Социология

Различные книги в жанре Социология

Administració pública i valors

Francisco Longo

En el context d'una dura crisi econòmica i una profunda crisi institucional, cal replantejar i actualitzar el discurs ètic tradicional en l'administració pública Actualment, s'ha arribat a un punt en el qual els ciutadans ja no creuen que l'Administració pública i els valors puguin encara anar agafats de la mà. L'afebliment de la confiança de la ciutadania tant en les seves entitats administratives com en els seus representants és cada dia més fort.En aquest llibre es plantegen d'un costat els motius d'aquesta situació i de l'altre diverses eines i mecanismes per tornar a lligar els valors i l'administració pública i la governança. Administració pública i valors presenta els diversos sistemes de control i de sanció i les pràctiques que se'n fan tant a nivell nacional com internacional, les polítiques de recursos humans i els valors de la UE, les infraestructures ètiques d'arreu d'Europa i unes conclusions i reflexions finals sobre cada un dels temes tractats.

Empresa i valors

David Murillo

Catalunya compta amb ben pocs estudis sobre els calors de les seves empreses. Per contribuir a superar-ho, el present llibre analitza els valors d'empresaris i directius de l'empresa catalana com a part especifica del complex engranatge que forma l'economia global. L'empresa és una de les institucions on veiem desplegar-se el combat entre models teòrics, marcs institucionals i nous valors socials. Aquí trobem des de l'impacte de les grans concentracions de capital sobre la gran empresa fins a nous corrents com el de la responsabilitat social corporativa o el moviment pro sostenibilitat. Enmig d'una crisi econòmica que sosté que un país necessita bons empresaris i els seus valors: la capacitat d'entrega, la imaginació, l'assumpció de riscos, el sacrifici i el valor

Religions, espiritualitat i valors

Francesc Torralba Rosselló

La crisi de transmissió de valors característica de les societats postmodernes ha comportat la irrupció d'una generació de ciutadans que desconeixen l'univers religiós dels seus avantpassats, els seus mites i els seus símbols, cosa que ha provocat l'eclipsi de valors que en el passat estaven arrelats en l'imaginari col•lectiu. Paral•lelament, la hiperactivitat de la societat d'avui ha comportat una impressió d'acceleració i de saturació mental i emocional. Això ha desvetllat una fam d'espiritualitat, la necessitat d'aturar-se i meditar els valors que mouen la pròpia existència, i ha fet créixer l'interès en móns religiosos, sapiencials i espirituals molt allunyats de la tradició occidental.En una societat on cadascú es fabrica la seva «biografia de bricolatge», el ciutadà s'apropa a les tradicions religioses fent-se seu allò que considera que li pot ser beneficiós per al seu desenvolupament vital. Francesc Torralba relata el naixement d'aquesta nova espiritualitat laica i es planteja si obrirà la porta a descobrir nous valors i a recuperar-ne d'antics.

Valors tous en temps durs

Ángel Castiñeira

Segons es desprèn de l'Enquesta Europea de Valors, la societat catalana del 2009 és més individualista, liberal, tolerant, plural i democràtica. És, també, més lliure i més exigent, i continua en ple procés d'autoafirmació identitària com a poble.Però, per damunt de tot, és una societat personalitzada i en procés creixent de personalització. Una societat d'individus que van a la reconquesta de tots els espais de la vida quotidiana, per adaptar-los a les seves pròpies preferències i apropiar-se'ls, tot respectant que els altres facin el mateix de diferent manera, potser perquè intueixen que la garantia de la llibertat dels altres és la pròpia garantia de llibertat.Una societat que es reinventa individualment i col·lectivament, amb un punt de desencís en veure que en determinats àmbits les seves elevades expectatives disten força de la realitat. Una societat viva i dinàmica, que ha fet del concepte de «biografia de bricolatge» o «biografia faci-s'ho vostè mateix» d'Ulrich Beck una praxi generalitzada. Però també és una societat no exempta de problemes, com el creixement de grups que han malentès aquest individualisme des de l'egocentrisme hedonista, el presentisme i la irresponsabilitat

Ciberètica

Josep Lluís Micó

En poc més d'un decenni, internet ha esdevingut un dels eixos centrals de la nostra vida laboral, social i fins i tot familiar. Llocs com Google, Viquipèdia, Facebook, Tuenti o Twitter i aparells com els telèfons intel•ligents o les tauletes tàctils no només han revolucionat la manera que tenim d'informar-nos i de comunicar-nos amb els altres, sinó que ens han fet plantejar nous dilemes ètics, al voltant de qüestions candents com la privacitat, la propietat intel•lectual, la protecció de menors… Com afecta la xarxa als nostres valors? En l'entorn virtual són vàlids els mateixos valors que seguim en el món real? Se n'estan creant de nous? N'hi ha que es troben en perill d'extinció? Josep Lluís Micó, periodista especialitzat en noves tecnologies, es planteja aquestes qüestions i ens obre el camí a la ciberètica del futur. Josep Lluís Micó, La Font de la Figuera, (València), 1974. És professor titular de la Universitat Ramon Llull, on dirigeix el Màster en Periodisme Avançat-Reporterisme Blanquerna-Grupo Godó. Ha treballat per a una desena de mitjans i actualment elabora anàlisis sobre comunicació i tecnologia a La Vanguardia i Diari de Girona, entre altres mitjans.

