Блез Паскаль. Ольга Опанасенко

Читать онлайн.
Название Блез Паскаль
Автор произведения Ольга Опанасенко
Жанр Биографии и Мемуары
Серия Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей
Издательство Биографии и Мемуары
Год выпуска 2017
isbn 978-617-7453-26-9



Скачать книгу

сили – його здоров’я залишалося слабким, він часто нездужав, боліли то живіт, то голова.

      Але двоє вірних друзів, із якими Блез пройшов усе життя і на яких міг розраховувати, як на самого себе, у хлопчика були. Дві дівчинки, одна – не по роках доросла, друга – весела й пустотлива. Їхні імена починалися на одну літеру, і вони весь час проводили разом. Жильберта і Жаклін, старша і молодша сестри Блеза, були його найближчими людьми і найкращими друзями.

      Жильберта, якій з восьми років, коли померла їхня мати, довелося піклуватися про молодших, була дуже серйозна, але добра. Вона захоплювалася успіхами брата у вивченні мов і математики і сама любила вчитися. Згодом вона стала «домашньою викладачкою» для молодшої сестрички.

      Але Жаклін була непосидючим і легковажним дівчам. Вона любила співати й танцювати, а уроки наганяли на неї нудьгу. Навіть читання давалося їй нелегко, не кажучи вже про граматику. Та терпляча Жильберта, ставлячи їй за приклад улюбленого брата, продовжувала займатися з дівчинкою.

      І ось одного разу все змінилося. Жаклін почула, як Жильберта читає вголос вірші, і була вражена їх звучанням. Вона просила старшу сестру читати ще і ще. Вона вимагала пояснити їй, як звичайні слова перетворюються на співучі рядки. Вона жадібно й уважно слухала все, що Жильберта могла розповісти про ритм і рими. І сама одразу ж кинулася римувати!

      Вірші стали для Жаклін тим, чим математика була для Блеза. Вона готова була віршувати день і ніч. Паскалі жили в аристократичному районі Парижа і часто спілкувалися з відомими й авторитетними людьми. Жаклін стала улюбленицею благородних дам – вони захоплювалися маленькою завзятою дитиною, яка нітрохи не бентежачись, декламувала свої вірші.

      Коли Жаклін було дванадцять років, батько, їдучи у справах, залишив її зі знайомою аристократкою, мадам Сенто. Разом із доньками господині, не набагато старшими за неї саму, Жаклін за кілька днів склала комедію у віршах. Цю комедію разом із дівчатками в салоні мадам Сенто грали справжні актори, і навіть досвідчені театрали щиро аплодували юним авторкам.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      Виноски

      1

      Клермонський собор відбувся 1095 року, а 1096-го французькі хрестоносці рушили на Єрусалим.

      2

      Францисканці – католицький чернечий орден, заснований святим Франциском Ассізьким на початку 13 століття. Францисканці відмовилися від власності й жили лише з пожертв, тому їх назвали орденом жебраків.

      3

      Єзуїти – католицький чоловічий духовний орден, заснований 1534 року Ігнатієм Лойолою. Єзуїти