Kuidas öelda jah, kui teie keha ütleb ei. Dr. Lee Jampolsky

Читать онлайн.
Название Kuidas öelda jah, kui teie keha ütleb ei
Автор произведения Dr. Lee Jampolsky
Жанр Здоровье
Серия
Издательство Здоровье
Год выпуска 2012
isbn 978-9949-20-907-1



Скачать книгу

mpolsky

      Kuidas öelda jah, kui teie keha ütleb ei

      Tomas Vieirale, kes õpetas ja õpetab, et isegi kõige raskemates tingimustes on võimalik sügavamalt armastada ja tõeni jõuda.

      Sissejuhatus

      Elule jah ütlemine

      Sellel raamatul on üks peamine eesmärk: aidata teil leida vabadus, tervis, areng ja hingeline terviklikkus isegi kõige raskemais füüsilistes tingimustes, aidates teadvustada oma seesmist õpetajat, meie seesmist puutumatut olemust ja sügavust, mis on meis alati olemas ning on meie tõelise heaolu allikas, kui õpime seda kuulama ja usaldama.

      Mina nimetan selle teadvustamiseni jõudmist Elule jah ütlemiseks.

      Mis on Elu?

      Nagu näete, kirjutan ma sõna Elu suure algustähega. Ma teen seda meelega, et eristada seda elust, mis tähendab lihtsalt olemasolu. Suure algustähega Elu on meist suurem jõud, kuid siiski meie enese sees. Elu jõud on see jõud, milles meid loodi, ja see jääb meie olemuse tuumaks. See jõud ei muutu vastavalt sellele, mida me oleme teinud või tegemata jätnud või meie keha hetkeseisundist olenevalt, kuigi me võime selle kogemisele tõkkeid seada.

      Elu on meie armastav, õrn ja tark seesmine juht, kes teab teed kõige tähtsamani. Eriti kõige raskemate terviseprobleemide puhul teab Elu meie sügavaimaid soove ja otsuseid, mida me peame tegema teel läbi tervisehäirete igal sammul. Elu on igal hetkel täis lõpmatuid võimalusi. See koosneb energiast, mis on igavesti liikuv, millesse me võime siseneda, mille järgi joonduda ning millega peame töötama iseendas ja oma ümbruses.

      Sedasama jõudu, mis on meie sees, kuid samal ajal ka suurem kui meie, võib nimetada ka Armastuseks. Kuigi järgnevaid sõnu öeldes mõtles Martin Luther King Jr. riigi ja inimkonna tervisest, sobivad need sõnad täpselt Armastuse definitsiooniks, nii nagu mina seda mõistan. „Kui ma räägin armastusest, ei pea ma silmas mingit sentimentaalset ja nõrka tunnet. Ma räägin sellest jõust, mida kõik suured religioonid on näinud elu ülima ühendava printsiibina… võtmena, mis avab ukse lõplikku reaalsusse.“1

      Dr Karl Menninger, üks rahvusvahelise kuulsusega Menningeri Kliiniku asutajaid, ütles: „Armastus tervendab inimesi, nii neid, kes armastust jagavad, kui ka neid, kes seda vastu võtavad.“ Tervisehäiretele vastamine armastuse kaudu on veel üks võimalus öelda jah Elule.

      Kes saab jah ütlemisest kasu?

      See raamat on mitmesuguste terviseprobleemidega inimestele. Te võite parajasti olla haige või kannatanud läbi tõsise õnnetuse. Te võite olla terve ja tahta terveks jäädagi või luua vahendid, mis aitavad teil isegi väikeste ja tavaliste vaevuste puhul areneda. Te võite soovida vältida või leevendada stressiga seotud haigusi ja seisundeid või lihtsalt valmistuda vältimatuiks tervisehäireteks, mis igaühel juhtuda võivad. Te võite olla ka professionaalne meedik või hooldaja või sellise inimese sõber või perekonnaliige, kes on haige või kellel on mingi muu füüsiline vaevus.

      Nende paljude lugejate poole pöördudes kasutan ma mõistet „tervisehäired“, et hõlmata kõik haigused (füüsilised või emotsionaalsed), õnnetustest taastumine või muud puuded.

      Mida võib Elule jah ütlemine teie elus muuta?

      Kõige lihtsamalt väljendudes pakub Elule või Armastusele jah ütlemine meile tee, kuidas tegelda positiivselt ja mõjusalt sellega, mis meie elus käesoleval ajal toimub või mis edaspidi juhtuda võib. Kogu selle põhjaliku pöörde kestel, mis tervisehäirega kaasneb, võime kergesti oma keha painesse jääda, tuleviku pärast muretsema hakata ning segaduse, hämmingu, depressiooni ja nõutuse allakäiguspiraali sattuda. Kerge on loobuda oma seesmisest tarkusest ja juhistest – isegi need maha suruda või neid täielikult ignoreerida – , kui me oleme tervisehäiretest ja neid ümbritsevast hirmust häiritud, eriti kui samastame end ainult oma kehaga. Vabadus, mis on üks tervise aspekte, jääb kättesaamatuks, kui me tajume oma keha iseenda täieliku määratlusena. Kuid keha ja selle väljakutsed, nagu haigus ja vigastused, võivad tegelikult siiski aidata meil avastada Elu – meie seesmist tarkust, mis on endiselt olemas ning ootab enesesse pöördumist ja uut ülesleidmist – ning lisaks avastada või taastada tervis. Kui vaim ei näe ennast enam vaid kehana, igavesti keha kütkeis olevana, siis võib ta olla vaba. See raamat näitab, kuidas seesugust vabadust leida.

