Чудесна країна Оз. Лаймен Фрэнк Баум

Читать онлайн.
Название Чудесна країна Оз
Автор произведения Лаймен Фрэнк Баум
Жанр Сказки
Серия Шкільна бібліотека української та світової літератури
Издательство Сказки
Год выпуска 1904
isbn



Скачать книгу

я вас, Ваша Величносте, не розумію.

      – Чого саме не розумієш? – запитав Опудало.

      – Мабуть, не розумію вашої мови. Я, бачте, прийшов з країни Левконії, отже, я іноземець, тож і мова у мене іноземна.

      – Ой, і справді! – ляснув себе по лобі Опудало. – Сам я розмовляю мовою жвакунів, тобто жвакунською, яка також є мовою Смарагдового міста. А ви, судячи з усього, розмовляєте гарбузоголовою?

      – Саме так, – з поклоном відповів Джек. – Ось чому нам ніяк не порозумітися.

      – Ось тут нам не пощастило, – задумливо протягнув Опудало. – Без тлумача нам не обійтися.

      – А хто він, той тлумач?

      – Особа, що розуміє дві мови, у цьому випадку – твою і мою. Коли я щось кажу, тлумач може тобі розтлумачити, що я маю на увазі; і навпаки: коли щось кажеш ти, він розтлумачить мені твої слова. Адже тлумач не лише розмовляє на двох мовах, але ще й розуміє обидві.

      – З його боку це вельми розумно, – відповів Джек, дуже вдоволений тим, що так просто знайшовся вихід із майже безвихідного становища.

      На тому Опудало наказав Зеленобородому Солдатові пошукати серед містян того, хто розуміє як мову левконців, так і мову власне городян, – і негайно доставити до палацу. Коли Солдат відбув, Опудало знову звернувся до Джека:

      – А чому б вам не скористатися стільцем, поки ми чекаємо?

      – Ваша Величність забули – я вас не розумію, – мовив у відповідь Гарбузова Голова. – Коли ви пропонуєте мені сісти, вам краще подати мені зрозумілий знак.

      Опудало спустився з трону, підкотив іззаду до нього крісло і штовхнув його під коліна, та так, що Джек упав на подушку як підкошений і склався навпіл, наче кишеньковий ножик, і потім ще йому довелося докласти немало зусиль, аби знову випростатися.

      – Чи зрозуміли ви мій знак? – запитали Їхня Величність з усією люб’язністю.

      – Ще й надто, – оголосив Джек, схопившись руками за голову, щоб повернути її назад, бо від штовхана голова його перекрутилася задом наперед.

      – Здається, вас робили нашвидкуруч, – зауважив Опудало, спостерігаючи за тим, як борсається Джек.

      – Здається, й на вас багато часу не пішло, – із щирою усмішкою відповів Гарбузова Голова.

      – А от різниця між нами полягає в тому, – зазначив Опудало, – що я гнуся, та не ламаюся, а інший зламається, та не зігнеться.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAAkUAAAHiCAMAAADRUUg4AAAAGXRFWHRTb2Z0d2FyZQBBZG9iZSBJbWFnZVJlYWR5ccllPAAAAYBQTFRFMzI0dHZ4ycvM8vLzJCQlOzs8zc/QhIaIBgYGkJKVrK6wk5WYFBQUrrCztLa4KiorpKappaiqi42Qtri6nJ6hvL7A5ebn4eLj3N3enqCijpCSeHp8lpibxMbIaWpswMLE3uDhgIKE2tzdxsjKiIqM2NnbcXJ11dfYvsDC0tPVbW5wYWJk1NXXwsTGury+UlJVXV5gt7m8sLK0y83PqayumpyefoCCfH6AHBsc0NLToKKlioyOp6msZWZol5qcWltdTExOsrS3hoiLd3h7RkZIVVZYSUlLQUFCZmhqTU5QQ0NFoqSmenx/b3BzQkJESEhKcnR2VFRWamxugoSH/f39/Pz84+Tl+fn6+vv7+Pj5Hx8g7/Dw9/f48/Pz9