El poliedre del lideratge

Ángel Castiñeira

La crisi econòmica, política i social que estem vivim ha posat en evidència la necessitat de lideratges que ens ajudin a sortir-ne. A partir de la situació actual, Josep M. Lozano i Àngel Castiñeira ens exposen de manera intel•ligent i amena les múltiples cares del lideratge.En aquesta obra es repassen tots els elements del lideratge i s'aprofundeix en la vinculació del bon lideratge amb la qualitat humana i els valors, així com en la manera d'afrontar la formació dels líders. El poliedre del lideratge és un llibre que complementa el rigor acadèmic amb una dimensió pràctica i divulgativa. Es tracta d'una eina per a la reflexió de tots els qui s'interessen per la manera d'exercir i desenvolupar el lideratge, i que creguin en la importància d'un bon lideratge empresarial, polític o social, alhora eficaç i ètic.

Per una educació republicana

Greogorio Luri

Els alumnes catalans obtenen uns resultats que es troben molt per de sota del que el país pot legítimament aspirar. Però, si avaluessin el nostre sistema educatiu per les seves pretensions morals, probablement ocuparia la primera posició del món. Les nostres escoles s'avaluen més d'acord amb la noblesa dels seus propòsits que amb la realitat dels seus resultats. Això posa de manifest una gran confusió moral que no és, en absolut, aliena als resultats. Una de les manifestacions d'aquesta confusió és l'oblit de la dimensió política i republicana de l'escola. Avui la nostra escola es mostra més preocupada per preservar la salut anímica del «jo» dels alumne que per formar ciutadans competents i sembla considerar més noble fomentar l'espontaneïtat (suposadament) innocent que l'emulació de la virtut. Cal, doncs, recuperar la dimensió política de la pedagogia, sense la qual l'escola es desvirtua a ella mateixa. No deixa de ser sorprenent que a Catalunya, és a dir, al si d'una societat que vol entendre's a ella mateixa com una nació, el valor de la transmissió sigui contínuament qüestionat. Gregorio Luri Medrano Azagra (Navarra), 1955 Mestre resident al Masnou, ha estat Premi Fi de Carrera de Ciències de l'Educació i Premi Extraordinari de Doctorat en Filosofia. Ha treballat a tots els nivells de l'ensenyament, de l'escola primària a la universitat. Consultor pedagògic i col•laborador del diari Ara, és autor de diversos assajos filosòfics i pedagògics.

Consum i valors

Laura Albareda

Aquest llibre és una reflexió que obre les portes a una nova ètica del consum. Laura Albareda estudia les noves formes de consum que van més enllà de la classe i l'estatus social, i que, com el consumisme, `penetren en les relacions personals, la família, la política, la religió o la cultura. L'autora analitza els valors de la societat d'hiperconsum, que genera noves identitats per a molta gent, mentre que les identitats nacionals, religioses i de classe semblen en declivi. Observa que en els darrers anys Catalunya ha basat una part del creixement econòmic en el model d'hiperconsum, que fa trontollar valors com l'esforç o l'estalvi. Davant d'això, proposa el consum responsable -com una opció col·lectiva que intenta trencar l'individualisme de la societat d'hiperconsum-, el desenvolupament sostenible i la justícia social.

Exclusió social

Anna Jolonch Anglada

En la societat actual, ningú no queda exempt del risc d'exclusió i tothom pot acabar sense sostre. Pot semblar un advertiment, però és una de les moltes conclusions científiques de l'autora d'aquest llibre. Pobresa, inclusió, exclusió, integració, marginació… Són mots per dir la mateixa cosa amb diferents significants. En el fons, però, persones que pateixen i persones que miren com pateixen altres persones. Infants, dones, avis, joves, immigrants, vídues, desnonats, aturats, solitaris… una llista cada vegada més gran en una societat cada vegada més benestant. La paradoxa pot ser la mirada, perquè mirar-se un mateix hauria de ser, també, mirar els altres. I més enllà de la ciència, la condició humana és sovint generosa, sovint miserable.

Més enllà de l'espectacle mediàtic

Guillem Turró

Un dels signes dels nostres temps postmoderns és l'esportivització mundial. El fet esportiu en tota la seva complexitat i ambigüitat es presenta com un tret característic de la civilització actual. Tal vegada, l'esport és una de les millors metàfores de la vida humana, una forma de manifestar quelcom molt propi de la nostra condició. Prendre consciència de tot això obliga a preguntar-nos per les diverses maneres de relacionar-nos amb l'esport.I, sobretot, a escatir-ne el potencial humanístic. Fruit d'haver convertit l'esport en un problema teòric i vital i, doncs, en un assumpte susceptible de ser valorat moralment, Més enllà de l'espectacle mediàtic constitueix una reflexió crítica, però constructiva, de la realitat esportiva en general i catalana en particular. Amb aquest estudi, Guillem Turró i Conrad Vilanou ens conviden a una lectura completa –que va des de la descripció fenomenològica fins a la vindicació de la capacitat ètica i formativa– de l'esport, un fenomen de caràcter transversal i polièdric que ens pot acompanyar en aquest camí d'aprenentatge que és la vida humana.Un primer bloc va des de l'anàlisi de l'evolució historicosocial de l'esport català a l'elaboració d'una radiografia de la situació socioesportiva actual en tres grans subsistemes: l'escolar, el recreatiu i el federat, és a dir, el d'elit i l'espectacular. El segon bloc considerant l'esport també com una manera de canalitzar disfuncions i patologies pròpies del nostre entrellat social (com ara la violència o contravalors com el narcisisme, l'alienació o la discriminació sexista i homòfoba), es detecten i es caracteritzen aquelles actituds i conductes.