.

Читать онлайн.
Название
Автор произведения
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска
isbn



Скачать книгу

El bisbe Vidal de Blanes, ja s’ha dit, era fill de Vidal o Ramon de Blanes, senyor de les Escales, la Bisbal i la baronia de Sant Jordi, amb càrrecs i missions al servei de Jaume II des del 1308. Després de prendre possessió del càrrec, va portar a València el seu germà Guillem de Blanes, que va contraure matrimoni amb Francesca Fabra. El fill que tingueren, Guillem Ramon de Blanes, es casà amb Damiata Castellà i va adquirir els senyorius d’Albalat dels Tarongers, Montalt i Segart. Vidal de Blanes i Castellà, conegut també com Vidal Castellà d’Oris, heretà els senyorius i, després d’ocupar els càrrecs d’agutzil de Joan I i de majordom de Martí l’Humà (1392), fou nomenat «lochtinent de governador de València» el 1413.22 Ell mateix, junt amb els Vich, els March i els Martorell, formà part, almenys entre 1403 i 1405, del grup de cavallers de la cort d’Alfons, duc de Gandia, un altre dels seus valedors.23 El seu cosí germà, nebot també del bisbe de València, Francesc de Blanes, fou bisbe de Girona primer (1408-1409) i de Barcelona després (1409-1410), a més de canceller de la Corona d’Aragó. Un altre parent seu, Pere de Blanes, fou nomenat el 1395 cardenal del títol de Santa Pràxedes, comunament anomenat el cardenal d’Espanya. Més tard, foren també senyors de Canet d’en Berenguer i de Cotes, a la Ribera del Xúquer. Del primer dels llocs tingueren la senyoria amb l’enllaç de Vidal Castellà d’Oris, virrei de Mallorca, amb Joana Berenguer.24

      Francesc Berenguer de Blanes o Francesc Vidal de Blanes, un dels protagonistes de la batalla, era fill de Vidal de Blanes, conegut també com a Vidal Castellà d’Oris de Blanes (1435-1478), virrei de Mallorca, i de Joana Berenguer. El 1478 fou nomenat, com el seu pare, virrei de Mallorca. Els textos de la batalla documenten també el seu oncle Jofre de Blanes i els seus germans Jofre de Blanes i Vidal Castellà d’Oris de Blanes. Francesc Berenguer de Blanes va contraure matrimoni amb Isabel de Vallterra. El seu fill, com va ocórrer en molts altres llinatges valencians, canvià el cognom patern pel de la mare: Joan de Vallterra, olim Vidal de Blanes.

      e a llançades vos derroquí als peus del meu ginet, e vehent-vos en tanta necesitat, me mogué lo ànimo a haver de vós pietat, no fent en vós més del que fins allí fet havia, deixant-vos la vida com de aquella ninguna necesitat tingués. E que millor que vós se’n deuria recordar e com vos portaren a Xàtiva en andes.

      Segons Íxer, Crespí mentia, l’havia abordat a traïció acompanyat d’un grup de quatre homes a cavall, «e contra tot stil de cavalleria».

DE JERONI D’ÍXER A FRANCÍ CRESPÍ DE VALLDAURA DE FRANCÍ CRESPÍ DE VALLDAURA A JERONI D’ÍXER
1514, juny, s.d. Saragossa. Lletra de deseiximent. Lletra primera missiva 1514, juliol, 4. Xàtiva. Resposta de Francí Crespí amb evasives.
1514, juliol, 15. Saragossa. Lletra segona de deseiximent. 1514, juliol, 31. Xàtiva. Segona resposta de Francí Crespí amb evasives.
1514, setembre, 1. Íxer. Tercera lletra de batalla tot indicant que en la propera indicarà jutge, camp, armes i dia de la batalla.