Praktilise värbamisturunduse käsiraamat. Helo Tamme

Читать онлайн.
Название Praktilise värbamisturunduse käsiraamat
Автор произведения Helo Tamme
Жанр Маркетинг, PR, реклама
Серия
Издательство Маркетинг, PR, реклама
Год выпуска 0
isbn 9789949624867



Скачать книгу

Toimetanud Kai Miller ja Helen Roots

      Korrektuuri lugenud Kai Miller

      Kujundanud Janek Saareoja

      Trükitud Tallinna Raamatutrükikojas

      Infot Äripäeva raamatuklubi raamatute kohta saate aadressil raamatuklubi.aripaev.ee või pood.aripaev.ee/raamatud ning telefonil 667 0400.

      © Helo Tamme, AS Äripäev, 2019. Kõik õigused kaitstud.

      SISSEJUHATUS

      Tööturu olukorra muutustest tingituna on värbamine viimastel aastatel palju muutunud. See, mis varem töötas hästi, ei toimi enam tänapäevases tööturu olukorras. Inimesed teevad oma kandideerimisotsuseid lähtudes sellest, kas ja kuidas organisatsioon ja pakkumine neid kõnetavad.

      Miks ühed organisatsioonid saavad paremaid kandidaate kui teised? Kuidas tööturu keerulises olukorras parimaid kandidaate leida? Kuidas eristuda ja paista silma sotsiaalmeedias? Nendele ja paljudele teistele küsimustele annab vastuse seesama värbamisturunduse käsiraamat, mis ei ole värbamise ja valiku õpik, vaid praktiline käsiraamat selle kohta, kuidas organisatsioon saaks edukalt värbamisturundust teha. Kes aga soovib värbamise ja valiku kohta rohkem informatsiooni saada, sellel soovitan tutvuda 2017. aastal ilmunud PARE käsiraamatu peatükiga „Värbamine ja valik”, mille autor ma samuti olen.

      Värbamine ei ole juba ammu ainult töökuulutuse avaldamine. Sobilike kandidaatide ligimeelitamiseks peab igas värbajas olema lisaks personalitöötajale ka tubli annus müügimeest ja turundusspetsialisti, peale selle peab värbaja olema kursis sotsiaalmeedia ja muu tänapäevase tehnoloogiaga.

      Minu eesmärk seda raamatut kirjutades on tutvustada värbajatele võimalusi, kuidas potentsiaalseid töökohti ja tööandjaid nii turundada, et jääda silma just kõige parematele kandidaatidele. Olen selleks kokku kogunud hulgaliselt näiteid ja uuringuid nii Eestist (märkides sellisel juhul ära, et tegu on Eesti uuringuga) kui ka mujalt maailmast, mis võiksid olla heaks õppekohaks ja pakkuda inspiratsiooni kõigile, kes värbamisega kokku puutuvad.

      Raamat on mõeldud värbajatele ja ma pean siinkohal silmas kõiki neid, kes puutuvad kokku kandidaatide värbamisega ehk nii personalitöötajaid, sekretäre, värbavaid juhte kui ka firmaomanikke. Selleks, et raamat oleks lugejale võimalikult praktiline ja kasulik, olen iga peatüki lõppu lisanud kaasamõtlemise ja ideede kogumise rubriigid – kasuta seda osa julgelt märkmete tegemiseks ja hinnangute andmiseks, just nii saad sa ise kõige paremini oma praegust värbamisolukorda kaardistada, tegevusplaane koostada, uusi mõtteid ja ideid genereerida ning loetut rakendada.

      Tänan siinkohal kõiki, kes on selle raamatu valmimisele kaasa aidanud, teiste hulgas oma toetavat perekonda, kõiki organisatsioone, kes olid lahkelt valmis lugusid jagama, aga ka neid organisatsioone, kes on loonud hulganisti põnevad töökuulutusi ja värbamispraktikaid, mis on aluseks ja inspiratsiooniks teistele. Aitäh!

      AUTORI TUTVUSTUS

      Helo Tamme on lõpetanud Tallinna Majanduskooli nii raamatupidamise kui ka personalitöö erialal. Lisaks sellele omab ta sotsiaalteaduste magistri kraadi (juhtimine ja turundus) ja personalijuhi 7. taseme kutset.

      Personalitöö valdkonnas töötab Helo alates 2000. aastast ja alates 2008. aastast rahvusvahelises kinnisvara korrashoiuga tegelevas ettevõttes, kus alustas personalijuhi ametikohal, liikus edasi Baltikumi personalijuhiks ning seejärel Venemaa ja Balti riikide personalidirektoriks. 2018. aasta oktoobris kolis Helo koos perega Uus-Meremaale, et võtta vastu väljakutse ISS Uus-Meremaa personalijuhina.

