Karen Horney

Список книг автора Karen Horney



    İçsel Çatışmalarımız

    Karen Horney

    "Freud'dan sonraki kuşakların en özgün psikanalistlerinden biri olan Karen Horney, nevroz teorisi kendinden öncekilerin aksine «„yapıcı“»dır. Freud'un insanı harekete geçiren dürtülerin ancak denetim altına alınabileceği, en iyi ihtimalle «„yüceltilebileceği“» teorisini ters köşeye yatırır ve insanın içinde bulunduğu koşullar değiştirilerek kendisinin de değişebileceğini söyler. Nevrozların altında yatan çatışmalar hafifletilebilir, hatta fiilî bir biçimde çözümlenebilir ve böylece kişiliğin gerçek anlamda bütünleşmesi sağlanabilir. Kültürün ve çevrenin önemini vurgulayarak yabancılaşma sorununu, kendini gerçekleştirme ve özgürleşmeyi merkezine alan bir yaklaşım geliştiren, yeni ve dinamik bir nevroz teorisi ortaya koyan Horney, İçsel Çatışmalarımız'da, «„insanlara yaklaşma“», «„insanların aksine gitme“» ve «„insanlardan uzaklaşma“» durumlarındaki temel çatışmaları ele alıyor."

    Nevrozlar ve İnsan Gelişimi: Kendini Gerçekleştirme Mücadelesi

    Karen Horney

    "Freud sonrası kuşakta özgün çalışmalarıyla ilgi çeken Karen Horney'in Freud'un teorisiyle ilişkisi, Marx'ın Hegel felsefesiyle ilişkisine benzer: Freud'un kuramını temel alırken onu eleştirmekten de geri durmaz, Freud'un görüşlerine daha insani bir yön kazandıran, kültürel ve sosyal farklılıkların etkilerini gözeten bir yaklaşım geliştirir. Kadın psikolojisi üzerine yoğunlaşan Horney, «„Asıl hedef, insanı kendini gerçekleştirmesine götüren güçlerin özgürleştirilmesidir,“» diyerek psikanalize farklı bir bakış açısı getirmiş, bu yapıtında kapsamlı bir biçimde derlediği nevrozlar hakkındaki çalışmalarıyla literatürde çığır açmıştır. İnsanın enerjisini kısıtlayan nevroz durumlarını ve durumun tezahürlerini, görkem arzusunu, ideal benliğin baskısını, içsel buyrukların zorbalığını ortaya koymuş, kendimizi gerçekleştirmek yerine bizi zorlantılı davranışlarla istemediğimiz hayatlara mahkûm kılan modelleri tanımlamıştır: Çevresi üzerinde baskı kuran genişlemeci tip, içe kapanarak ortamdan kendini silen tip, başkalarına bağlanan tip ve insan ilişkilerinden uzaklaşan kopuk tip… Nevrozlar ve İnsan Gelişimi sadece uzmanlara değil, ruhsal sıkıntılarının kökenlerini araştıran okurlara da yönelik yetkin bir çalışma."

    Çağımızın Nevrotik Kişiliği

    Karen Horney

    "Psikolojik rahatsızlıklar bizi ebedi bir mahkumiyete mi sürükler? Nevrotik bireyin, rahatsızlığının farkına varması ve iyileşmeye yönelik adımlar atması imkansız mıdır? Psikanaliz, nevrozlara genellikle bireyi özgür iradeden, eyleme yetisinden ve gelecek hayallerinden mahrum bırakan ve köklerini yalnızca geçmişte arayan bir anlayışla yaklaşır. Karen Horney ise arzuları hem kamçılayan hem de tatmin etme olanaklarını sınırlayan nevrotik topluma odaklanarak bunlara yol açan ve besleyen etkenlerin çoğu zaman kültürel olduğunu ve üstesinden çevresel faktörlere yapılan müdahalelerle gelinebileceğini savunuyor. Nevrotik bireyi modern kültürün «„üvey evladı“» olarak tanımlayan Horney, nevrozların temelinde yatan kaygının, toplumsal ilişkilere dayandığını ve her insanın iç dünyasına egemen olan çatışmalardan kaynaklandığını ortaya koyuyor. Freud ve sonraki kuşak psikanalistlerinin büyük bir çoğunluğu tarafından nevrozlara mahkum edilen birey, insani özgürleşmeye odaklanan Karen Horney tarafından hayata döndürülüyor. Yazıldığı tarihten bu yana kendi çelişkileri ve açmazlarıyla yüzleşmek isteyen pek çok insan tarafından ilgiyle okunan ve tartışılan Çağımızın Nevrotik Kişiliği, toplumsal nevroz ve kaygıların büyüdüğü bugün, her zamankinden daha güncel."