Альберт Ейнштейн. Юлія Потерянко

Читать онлайн.
Название Альберт Ейнштейн
Автор произведения Юлія Потерянко
Жанр Биографии и Мемуары
Серия Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей
Издательство Биографии и Мемуары
Год выпуска 2016
isbn 978-617-7453-22-1



Скачать книгу

фізики політехнікуму Генріх Вебер недолюблював Ейнштейна і згодом навіть називав його науковий успіх помилкою. Вебер був прибічником класичної науки й не вірив у новаторські теорії свого студента.

      Другом Ейнштейна став Марсель Гроссман. Ось він якраз більше захоплювався математикою, що дуже допомогло Альберту під час роботи над знаменитою теорією відносності. Друг із радістю став співавтором великого відкриття.

      А перше кохання Ейнштейна звали Мілева Марич. Вона приїхала із Сербії, яка тоді входила до складу Австро-Угорщини. Мілева була однією з перших дівчат, зарахованих на навчання до політехнікуму. У той час вища освіта вважалася привілеєм чоловіків. Як і Альберт, Мілева вивчала фізику. З цього і почався їхній роман.

      Швидко промайнули чотири роки навчання, і в серпні 1900 року Ейнштейн отримав диплом політехнікуму з чудовим середнім балом 4,91 із шести.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      Виноски

      1

      Людвіг ван Бетховен – відомий німецький композитор (1770–1827), автор великої кількості видатних музичних творів, зокрема знаменитої симфонії № 9 і «Місячної сонати». У 26 років почав втрачати слух і до кінця життя був абсолютно глухим, що не заважало йому створювати прекрасну музику.

      2

      А. Ейнштейн дав доброчинний концерт у Принстоні (США) в 1934 році, коли йому було 55 років. Він виконував на скрипці твори Моцарта. Зібрані кошти були спрямовані вченим і діячам культури, котрі емігрували з нацистської Німеччини.

      3

      Евклід – давньогрецький математик. Про його життя відомо дуже мало. Вважається, що Евклід народився близько 325 року до нашої ери. У зрілому віці вчений жив в Александрії (місто в Єгипті). Все своє життя присвятив математиці. У праці «Начала» він не лишень описав власні відкриття, а й звів воєдино математичні досягнення своїх попередників. Аксіоми і теореми з «Начал» досі вивчають у школах на уроках геометрії. Наприклад, теорему Піфагора.

      4

      Швейцарська вища технічна школа Цюріха була заснована у 1855 році. Цюріхський політехнікум вважається найпрестижнішим вишем Швейцарії.

      5

      Джеймс Клерк Максвел – видатний шотландський учений (1831–1879), який створив теорію електромагнітного поля, розробив теорії світла і кольорів та ін. Автор принципу кольорової фотографії.

      6

      Герман Мінковський – німецький математик (1864–1909). Розробив геометричну теорію чисел і запропонував геометричну чотиривимірну �