На брата брат. Юрій Мушкетик

Читать онлайн.
Название На брата брат
Автор произведения Юрій Мушкетик
Жанр Историческая литература
Серия
Издательство Историческая литература
Год выпуска 2006
isbn 978-966-03-3747-3



Скачать книгу

«Гетьман на той час», Супрун не знав, інакше б виказав жартом чи клином, а Матвій чомусь промовчав. Хоч і кортіло йому похвалитися, хоч і вертілися ті слова на кінчику язика. Він уже побачив, що згоди у поглядах на гетьмана вони не доходять, через те продовжувати неприємну балачку не хотів. Подивився на ясний зореграй угорі, позіхнув зумисне широко, з протягом.

      – Втомився я, – мовив. – Mo' будемо спати?

      На обрії мляво намигувала бровою мигавиця, й він подумав, аби не намиготіла до ранку дощу. Супрун повів його до клуні; Мокрина постелила Матвієві на возі, який стояв на току, Супрунові – під возом, на розперезаному кулі соломи. Матвій запротестував, але Супрун одвів протест жартом:

      – Ти ж бо в вищих рангах…

      – Супруне!

      – Ну… оце б я клав гостя нижче себе…

      Полягали, але обоє не спали, розмова сама сукалася од тієї ниточки, яку розмотували на колоді під тином. У клуні пахло збіжжям – лежало в засторонках, прілістю, дьогтем від коліс воза, та й мазниця висіла на підтоці.

      – Хто ж там був, на раді? Які полки?

      – Лубенський, Чернігівський, Ніжинський…

      – Тільки старшина, та й та куцопола. Вчора ще були гольтіпаки, як і всі ми грішні, а це повилазили, дорвалися до урядів й тягнуть під себе, й кирпи гнуть. Де ж пак – козаки значні, товариші бунчукові… А по чиїх ребрах списи лядські черкали?…

      Матвій не заперечував, аби не роздрочувати дужче брата. А заперечити було що… Супрун вихрив проти родової шляхти й проти старшини, яка стала нею за Хмельниччини. Майже всі ті, проти кого вар'ював Супрун, понатирали мозолі шабельними руків'ями, проте комусь пощастило, комусь, як Супрунові, не пощастило, й що тепер вдієш! Звичайно, вони не хочуть з тим примиритися; на Матвієву думку, ті козаки мають отримати за пролиту кров, за свою доблесть і пошанівок і добра, й шляхетство. Але те від нього не залежить.

      – Може, – мовив обережно, – ще отримаєте запомогу… угіддя…

      – Дулю з хріном. Були чорняками, чорняками й лишимось. Хоч проливали таку саму кров – червону… – Супрун одхаркнув горлом, харкотинням не сплюнув. Може, там і не було харкотиння, може, дряпало йому в горлі, але виробилася в нього така звичка, він одхаркував навіть за столом, і Матвій бридився, йому було це вельми неприємно. Уявив Супруна в поважній компанії, за святковим убрусом, де сидить старшина, їхні дружини та дочки, і убрус біліший за лебедине крило, де шовкові хусточки, срібний посуд… Треба б сказати братові, щоб облишив цю звичку, але як скажеш? Образиться.

      – Гомонять, посол польський у світлицях гетьманських ошивався…

      – І польський, і шведський, і інші… Так ведеться.

      – Московського не було!

      – У Москву гетьман послав листа одразу по виборах…

      – Що ж він там написав?

      – Не знаю, не я листа перебіловував. Звідомив про вибори, виказав цареві шану…

      – Бач, польський посол кутки гетьманські обтирав, а московського не було, – вперто провадив Супрун.

      – Польського