Розмовна англійська. Просунутий курс. Книга 3. Ричард Грант

Читать онлайн.
Название Розмовна англійська. Просунутий курс. Книга 3
Автор произведения Ричард Грант
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2023
isbn



Скачать книгу

часом.

      З цим часом часто використовуються слова, що позначають незакінчений період часу: today – сьогодніthis morning – сьогодні вранціthis week – цього тижняthis month – цього місяця, а також прислівники невизначеного часу: ever – коли-небудьnever – ніколиoften – частоalready – вжеyet – поки щеjust – тільки щоlately – нещодавно (за останні дні, тижні) recently – нещодавно (за останні місяці чи роки), останнім часомup to now – до цього часуseldom – рідкоonce – одного разу, колись та інші ( більшість із них частіше використовуються в питальних та заперечних реченнях). Незакінчений вiдрiзок часу часто позначається обставинами часу з прийменником for – протягом (for years – протягом багатьох роківfor ages – цілу вічністьfor three weeks – протягом трьох тижнів), з прийменником since – з (since Sunday – з неділіsince 10 o’clock – з 10 годинsince 1990 – з 1990 року), а також додатковим реченням із сполучником since – з того часу.

      Стверджувальна форма в Present Perfect Tense:

      Пiдмет + have або has + основне дієслово із закінченням -ed (або третя форма неправильного дієслова) + …

      Заперечна форма в Present Perfect Tense:

      Пiдмет + have not = haven’t або has not = hasn’t + основне дієслово із закінченням -ed (або третя форма неправильного дієслова) + …

      Питальна форма в Present Perfect Tense:

      (Питальне слово) + have або has + підмет + основне дієслово із закінченням -ed (або третя форма неправильного дієслова) + …

      Повторимо ще раз.

      He's just climbed up the tree.

      Частина 22

      421. Мені це потрібно виправити. (Дія має місце безпосередньо в момент розмови.) – I need to correct it now.

      Розглянемо це речення. Слово now сигналізує, що дія відбувається зараз, тобто, необхідно використовувати час Present Continuous Tense. Проте є дієслова, в цьому прикладі – дієслово correct, які не вживаються в часах Continuous, вони використовуються лише в формах Simple. Відбувається зсув часу на один рівень вниз, тобто, час Present Continuous Tense переходить в Simple Tense.

      Повторимо ще раз.

      I need to correct it now.

      422. Це, безумовно, найкращий результат. – It's by far the best result.

      Це стверджувальне речення в простому теперішньому часі з дієсловом to be.

      Пiдмет + am або is або are + …

      Конструкція … by far … – безумовно використовується з найвищім ступенем прикметників.

      Повторимо ще раз.

      It's by far the best result.

      423. Вона часто молиться. Коли він постукав у двері, вона молилася. – She often prays. When he knocked at the door, she was praying.

      Перше речення – це стверджувальне речення в простому теперішньому часі.

      Пiдмет + основне дієслово (із закінченням -s або -es для третьої особи) + …

      Друге речення ілюструє правило узгодження часів і належить до другої групи. Якщо в головній частині речення присудок є дієсловом в минулому часі, то в підрядному реченні не може використовуватися теперішній або майбутній час, а використовується одна з форм минулого часу або форма Future in the Past (майбутнє в минулому), що підходять за змістом.

      В головній частині речення – дієслово в стверджувальній формі простого минулого часу – knocked. В підрядному реченні – дієслово в стверджувальній формі в часі Past Continuous Tense – was praying.

      Past