Героїчні канікули. Александр Гаврош

Читать онлайн.
Название Героїчні канікули
Автор произведения Александр Гаврош
Жанр Социальная фантастика
Серия Машина часу
Издательство Социальная фантастика
Год выпуска 2020
isbn



Скачать книгу

приречено розвів руками.

      – А скільки тобі років, леґінику? – покуйовдив мого чуба історик.

      – Чотирнадцять, пане отамане! – трохи прибрехав я. – І я вже вмію за себе постояти!

      – Тоді приймаємо до нашого козацького гурту! Тим паче що Бог трійцю любить!

      – Ура! – загукав дідусь. – Із дітей люди бувають!

      Він, напевно, зрадів найбільше.

      – Українці гукають не «урря», а «слава!», – виправив його Коваль.

      – Слава! – упівголоса мовив дід і озирнувся.

      Ми засміялися і вирішили йти додому, аби повечеряти й добряче відпочити перед нічним чергуванням. До могили прабабці Марії надумали сходити вночі. Тим більше що дідусь у таку пізню пору туди ніколи не навідувався. А хто матір забуває, того Бог карає! Йо!

      Розділ 6

      Поки господиня накладала на стіл печену бульбу із засмаженою домашньою ковбаскою, яку на Закарпатті називають «пикницею», я вже встиг прочитати листа від Яни.

      «Ясю-кохасю! Спочатку підрости, аби мені не соромно було прогулятися з тобою під ручку. А то ще люди подумають, що ти – мій молодший братик. Але, на жаль, це не так. Інакше мені світить ув’язнення за зваблення неповнолітніх. А я маю дещо інші плани на найближчий період. Тому адью мон амур, або, кажучи по-нашому, – котись ковбаскою!

      Цілую твій гарячий від палких фантазій лобик! Твоя надалі «в активному пошуку» самодостатня феміна».

      «От випендрьоха! Звідки вона про ковбасу знає?» – вилаявся я стиха і негайно погуглив слово «феміна». «Донька Єви, жінка», – прочитав в електронному словнику. «Подумаєш, десять років різниці, а воно кирпу гне! Нічого, прийде ще коза до воза сіно їсти!» – згадав я ефектне чорне каре Яни, зелені сяючі оченята та біле, як папір, матове личко. Вона була для мене ідеалом жіночої краси.

      Я голосно зітхнув і накинувся на підрум’янену запашну копчену пикницю. Її божественний смак трохи підняв мій настрій. «Нічого-нічого! Коли Ясь здійснить свій подвиг, усі дівчата будуть біля його ніг. Але в останній момент я пробачу цю гордячку Яну, утру її сльози на ніжних щоках і дам їй останній шанс».

      За столом тим часом розпалилася дискусія, хто ж міг учиняти наругу над пам’ятними місцями Карпатської України. Оскільки робилося все вночі, а поліція так нікого і не спіймала, за чаєм спільно дійшли думки, що це мав бути хтось із місцевих, який добре знає Хуст і вміє швидко й непомітно по ньому пересуватися. Версія побутового вандалізму захмелілою молоддю відкидалася. Адже осквернили всі місця водночас, та ще й напередодні урочистостей. Отже, йдеться про сплановану політичну провокацію.

      Оскільки Карпатська Україна боролася з угорськими загарбниками, то її героїзація могла не подобатися місцевим угорцям. Нині їх у Хусті небагато – кілька відсотків.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную