Львівська брама. Олександр Ірванець

Читать онлайн.
Название Львівська брама
Автор произведения Олександр Ірванець
Жанр Рассказы
Серия
Издательство Рассказы
Год выпуска 2010
isbn 978-966-03-2327-8



Скачать книгу

такий самий останній чи передостанній, потяг, інакше до Святошина доведеться діставатись іншим способом, невідомо яким, бо на таксі в тебе немає, залишилося гривень, може, зо п’ять, ніхто за таку суму не повезе тебе через пів-міста, та й Оксана тебе теж не зрозуміє, якщо ти відчиниш двері десь годині так о третій ночі. Але ні, он уже пролунало оголошення про наступну зупинку, тож треба підвестися й вийти в гостинно розверзті двері, за спиною чується ще одне оголошення: так-так, «Обережно, двері зачиняються, наступна станція “Театральна”… Що? А це ж яка? У голові магнітофончик слухняно прокручує попереднє, неуважно прослухане повідомлення, точнісінько як на автовідповідачі в телефоні: «Станція “Львівська брама”, технічна зупинка». Оце так!.. Що ж робити? Що це за станція?!

      Потяг відходить повз тебе в овальну глибінь тунелю, пролітають самотні постаті пасажирів в освітлених вікнах вагонів – і настає майже цілковита темрява. Під ногами – Якась цементова підлога, суха й холодна, ти відчуваєш це дуже виразно обома ногами, особливо лівою, тією, яку промочив, ступаючи з тролейбуса в калюжу. Коли ти переступаєш із лівої на праву, твої підошви з похрупуванням давлять якісь грудочки, хочеться вірити, що це лише загуслий розчин. Темрява навкруги потроху звикає до твоїх очей – чи, може, навпаки? – і ти поступово починаєш бачити якісь темно-сірі колони, напевно, теж запилюжені, із кінцями арматури, що стирчать угору й униз, їх слід обережно переступити, високо задерши ногу, щоб не зачепитися штаниною – і тепер можна роздивитися праворуч-ліворуч. Саме ліворуч, у суцільній темряві, яка там, ліворуч, перестає бути суцільною, можна побачити трішки світла, неначе каганець у великій скляній посудині. А підійшовши ще на кілька кроків, ти вже бачиш, що це округла засклена будочка, у якій сидить жінка в синій шинелі з петлицями співробітниці метрополітену і, присвічуючи собі ліхтариком, читає газету «Киевские ведомости». Почувши кроки, вона повертає ліхтарик у твій бік, висвітлюючи всього тебе з голови до ніг, і якось навіть не дуже здивовано промовляє:

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

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