi saka, jūs nevarat izbēgt no tā, ko dievi likuši …

      Rena apņēmīgi devās uz mazo biroju istabas stūrī un, paņēmusi tukšu papīra lapu, uzrakstīja dažas rindiņas. Nepārlasot, lai nemainītu savas domas, viņa salocīja zīmīti stūrī un pasniedza kalponei.

      “Klausies, Lea, no rīta, tiklīdz mēs esam atbrīvoti, skrieniet kā bulta uz hercoga Holdera savrupmāju un personīgi nododiet šo ziņu Ace Jan Dey’Gard. No tā ir atkarīga mana dzīve, nepieviļ mani, dārgais! – Rena rakņājās pa biroja atvilktnēm un izvilka ādas somu, kurā džinkstēja monētas. – Lūk, paņemiet šo maku par labu – visi mani ietaupījumi ir šeit.

      Lea zvērēja, ka izpildīs pasūtījumu, un atteicās no balvas, taču Rena tomēr pierunāja viņu paņemt naudu. Ļoti iespējams, ka noskaidrojusi, kurš aiznesis zīmīti jaunajam dūzim, pamāte nabadziņu izsitīs ārā.

      Kalpone tikmēr uz gultas iztaisnoja Leiras Ārinas kāzu kleitu – sniegbaltā apdrukā zīda un pērļu apdari, pieticīgs, burvīgs stils. Līgavas tērpu papildināja garš plīvurs un sudraba kurpes. Viss bija lieliskā stāvoklī, pateicoties sadzīves piekariņiem.

      Siltums izplatījās manās krūtīs. Rena slepus mīlēja savu māti – neapzināti, par spīti tēva apmelojumiem un apvainojumiem (vai varbūt pateicoties tiem?) – un tagad it kā būtu saņēmusi savu svētību. Cik laimīga būtu Rena, valkājot šo kleitu, atverot tempļa durvis roku rokā ar Īanu!

      – Pagaidi, te ir vēl kaut kas! – Lea iesaucās, pastiepdamies krūtīs un izvilkdami no tās niecīgu somiņu, kas izgatavota no tāda paša auduma kā kleita. – Te ir kaut kas… Papīrs? Un kaut kas smags…

      Koridorā atskanēja steidzīgi soļi. Rena izrāva somu istabenei no rokām un iebāza to savā krūtīs.

      Pamātes dūre dauzījās pa durvīm.

      – Lai tas būtu gatavs pēc pusstundas, stulbi! Grāfs steidzas.

      Kur viņš dodas? Ārā joprojām ir tumšs! Vai esat kādreiz dzirdējuši par kāzām, kas tiek rīkotas pirms rītausmas?

      Meitenes bažīgi saskatījās.

      Rena aizgāja aiz aizsega un novilka savu atvērto balles tērpu, ko viņa nekad nepūlējās novilkt. Lea viņai palīdzēja uzvilkt sniegbaltu halātu. Slaidajai skaistulei nekādas korsetes nebija vajadzīgas. Kleita izskatījās kā viņai pielāgota. Vienīgais trūkums ir viegli salabot – apakšmala ir pārāk gara. Pēc piecām minūtēm meitene paskatījās spogulī, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā. Skaists svešinieks paskatījās no spoguļa dziļumiem. Bet Renē viņa nepatika. Lai neredzētu savas nelaimīgās acis, viņa uzmeta sejai augstajā frizūrā nostiprinātu plīvuru.

      Kurpju kārta nekad nepienāca; Rena tās pagrūda zem gultas. Tad viņa apņēmīgi piegāja pie skapja un izņēma darba zābakus un pusgarās bikses. Lea pārsteigumā noelsās un sāka protestēt, taču bija spiesta piekrist, ka kleitas garā apakšmala slēpj šo drosmīgo līgavas tērpa papildinājumu. Patiešām, biksēs un zābakos kāpt ārā pa logu būs daudz ērtāk nekā zeķēs un augstpapēžu kurpēs.

      4 nodaļa

      Rena uzmanīgi nolaidās, lai no viņas gaisīgo daudzslāņu svārku apakšmalas neparādītos rupjās zābaku zoles. Sekojot tēvam pa kāpnēm, viņa garīgi atvadījās no mājas. Klausījos no bērnības pazīstamo ar paklāju klāto pakāpienu čīkstēšanu, šīs skaņas likās pazīstamas. Rena ir dzimusi un augusi šajā mājā un citu nepazina. Un tagad, ejot pa tik pazīstamu ceļu, viņa pēkšņi saprata, ka šīs vairs nav viņas mājas. Viņa uz visiem laikiem aiziet bezgalīgajā nezināmajā pasaulē.

      Kas viņu sagaida? Laime vai bēdas? Renē ļoti gribējās ticēt, ka priekšā ir laime un tikšanās ar mīļoto. Tikai cerība uz to tagad šķita tik trausla.

      – Ak, tēvs, kāpēc tu it visā klausies viksu Selēziju?

      Zālē drūzmējās kājnieki, gaidot norādījumus, bet Renē tās šķita kā ēnas. Pamāte tumši violeta zīda kleitā gaidīja kāpņu pakājē kopā ar Pontu Aruā. Grāfs bija ģērbies tajā pašā elegantajā dubultā, kādu viņš bija valkājis ballē iepriekšējā dienā. Izpētījusi līgavaini caur plīvura plāno plīvuru, Rena norija rūgtu kamolu.

      Un grāfa skatiens nepameta viņas figūru, bet tajā pašā laikā vīrieša seja palika drūma.

      – Cik man ir skaista līgava! – viņš iesaucās. Ausīs iedūrās nepatiesa nots – tas tika teikts tik auksti un bez emocijām.

      Pont-Arois neslēpa savu neapmierinātību. Un Rena būtu pārsteigta, ja grāfs būtu par viņu apmierināts, jo nesenā aina inventāra noliktavā ar hercoga dēla piedalīšanos viņam daudz ko atklāja. Ņemt līgavu, kas ir iemīlējusies kādā citā, nedrīkst būt nekāda jautrība. Tomēr kurš viņu aizrauj? Godātais karotājs radušos apstākļu dēļ varēja viegli no tā atteikties. Pat ja tas trīs reizes tiek paziņots avīzēs, var atrast ieganstu, lai pārtrauktu saderināšanos, kas pat nav svētīta templī.

      Beidzot soļi beidzās, un Rena bija spiesta pieņemt grāfa galanti izstiepto roku. Viņa pirksti bija cieti un auksti, tie saspieda viņas plaukstu, nežēlīgi saspiežot viņas tievos pirkstus.

      Ponta Aruā uzmanīgi pacēla plīvuru un ielūkojās viņas sejā. Ko viņš cerēja redzēt? Asaru pēdas, lūpas un deguns pietūkuši no šņukstēšanas? Bet viņš sastapa tikai niknu, naidpilnu skatienu no tirkīza acīm.

      Rena nevarēja izlikties un nedomāja, ka tas ir vajadzīgs.

      "Cik interesanti būs tevi pieradināt, mans šarms," Pont-Aruā klusi sacīja. Viņš uzrunāja līgavu, bet zālē bija pietiekami kluss, lai visi viņu dzirdētu.

      Rena cerīgi paskatījās uz savu tēvu – galu galā viņš dzirdēja, ko šis topošais līgavainis teica. Varbūt viņa pirmo reizi mūžā reaģēs un iestāsies par savu meitu? Bet Leirs te'Marso izlikās kurls un, satiekot meitas sašutumā degošo skatienu, arī ieteica:

      – Jums jābūt stingrākai pret viņu, jūsu ekselence. Irēna ir laba meitene, bet ļoti spītīga. Viņa to saņēma no mātes…

      Šeit