Observatori de valors

Скачать книги из серии Observatori de valors


    Exclusió social

    Anna Jolonch Anglada

    En la societat actual, ningú no queda exempt del risc d'exclusió i tothom pot acabar sense sostre. Pot semblar un advertiment, però és una de les moltes conclusions científiques de l'autora d'aquest llibre. Pobresa, inclusió, exclusió, integració, marginació… Són mots per dir la mateixa cosa amb diferents significants. En el fons, però, persones que pateixen i persones que miren com pateixen altres persones. Infants, dones, avis, joves, immigrants, vídues, desnonats, aturats, solitaris… una llista cada vegada més gran en una societat cada vegada més benestant. La paradoxa pot ser la mirada, perquè mirar-se un mateix hauria de ser, també, mirar els altres. I més enllà de la ciència, la condició humana és sovint generosa, sovint miserable.

    Més enllà de l'espectacle mediàtic

    Guillem Turró

    Un dels signes dels nostres temps postmoderns és l'esportivització mundial. El fet esportiu en tota la seva complexitat i ambigüitat es presenta com un tret característic de la civilització actual. Tal vegada, l'esport és una de les millors metàfores de la vida humana, una forma de manifestar quelcom molt propi de la nostra condició. Prendre consciència de tot això obliga a preguntar-nos per les diverses maneres de relacionar-nos amb l'esport.I, sobretot, a escatir-ne el potencial humanístic. Fruit d'haver convertit l'esport en un problema teòric i vital i, doncs, en un assumpte susceptible de ser valorat moralment, Més enllà de l'espectacle mediàtic constitueix una reflexió crítica, però constructiva, de la realitat esportiva en general i catalana en particular. Amb aquest estudi, Guillem Turró i Conrad Vilanou ens conviden a una lectura completa –que va des de la descripció fenomenològica fins a la vindicació de la capacitat ètica i formativa– de l'esport, un fenomen de caràcter transversal i polièdric que ens pot acompanyar en aquest camí d'aprenentatge que és la vida humana.Un primer bloc va des de l'anàlisi de l'evolució historicosocial de l'esport català a l'elaboració d'una radiografia de la situació socioesportiva actual en tres grans subsistemes: l'escolar, el recreatiu i el federat, és a dir, el d'elit i l'espectacular. El segon bloc considerant l'esport també com una manera de canalitzar disfuncions i patologies pròpies del nostre entrellat social (com ara la violència o contravalors com el narcisisme, l'alienació o la discriminació sexista i homòfoba), es detecten i es caracteritzen aquelles actituds i conductes.

    Política i valors

    Daniel Ortiz

    Quins són els valors i les actituds que caracteritzen avui la política a Catalunya? Quins valors caldria impulsar, redescobrir i posar en pràctica per tal que la política assoleixi la grandesa que li correspon? En temps de desafecció de la ciutadania envers la política i en un segle de profundes transformacions de tota mena, l'autor repassa les grandeses i les misèries de la política des d'Aristòtil i Maquiavel fins a Obama, passant pels representants del poble català. Sòlidament documentada, aquesta obra proposa una anàlisi i una reflexió sobre uns valors que no només són dels polítics, sinó de tota una societat que sovint desconfia dels seus dirigents. Valent i polèmic, aquest estudi ajuda a millorar la qualitat democràtica, a aprofundir en les llibertats i a entendre per què tots els dictadors del món han detestat la política.