Zem zvaigžņu kuģa spārna. Edgars Auziņš

Читать онлайн.
Название Zem zvaigžņu kuģa spārna
Автор произведения Edgars Auziņš
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2024
isbn



Скачать книгу

      Prologs

      – Sveiki, cienījamie TV skatītāji, ziņojam no Vostočnij kosmodroma, no kurienes startē Federācijas kosmosa kuģis ar zvaigžņu kuģa Konstantīna Ciolkovska apkalpi. Šodien viņi dodas uz Mēnesi. Kosmodromā Luna-1 Mēness tālākajā pusē zvaigžņu kuģis Konstantīns Ciolkovskis veic pēdējos sagatavošanās darbus palaišanai. Savos ekrānos redzat zvaigžņu kuģa panorāmu. Šī ir grandioza struktūra. Tā izmērs vienkārši aizrauj elpu. Kosmosa kuģis dosies uz eksoplanetu Teagarden b, kas atrodas četrpadsmit gaismas gadu attālumā no Saules sistēmas. Uz zvaigžņu kuģa kriomiega kamerās jau atrodas desmit tūkstoši topošo kolonistu.

      Kosmosa ceļojumu sākums tiks dots 2061. gada 12. aprīlī, kas ir nozīmīgs datums Krievijas kosmonautikai. Šajā dienā pirms simts gadiem vienkāršs padomju zēns Jurijs Aleksejevičs Gagarins bija pirmais zemes iedzīvotājs, kas devās kosmosā.

      Kas ir Konstantīna Ciolkovska zvaigžņu kuģis? Šī ir milzīga struktūra, kas atgādina šķēpu. Šķēpa galā ir galvenie nodalījumi, bet šķēpa galā atrodas zvaigžņu kuģa sirds – kodolreaktors. Tā jauda ļauj zvaigžņu kuģim sasniegt ātrumu, kas ir viena desmitā daļa no gaismas ātruma, kas nav sasniedzams ķīmiskās degvielas dzinējiem. Kolonistu ceļojums uz jaunajām mājām ilgs 200 garus gadus. Pirmie 30 gadi tiks pavadīti, paātrinot zvaigžņu kuģi līdz maksimālajam ātrumam. Tad 140 gadi lidojuma un vēl 30 gadi bremzēšanas. Kolonisti, kā minēts iepriekš, visu šo ceļojumu pavadīs kriomiega kapsulās, no kurām viņi tiks atbrīvoti Teagardenā.

      Kā Tīgardens sagaidīs Zemes sūtņus, kādas briesmas un grūtības viņus sagaida? Mēs nezinām, bet labākie prāti uz Zemes ir radījuši universālu palīgu, kas palīdzēs mūsu kolonistiem pārvarēt visas problēmas.

      1. nodaļa. Ja jūs patiešām vēlaties, labāk nelidot kosmosā

      Rīts krāso senā Kremļa sienas ar smalku krāsu. Viedais skaļrunis nevarētu izdomāt neko labāku kā mani pamodināt ar šo dziesmu. Ļaujiet man iepazīstināt ar sevi – Vasilijs Andrejevičs Ivanovs, trīsdesmit pieci gadi, viens, bez bērniem, augstākā tehniskā un vadības izglītība, bezdarbnieks. Esmu tāds nesaprotams tips.

      Kā teica iepriekš, es joprojām meklēju sevi, bet patiesībā es atradu sevi, tāpēc esmu bezdarbnieks. Es nevēlos strādāt pie sava onkuļa, bet man nav labi strādāt sev. Tāpēc kolonna mani pacēla kā traku, jo tā man bija ieplānojusi vairākas intervijas. Un šeit nav nekādas pretrunas ar manu nevēlēšanos strādāt pie onkuļa. Es nevaru vēlēties daudzas lietas, bet es gribu ēst neatkarīgi no manām vēlmēm.

      No viedās kolonnas atlasītajām vakancēm es uzreiz noraidīju vakances “robotikas pārdošanas vadītājs” un “robotikas mājdzīvnieku servisa inženieris”. Es neesmu pret robotiem kā tādiem, bet mājdzīvniekiem vajadzētu būt dzīviem – man ir tāda lieta. Un es labprātāk lasu grāmatu, nevis komunicēju ar cilvēkiem – tā izrādās interesantāka laika pavadīšana.

      Tātad šodien ir palicis tikai Roscosmos, viņiem pēdējā laikā ir daudz brīvu vietu. Zeme aktīvi apdzīvo Saules sistēmu un ir nepieciešami dažādi speciālisti. Pēc padziļinātas datu analīzes kandidātam tiek piedāvāta vai nepiedāvāta vakance.

      Iegāju dušā, pabrokastoju, saģērbos un izgāju no mājas. Ceļš uz Roscosmos galveno biroju pat nekļuva garlaicīgs. Es ilgu laiku neesmu atstājis priekšpilsētu, un Maskava pastāvīgi mainās. Šeit ir īstā adrese – Ščepkina iela, 42.

      Pirmā stāva zālē kāda glīta meitene, uzzinājusi, ka tūlīt noteikšu savas profesionālās vēlmes, palūdza pagaidīt un izsauca speciālistu. Speciālists izrādījās jauns puisis, nedaudz vairāk par divdesmit gadiem, baltā mētelī un ar stingru sejas izteiksmi. Es pārbaudīju, vai esmu tas, par kuru teicu, ka esmu, noskenēju acs varavīksneni un palūdzu man sekot.