      Henry David Thoreau ütles, et selle, kuivõrd me tõeliselt iseendaks jääme, määrab see, kui palju me oma seesmisele intelligentsusele tähelepanu pöörame. Elule jah öeldes ütleme jah seesmisele intelligentsusele ja muudame selle keskseks oma tervenemisel. Elule jah ütlemine on vahend iseenda tundmaõppimiseks – kes me tegelikult oleme – läbi kõige suuremaid väljakutseid täis aegade. Ainus tähtsaim avastus, mille ma tegin oma teekonnal haigusest terviseni, oli: las see, mida te kogete, õpetab teid. Las see, kes te olete, tervendab teid.

      Elule jah ütlemine kutsub meid pöörduma oma täieliku olemuse poole, eriti meie mõtete, uskumuste ja suhtumiste jõu poole.

      Äsjased uurimused näitavad, et üks kõige tähtsamaist asjadest, mida me iganes õppida võime, on seos meie mõtlemise ja tervise vahel. Hea tervis on arvatavasti enamiku inimeste suurim prioriteet, kuid enamik meist näib olevat väga vähe teadlikud või hoopis teadmatud sellest, kuidas mõtlemine, uskumused ja meelelaad olemasolu igal hetkel meie tervist mõjutavad, ning isegi veel vähem haritud selles, kuidas oma vaimu tervise suunas juhtida.

      Selles raamatus ei tähenda tervis ainult keha seisundit, vaid ka vaimset seisundit, mis mõjutab keha. Tulemused, mida me oma füüsilises tervises saavutada soovime, nõuavad teatavat hulka tahet ja teadlikku juhtimist vaimu kaudu. Hea uudis on see, et meil kõigil on võime oma vaimu suunata. Nagu kõik tähtsad oskused, nõuab vaimu juhtima õppimine harjutamist ja motivatsiooni. Tervisehäired võivad meile anda motivatsiooni, et õppida oma vaimu tahtlikult, suunatult ja teadlikult valitsema, ning ükskõik mis meie kehaga juhtub, toob see võrratu saavutus meile meelerahu, mis on tervise keskne komponent. Tegelikult võib optimaalset füüsilist tervist määratleda kui meelerahu lisa või loomulikku seisundit, mis esineb siis, kui me õpime, kuidas Elule jah öelda.

      Kuigi tervist ja tervenemist ei määratleta füüsiliste sümptomite puudumisena, on vaimu usaldava ja rahumeelse seisundi saavutamisest otsene füüsiline kasu. Uurimused näitavad, et kui inimesed on stressivabamad ja positiivse hoiakuga, siis nende tervis paraneb. Tegelikult on neil, kes kannatavad kõige suuremate füüsiliste probleemide all, kaasa arvatud nõrgenenud võime haigustest paraneda, raskusi vihast, solvumisest ja murest vabanemisega.

      Just vana, harjunud ja näiliselt automaatne hirmule reageerimise viis on see, mis takistab meid Elule jah ütlemast. Nii nagu see, kes on spordis aastaid ebaefektiivse tehnikaga treeninud, vajame ka meie olulist ümberõpet.

      Aga ärge arvake ekslikult, et Elule jah ütlemine on pelgalt new age’i „positiivne mõtlemine“. Vastupidi, Elule jah ütlemine põhineb tervise psühholoogia laiaulatuslikel uurimustel, mis osaliselt tegelevad arusaamaga, kuidas emotsionaalsed ja tunnetuslikud tegurid füüsilist tervist ja haiguste vältimist toetavad. Ärge muretsege, see raamat ei ole külm, kliiniline ja täis viiteid teaduslikele uurimustele. Selle asemel pakub see teile reaalseid ja konkreetseid näiteid, ideid ja harjutusi, mida te võite otsekohe kasutada.

      Ükskõik milliste tervisehäirete ees te seisate, ükskõik kui palju valu ja hirmu te võite tunda, ükskõik kui vähest võimu oma elu ja õnne üle arvate endal olevat, ükskõik kui mures te oma perekonna, rahaliste vahendite või tuleviku pärast olete – Elule jah ütlemine aitab teid mitte ainult praegusel hetkel toimuvas, vaid võib teie elule isegi uue suuna anda. See on abiks teie vaimses, emotsionaalses ja hingelises reaktsioonis füüsiliselt toimuvale. See võib viia teid hirmu ja segaduse juurest selguse juurde. Nii raske, kui seda ka kohe kujutleda ei ole, võite praegu toimuvast leida tee arenemiseks.

      Pole olemas olukorda, ükskõik kui katastroofilist, millest me ei võiks õppida ja areneda. Ma tean, sest olen oma elus ületanud mitu tervisehäiret. Ja ma olen õppinud, kuidas Elule jah ütlemine loob erinevuse tervisehäire all kannatamise ja tervisehäire tõttu paremaks inimeseks kasvamise vahel.

      Ma näen iga enda kogetud tervisehäiret kui õppetundi selle kohta, mis on elus tõeline ja kõige tähtsam.



<p>1</p>

Martin Luther King Jr., „Beyond Vietnam: A Time to Break Silence“ New Yorgis Riverside’i kirikus 4. aprillil 1967. aastal peetud kõne.