      Helo on ka pikaaegne Tallinna Majanduskooli lektor, andnud personalitöö tudengitele värbamise ja valiku loenguid, pidanud nii värbamisblogi „Mis muudab töökuulutuse atraktiivseks …” kui ka ingliskeelset tööõnne blogi „Workplace Happiness”.

      Ajavahemikus 2014–2016 kuulus Helo Eesti Personalijuhtimise Ühingu PARE juhatusse, kus tegeles eelkõige kutse valdkonnaga ning kuulub ka praegu kutsetöögruppi ja kutsete hindamiskomisjoni.

      2017. aastal valiti Helo Eesti mõjukamate personalijuhtide valimisel südamega blogijaks.

      Raamatu autor Helo Tamme

      VÄRBAMISTURUNDUS – MIS SEE ON JA MIKS PEAKS VÄRBAV ORGANISATSIOON SEDA KASUTAMA

      Selle peatüki põhilised teemad

      • Olulised mõisted värbamisturunduses

      • Värbamisturunduse tutvustus

      • Konkurentide uuringu tegemine

      • Värbamisturunduse mõõdistamine

      • Värbamisturunduse eelarvestamine ja analüüs

      Värbamine on üha enam turunduseks muutumas. Tööandjatel ei piisa enam sellest, et avaldada töökuulutus ja oodata sobilike talentide kandideerimist. Nii nagu inimesed otsivad enne suuremate ostuotsuste tegemist infot toodete/teenuste ja nende pakkujate kohta, otsitakse informatsiooni ka tööandjate ja töökohtade kohta. Selleks, et leitav informatsioon tööandja ja töökoha kohta huvi tekitaks, tulebki organisatsioonides rohkem kui kunagi varem hakata tegelema värbamisturundusega.

      MÕISTE

      Värbamisturundus tähendab erinevaid strateegiaid ja taktikaid, mida kasutab organisatsioon selleks, et leida, meelitada ligi ja hoida haaratuna potentsiaalseid talente juba enne seda, kui nad ametikohale kandideerivad.

      Põhilised värbamise väljakutsed, millega tööandjad tänapäeval silmitsi seisavad, on:

      ● vähe sobilikke kandidaate või puuduvad nad üldse;

      ● hulk mittesobivaid kandidaate, kelle kvalifikatsioon ei vasta pakutavale tööle;

      ● värbajate vähene teadlikkus eri võimalustest ja kanalitest, mida värbamises eristumiseks kasutada saaks;

      ● värbajate vähesed turundusalased teadmised;

      ● tööandja brändi vähene tuntus turul.

      MÕISTE

      Tööandja bränd on töösuhtest tulenev ja konkreetse tööandjaga seotud funktsionaalsete, majanduslike ja psühholoogiliste hüvede pagas.

      Kõigil organisatsioonidel on oma bränd tööandjana. Ka nendel, kes aktiivselt, teadlikult ja sihipäraselt oma tööandja brändiga ei tegele.

      Tihtipeale aetakse värbamisturundust segamini tööandja brändinguga. Kuigi neil kahel nähtusel on tugevaid kokkupuutepunkte, ei saa värbamisturundust tehes rääkida sellest, et organisatsioon tegeleb tööandja brändinguga. Küll aga mõjutab tööandja bränd otseselt värbamisturundust, seda nii kandidaatide arvu, värbamiskulude suuruse kui ka värbamisprotsesside tulemuslikkuse mõistes.

      MÕISTE

      Turundus on ärifunktsioon, mis sõelub välja täitmata soovid ja vajadused, piiritleb ja määrab nende suuruse ja võimaliku kasumlikkuse ning teeb kindlaks, milliseid sihtturge saab ettevõte kõige paremini teenindada. Samuti valib välja sobivad tooted, teenused ja programmid, millega valitud turgusid teenindada, ning ärgitab organisatsiooni iga liiget kliendile mõtlema ja teda teenindama.

      KAS TEADSID?

      Maailma ühe suurima töö- ja värbamisportaali Glassdoor 2018. aasta uuringu tulemustest selgus, et vähetuntud tööandja brändiga organisatsioonid jäävad kandidaatide tähelepanuta. Selgus, et kandidaadid kandideerivad 40% suurema tõenäosusega sellisesse organisatsiooni, mille tööandja brändi nad tunnevad, võrreldes organisatsiooniga, kellest nad midagi kuulnud ei ole. Lisaks sellele on Glassdoor leidinud, et 70% kandidaatidest uurib enne värbava ettevõtte arvustusi Glassdoor.com lehelt ja 69% kandideerib suure tõenäosusega organisatsiooni, mis tegeleb aktiivselt oma tööandja brändi juhtimisega (sh vastab inimeste hinnangutele Glassdoori lehel, uuendab pidevalt oma profiili, teeb töökeskkonda puudutavaid postitusi). Näiteks tarkvaraettevõttel SAP on tööl täiskoormusega inimene,