Название | Crònica. Volum III |
---|---|
Автор произведения | Miquel Parets |
Жанр | Документальная литература |
Серия | Els nostres clàssics - Autors Moderns |
Издательство | Документальная литература |
Год выпуска | 0 |
isbn | 9788472268609 |
Los enemichs foren molt lluny de aquest parè, per a que tota la nit se anaren retirant dintre la horta de Lleyda, ab lo major silensi y diligènsia que pugueren. Los nostros los anaren seguint fins a la eminènsia de Vilanoveta, a ont se disposà tot nòstron exèrsit en orde de batalla y comensaren a desparar, quantra ells, la artilleria. Los enemichs, posats que tingueren sos canons a punt, comensaren a respondre, sense atrevir-se, emperò, de dexar exir un sol omo de sas trinxeres; devant de les quals, avent los nostros aguardat tres oras en orda de batalla, tota la cavalleria y infanteria, avent pasades més de trenta-sis ores sense trobar aygua, prengueren puesto en què le y agués.
Després de aquest matex tems, los enemichs tornaren a pasar Segre, y lo prínsep de Condé se’n tornà a Bellpuig. Los nostros los an pres y mort alguns soldats de sa retraguarda. Y dos cavalls dels del marquès de Aytona —entre los quals n’i avia hu que lo rey de Espanya le y avia donat—, los quals lo prínsep de Condé los ha tornats, y lo marquès de Aytona va molt ben estrenar al que·ls hi aportà; y lo prínsep de Condé també li envià, en retorn, un rich rellotje, tot de diamans y ricas pedres, que era avaluat a molt grandísima cantitat, y una cadena de or que, sols de or, pesave 150 dotbles, que era una rica prenda. Los presoners referexen que la nostra artilleria los ha fet molt gran dany. Los nostros no perderen sinó lo senyor de Luppe, primer capità del regiment de la Marina, y alguns cavalls y soldats.
Aquesta retirada és estada tant més vergonyosa als enemichs quant sa entrada era estada plena de fausto, publicant altament que avían de repuxar6 nòstron exèrsit fins a Barselona, però sa inquietut no·ls ha permès de entretenir-se més de un dia dintre la plana de Urgell. Al que·s deu pensar que ses mides avien estades mal preses en lo primer siti de Costantí, no·n són exits gaira millor en la segona empresa que an fet contra aquesta plaça. Perquè lo marquès de Aytona, avent enviada orde a don Francisco Totavilla,7 governador de Terragona, que tornàs asitiar la plaça de Costantí, ab la seguretat que li donava de derrotar nòstron exèrsit, si per cas lo esperave, o de fer-nos vergonyosament retirar, y, per aquest medi, donar-li tems de acabar son siti, comforme se ha vist clarament ab algunes lletres que han preses. La diligènsia y vigor que ha usat lo prínsep de Condé perseguint son exèrsit, los ha totalment romput son designe, y li ha donat tems de embiar, lo dia següent, lo baró de Marzín, llochtinent general de l’exèrsit, y lo compte de Brollo, mariescal de camp, ab los regimens de cavalleria de La Mota, Alez y Marins, la companya de las guardas del prínsep de Condé, ab sinquanta gent d’armas, y los regiments de infanteria de Montpullant, Perigort, Mirapoix, y dues companyes de esguíseros8 del regiment de Rhom, per anar segona vegada a visitar lo senyor Totavilla, al qual, ab la matexa infanteria que l’altra vegada y 400 cavalls, avían atacat la plaça, y la batia ab set pesses de artilleria, després del dijous 24 de octubre 1647. Però lo senyor de La Baume, governador de la dita plaça, los rebé ab la matexa cortesia, y los regimens de Rebé y de Sinisterre, cumplint molt bé a sa obligatió, sufriren, en la vila baxa (que no és més que una muralla de un barri, la qual may no s’eren resolts de defendre-la), tres bretxas y tres asalts, a ont los matà molta gent; y després se retiraren dins la vila alta y dintre del castell, a ont los enemichs continuaren de atacar-los. Però la nit del disapte al diumenge, los enemichs, tenint los matexos avisos que tingueren l’altra vegada y entenent que se acostave lo baró de Marzín, retiraren sa artilleria y sas tropas, ab tan gran diligènsia, dins Tarragona, que foren obligats de posar foch a la pólvora y a sas taulas, y dexar les bales y instrumens y un carretó de artilleria. A la matinada, lo senyor de Marzín donà orde per la reparatió de la plaça, y posà dintre un gran conboy de viures y de monisions que lo senyor de Chanpletrux,9 intendent, avia ell matex conduït. No·s pot dexar de alabar lo ànimo del senyor de La Baume, lo qual, ab quinze dies de tems, ha sustentat dos sitis, y donà a conèxer son bon coratge y bona discresió, qual se pot esperar de un antich y bon offisial com ell.
Entretant, lo prínsep de Condé avent vist, en les lletres antepreses, a quin punt lo marquès de Aytona considerave la plaça de Costantí, y la promesa que feya a don Fransisco Totavila de no desemparar-lo en aquesta empresa, cregué que ell no voldria, en manera alguna, sufrir aquesta segona vergonya, y que veyent-lo enflaquit per las tropas que enviava al socorro de la plaça, que voldria [20r] tornar a la plana. Per aquesta rahó se féu acampar, ab tot son exèrsit, a Vinbodí,10 que és lo pas a ont los enemichs avían de passar, per a poder inpedir-los; però, veient que no·s movían y que la plaça estave ja socorreguda, va separar ses tropas a sos quartels per a refrescar-les y reposar de les grans fatigues avien passat. Los enemichs, avent campat de l’altra part de Segre, entre Gardeny y Lleyda, per a fer entrar dins la plaça les monisions de guerra y de bocha que n’avían tret, parexia que, molt prest, avían de passar més enllà de Sinca; patint, en lo puesto a ont estaven, las incomoditats del tems: que la falta de llenya y forrajes poden llansar a perdre a un exèrsit.11
1. A partir d’aquí Parets segueix la Relacion de todo lo que ha passado en la entrada que ha hecho el Marques de Aytona con su Exercito à Cataluña, y su retirada à Lerida: con el segundo sitio de la Villa, y Castillo de Constantin, por don Francisco de Totavila, y su retirada à Tarragona. Del Campo de Vimbodín a los 29 de Octubre 1647 (consultat exemplar de la BC, F. Bon. 7606).
2. Guillem Ramon de Montcada i Alagó, quart marquès d’Aitona, mort el 1670. Fou virrei nominal espanyol de Catalunya entre 1647 i inicis de 1652.
3. Juneda (les Garrigues).
4. Ferdinand de Marchin (1611-1673), que ja havia intervingut a Catalunya el 1642, retornà al front català el 1647 amb Condé. Vegeu la nota biogràfica de P. Cristòfol Escorsa, La fi de la Guerra..., op. cit., pp. 119-120.
5. el: al ms. «al»; corregim d’acord amb el sentit.
6. repuxar: ‘repel·lir’ (cast. repujar).
7. El ja esmentat Francisco Tutavila del Tuffo.
8. esguíseros: ‘suïssos’ (cast. esguízaros).