Название | Religions, espiritualitat i valors |
---|---|
Автор произведения | Francesc Torralba Rosselló |
Жанр | Социология |
Серия | Observatori de valors |
Издательство | Социология |
Год выпуска | 0 |
isbn | 9788472269637 |
Francesc Torralba
RELIGIONS, ESPIRITUALITAT I VALORS
EDITORIAL BARCINO, S.A.
Barcelona
La col·lecció Observatori dels Valors és una iniciativa de la Fundació Lluís Carulla i la Càtedra LideratgeS i Governança Democràtica d’ESADE
1a edició digital: octubre de 2013
© Del text: Francesc Torralba
© D’aquesta edició:
Editorial Barcino SA
Acàcies núm.15
08027 Barcelona
www.editorialbarcino.cat
Coordinació editorial
Jordi Quer
Correcció d’originals
Laia Noguera
Correcció de proves
Maria Carbó
ISBN: 978-84-7226-963-7
Conversió Digital: O.B. Pressgraf, S.L.
Roger de Llúria, 24
08812 Sant Pere de Ribes
Advertiment legal: són rigorosament prohibides, sense l’autorització dels titulars del copyright, la reproducció total o parcial d’aquesta obra per qualsevol procediment, incloent-hi la reprografia i el tractament informàtic.
Pròleg
L’objectiu d’aquest llibre és explorar la relació entre els valors i l’univers de les religions i de l’espiritualitat. Partim de la tesi que les tradicions espirituals i religioses de la humanitat han estat i segueixen sent fonts de valors, però volem explorar quin tipus de valors se’n desprenen i com s’engalzen en les societats postmodernes i secularitzades.
Seria un error considerar que l’única font generadora de valors en la nostra societat són les tradicions religioses, però també seria inadequat oblidar que durant una gran part de la història de la humanitat les religions han configurat, per bé o per mal, el sistema de valors del ciutadà, la piràmide axiològica que regeix la societat.
La seva influència ha estat decisiva en la configuració de criteris, de judicis i de valors i en la confecció de convencions i de pautes socials. L’influx determinant de les tradicions religioses es pot resseguir no tan sols en les manifestacions culturals, artístiques i filosòfiques, sinó també en l’ordre pràctic de la vida, en els costums, en els hàbits socials i en les formes de vida més íntimes.
En les anomenades societats premodernes, la concepció de la persona i de la història, la visió del sentit i de què és valuós depenia essencialment de la font religiosa i al seu voltant es construïa la imatge del món.
Els valors individuals depenien en gran manera dels religiosos. Les tradicions religioses no només tenien un influx en l’ordre pràctic, sinó també en el de les concepcions del món. N’emanava una visió del món que era transmesa de manera tàcita i oral, de generació en generació. El món tenia un ordre, un origen i un final, una meta i un camí per arribar-hi. La història individual formava part de la gran història de la humanitat i no se’n podia deslligar.
En aquell univers moral s’hi podien identificar un conjunt de virtuts que, si es conreaven, enlairaven l’home cap a Déu; però, a la vegada, s’hi podien identificar un reguitzell de vicis o de pecats capitals que, quan s’hi incorria, conduïen a la perdició. Els deures se sostenien en un ordre del món, en una escatologia en la qual es distingien itineraris diferents, segons si s’acomplien o es transgredien les normes.
Cada acció tenia el seu correlat; cada conquesta moral, la seva recompensa; també cada vici o cada pecat tenia la seva punició. El ciutadà sabia a què atenir-se, coneixia el lloc que ocupava en el cosmos (per dir-ho amb paraules de Max Scheler) i també la tasca que havia de realitzar en el decurs de la seva vida. El món tenia un ordre sagrat i la història tenia una seqüència lògica. En aquell univers premodern, el ciutadà participava en una concepció del món que transcendia la seva vida mortal, que incloïa un judici de Déu i, per tant, un examen final dels seus comportaments, de les seves accions i omissions i dels seus pensaments. Havia de retre comptes del seu itinerari vital.
Amb l’adveniment de la modernitat, l’emancipació de la racionalitat respecte de la fe, l’emergència d’una imatge del món de caràcter científic i mecanicista i el reconeixement de drets de la ciutadania, les tradicions religioses experimenten una gran tensió a l’hora de fer-se presents en aquest món i també una gran crisi d’adaptació, però els seus valors i criteris segueixen sent presents en la vida dels pobles i de les comunitats, inspirant pràctiques i conductes.
Fins i tot a les societats més secularitzades d’Europa, aquesta presència segueix sent efectiva, encara que la seva influència és més invisible. Subsisteix en l’atmosfera espiritual del nostre temps, per emprar una bella expressió de Karl Jaspers, en una sèrie de valors i de criteris que ens ha donat la tradició. Fins i tot els ciutadans que no s’adhereixen formalment a cap tradició religiosa en concret ni es consideren creients en el sentit genuí del terme, es reconeixen hereus culturals d’uns valors d’origen religiós que formen part de la cultura pròpia, de la identitat axiològica col·lectiva.
La relació entre valors i tradicions religioses presenta una gran complexitat. La qüestió religiosa suscita tota mena de debats intel·lectuals i, a voltes, fins i tot confrontacions d’ordre intel·lectual i emocional de molt difícil conciliació. La nostra intenció, en aquest text, no rau a precisar la naturalesa de la religió ni a articular una filosofia de la religió; tampoc no pretenem explorar si el referent de les religions és real o fictici, ni explorar la necessitat antropològica de religió (Duch, 1997). Tot aquest ordre de qüestions no forma part de la temàtica d’aquest llibre.
Ens proposem explorar els valors que deriven de les tradicions religioses, entenent que les religions, com a realitats històriques que són, són entitats plenes d’ambigüitat, de tal manera que en el seu si ha crescut allò més excels, però també més bàrbar.
Més enllà de la diversitat inherent a les tradicions religioses, més enllà de la seva pluralitat de rituals, de cultes, de dogmàtiques i de vicissituds històriques, ens proposem copsar aquells valors nuclears i genuïnament humans que proposen els textos fonamentals de les citades tradicions. Amb tot, sempre és necessari distingir els textos fundacionals de les dinàmiques històriques de les institucions, o dit d’una altra manera: els valors proposats en els relats originaris i els valors practicats pels seguidors de les religions al llarg de la història.
En aquesta temàtica, sempre és bo distingir entre els valors proposats i els valors assumits. En aquest llibre ens interessa reflexionar sobre els valors proposats per les grans tradicions religioses, admetent que entre la proposta i l’assumpció històrica dels valors pot haver-hi un abisme. A nosaltres no ens correspon identificar la magnitud d’aquesta distància, sinó els valors que proposen les fonts religioses.
Un dels termes que va elaborar Raimon Panikkar al llarg de la seva dilatada i fecunda obra filosòfica és el d’isomorfisme cultural o religiós. Segons aquest autor, en les grans tradicions religioses hi subsisteixen intuïcions comunes, conceptes que revelen la mateixa idea, encara que expressats amb una terminologia i una simbologia distintes, pròpies de cada cultura, de cada territori i de cada moment històric.
Aquestes intuïcions transversals, aquests valors comuns, aquestes nocions germanes són les que el filòsof de Tavertet anomena conceptes isomòrfics o homeomorfs. No volem ni podem ser exhaustius en aquest punt, però desitgem, com a mínim, identificar a grans trets aquests valors compartits i explorar a posteriori les condicions de possibilitat per a una aculturació d’aquests valors en les societats postmodernes.
Aquest segon aspecte també és particularment problemàtic. Segons molts especialistes, les tradicions religioses són portadores