Kimi kısa kimi uzun kimisi de daha tamamlanmamış hissi veren 25 hikâyenin yer aldığı Hava Parası, Memduh Şevket Esendal’ın ne kadar usta bir hikâyeci olduğunu göstermesi bakımından çok çarpıcı bir eser. Zengin fakir, esnaf, işçi, memur, her tabakadan insanların yer aldığı hikâyelerde, kimseye ders vermeden, ahlakçılık yapmadan, kahramanlarına son derece nesnel yaklaşmayı başarmış bir kalem Memduh Şevket. Bunun yanında, tüm eserlerinde varlık bulan, çokça titizlendiği aşikâr olan tertemiz bir Türkçeyle de hiç zorlamadan, kendine has üslubunu okuyucuya yansıtıyor.
Çehov tarzı hikâye yazımının ülkemizdeki öncüsü ve üstadı olan Memduh Şevket Esendal’ın Bir Kucak Çiçek isimli eserinde 25 hikâye yer alıyor. Her türden devlet görevlisini, işçiyi, köylüyü, kısacası memleket ahalisini çok iyi tanıyan ve kahramanlarını onlardan seçen Esendal, altını çizmeden, süslemeden, diliyle, üslubuyla zamana yenik düşmeyen hikâyelerin nasıl yazılabileceğini gösteriyor. «Ortaokulun bütün öğretmenleri, başlarında Müdür Hanım, bahçelerinde ne kadar çiçek varsa toplayıp getirdiler, Bedriye’nin eline döktüler, onu kucaklayıp bağırlarına bastılar, yanaklarından öpüp saçlarını okşadılar…» «Bedriye şaşırdı, ağlamaya başladı; ne diyeceğini, nasıl teşekkür edeceğini bilemedi…» «Kuruldu kurulalı, bu şehirde hiç kimseye böyle bir düğün hediyesi verilmemiştir.»
"Bir Haydut Kuş"ta yer alan on bir hikâyenin ortak özelliği, çocukluk çağına dair temalar içermesi ve çoğunlukla da çocukların dilinden aktarılması… Hayvan sevgisi, aile bağları, merhamet gibi evrensel kavramları içeren; ülkemizde Çehov tarzı hikâye yazmanın öncüsü ve tartışmasız üstadı olan Memduh Şevket Esendal tarafından yazılan hikâyeleri büyük küçük herkesin hevesle okuyacağına inanıyoruz. «Çantayı kaptığım gibi kaçtım. Kim bilir arkamdan ne kadar söylenmiştir! Bereket versin ki öfkesi tez geçer. Bir suç işlesem, babamın sessizliğinden korkar, beni kızdırsa da anamın yürekte üzüntü bırakmayan söylenişlerini arar ve sanırım anamı daha çok severdim.»