Блез Паскаль. Ольга Опанасенко

Читать онлайн.
Название Блез Паскаль
Автор произведения Ольга Опанасенко
Жанр Биографии и Мемуары
Серия Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей
Издательство Биографии и Мемуары
Год выпуска 2017
isbn 978-617-7453-26-9



Скачать книгу

явся своїми здібностями у всьому: в математиці, фізиці, природознавстві і навіть літературі! В його честь назвали одиницю вимірювання, трикутник в математиці, мову програмування. Крім вищезазначеного, Паскаль відомий світу як талановитий письменник та людина, яка змогла пробудити віру у Бога в багатьох людях. Не дивлячись на те, що протягом свого життя Паскаль тяжко хворів – це не зломило його допитливий дух, а навпаки допомогло стати великою людиною.

      Пам’ятайте: батьківське читання – один із найбільш емоційних та пам’ятних моментів для дітей. Коли ви читаєте дитині – вона відчуває вашу турботу й любов.

      Любіть своїх дітей! Говоріть їм про це! Вони дуже цього потребують…

Іцхак ПінтосевичСерія «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей»

      Мудрість багатьох поколінь доводить, що найголовніше завдання батьків – допомогти дитині піднятися на її власну гору, реалізувати її власне життєве завдання. Книжкова серія «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» допоможе дитині підкорити будь-які вершини.

      Видано чимало біографій про життя відомих людей. Але наші історії особливі тим, що написані «мовою дитини» та відповідають потребам сучасного покоління. Кожен із батьків мріє виростити свою дитину щасливою й успішною. Освіта займає в цьому процесі чи не найголовніше місце. Проте варто пам’ятати, що дитині дуже важливо отримувати позитивні емоції у процесі навчання. Саме тоді вона по-справжньому захопиться знаннями і зможе запам’ятати необхідне.

      Зазвичай дітям не надто подобається вчитися, зубрити що-небудь. Вони люблять занурюватися у світ пригод із новими героями, співпереживати і вчитися разом з ними, долати перешкоди. Так запросіть же ваших дітей у таку пригоду!

      Книги серії «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» – це найкращий спосіб познайомитися з наукою, історією, досягненнями людства та світовими відкриттями. На прикладі великих особистостей і відомих учених, книги дають зрозуміти, що визначний успіх не приходить сам по собі, він підвладний лише тим, хто багато та плідно працює. Не варто кожну невдачу розцінювати як провал, адже будь-яка невдала спроба – це ще один крок, що наближає до мрії.

      У дорослому віці ми приймаємо обставини такими, якими вони є. Частіше змінюємо ставлення до ситуації. Та не всі здатні змінити себе або саму ситуацію. Унікальні книги-біографії допоможуть дитині зростати впевненим лідером, із власною думкою і поглядами на світ. А батьків надихнуть на нові ідеї, здобутки та досягнення цілей. І головне – допоможуть бути для своєї дитини найкращим батьком чи матір’ю.

      У кінці кожного розділу є вправи-запитання. Вони допоможуть запам’ятати головне і найцікавіше. А також наштовхнуть на роздуми, як стати першим у своїй справі, як це зробили Коко Шанель, Стів Джобс, Альберт Ейнштейн, Блез Паскаль, Нікола Тесла, Маргарет Тетчер.

      Крім того, книги серії «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» надихають проводити вільний час разом з усією родиною. Адже спільне читання дозволяє щиро говорити з дитиною про важливе, зміцнює стосунки з нею і вчить любити книги. Читайте та надихайтеся!

      Глава перша, у якій ідеться про місто Клермон, шляхетні родини, що жили в ньому, та про хлопчика, якому судилося стати видатним ученим

      У самісінькому серці Франції, у провінції Овернь, простяглося пасмо величних і похмурих гір. Це згаслі вулкани Пюї. У кратері одного з них, наче у величезному глибокому полумиску, розляглося місто Клермон-Ферран.

      Місто це дуже відоме. Сьогодні воно знане як центр виробництва шин «Мішлен», хоча вперше уславилося воно майже тисячу років тому. Тоді у Клермоні, у місцевому соборі, папа римський Урбан ІІ закликав лицарів вирушити у Хрестовий похід на Єрусалим[1]. Знаменитий собор, зведений з темного місцевого каменю, стоїть і досі.

      У 1623 році відбулася ще одна подія, завдяки якій це місто відоме в усьому світі. 19 червня у міському будинку на вулиці Гран-Гра народився хлопчик Блез, якому судилося прожити дуже непросте, але дуже цікаве життя і стати видатною людиною.

      Незвичайна історія Блеза починається з того, що дві старі овернські родини – Паскалі й Бегони – вирішили поріднитися. Це були зовсім непрості родини. З покоління в покоління Паскалі посідали високі щаблі у суспільстві. Майбутній дід Блеза, Мартін Паскаль, був навіть секретарем королеви. Не поступалися шляхетністю й Бегони. Голова роду обіймав високу посаду сенешаля Оверні, тобто уособлював у провінції королівську владу, керував збором податків та судом.

      У Клермоні на початку 17 століття жили близько дев’яти тисяч людей (звісно, з півмільйонним на той час Парижем не зрівняти, та все одно місто було чималеньке). Не диво, що Паскалі й Бегони були знайомі. Більше того, у Бегонів була дочка на відданні, а в Паскалів – син-юрист, якому саме настав час підшукати дружину. Тож незабаром вони домовилися, і ось 1616 року 28-річний Етьєн Паскаль одружився з 20-річною Антуанеттою Бегон. Молоді були геть несхожі між собою, та попри це чудово порозумілися.

      Етьєн розбирав суперечки



<p>1</p>

Клермонський собор відбувся 1095 року, а 1096-го французькі хрестоносці рушили на Єрусалим.