      Mēs nedevāmies uz biroja zonu, bet gājām pa gaiteni turpat pirmajā stāvā. Tad mēs devāmies lejā uz pirmo stāvu. Tad viņi mani ieveda pa neuzkrītošām baltām plastmasas durvīm un palūdza pagaidīt. Pirms man palika garlaicīgi, bija vēl viena jauna meitene, tērpusies tādā pašā baltā halātā kā pirmais eskorts un ar tādu pašu bargu sejas izteiksmi.

      – Vai tāda ir viņu korporatīvā kultūra? – ES domāju.

      – Vasilijs Andrejevičs Ivanovs? – meitene precizēja. Es gribēju būt sarkastisks, bet es savaldījos. Cenšos nestrīdēties ar varas cilvēkiem, lai arī cik mazi. Jūs nekad nezināt, kur tas nonāks tālāk. Zeme ir apaļa. Un Roscosmos tagad ir galvenais darba devējs valstī. Vairāk nekā miljons darbavietu.

      "Jā, tieši tā," es vienkārši atbildēju.

      – Tagad mēs pārbaudām jūsu profesionālās vēlmes un iespējas, kā arī morāles un ētikas vadlīnijas, un, ja mums būs vakances, kurām jūsu profils ir piemērots, jūs tiksit novirzīts pie atbilstošā speciālista. Ienāc, apgulies uz dīvāna,” meitene man paskaidroja procesa būtību.

      Paklausīgi atgūlos uz dīvāna. Ir divdesmit pirmā gadsimta otrā puse, un dīvāns nepārprotami bija tikpat vecs kā pilotēta astronautika. Es nebrīnītos, ja viņa joprojām atcerēsies Belku un Strelku.

      Meitene pieritināja pie dīvāna lielu baltu mašīnu ar lieliem zelta burtiem OPK sānos. Ieraugot manu jautājošo skatienu, meitene paskaidroja – Profesionālās kontūras noteicējs. Nosaka jūsu profesionālās vēlmes atkarībā no smadzeņu reakcijas uz vizuālajiem attēliem un profesionālo zināšanu dziļuma, pamatojoties uz piedāvāto materiālu apstrādes intensitāti smadzeņu priekšējās daivas.

      – Vai tā netiek praktizēta kā agrāk risināt kontroldarbus un sazināties? – noskaidroju. Es neuzticos nepazīstamām ierīcēm, kuras plāno iekļūt manās smadzenēs. Pēkšņi visi mani tarakāni būs nobiedēti!

      "Pirmajā posmā tas ir labākais veids, kā saprast, vai esat mums piemērots vai nē pašreizējām vakancēm," meitene joprojām mierīgi atbildēja. – Bet otrajā posmā būs testi un komunikācija.

      Ļāvos sevi apvilkt ar sensoriem un uzliku galvā ķiveri ar iebūvētu ekrānu. Nu, tas atgādina filmu “A Clockwork Orange”, galvenais, ka rezultāts nav līdzīgs.

      Mašīna sāka mirgot gaismas un dungot. Manu acu priekšā pazibēja bildes. Ātrums bija tāds, ka acīm nebija laika koncentrēties. Sāpes pamazām parādījās manā galvā un sāka augt, izplatoties uz labo aci. Es ļoti gribēju to izplēst, un tad ierīce izslēdzās.

      Roscosmos darbinieks noņēma man ķiveri un nolobīja sensorus. Viņa man iedeva pretsāpju līdzekli un glāzi ūdens. Pēc tam viņa atnesa kakla masieri un piedāvāja apgulties, kamēr tiks apstrādāti rezultāti.

      Masētājs nepārprotami bija no Viduskaraļvalsts – izdalīja smaku, bet savu darbu darīja. Krampjie muskuļi atslāba, asinsvadu spazmas atbrīvojās un sāpes pamazām mazinājās. Es varēju dziļi elpot. Tāda sajūta, ka mēs tikai gaidījām šo brīdi.

      Atkal parādījās Roscosmos darbinieks.

      "Vasīlij Andrejevič, apsveicu," viņa smaidot iesaucās, "jūs esat izturējis pirmo posmu, un viens no departamentu vadītājiem ir gatavs ar jums runāt."

      – Kas, ja nav noslēpums? – ieinteresēti jautāju.

      – Diemžēl es jums šeit neatbildēšu. Mēs saņemam tikai informāciju par uzņēmuma interesi par potenciālo darbinieku,” viņa atbildēja.

      – Manas darbības? – ES jautāju.

      "Ja jūs varat runāt tūlīt, tad jūs aizvedīs pie nodaļas vadītāja," viņa teica.

      "Parunāsim, es esmu pilnīgi brīva līdz piektdienai," es piekritu viņas priekšlikumam. Spriežot pēc meitenes reakcijas, viņa atpazina joku par Sivēnu.

      Tad pasēdējām, tad vēl pasēdējām, un tad pēc manis atnāca tas pats jauneklis, kurš mani pavadīja no rīta. Tagad arī viņa sejā bija draudzīgs smaids.

      "Ejam," bija viss, ko viņš teica.

      Es piecēlos un mēs devāmies. Vispirms atgriezāmies pirmajā stāvā zālē. Tā pati glītā meitene vēlreiz skenēja manas acs varavīksneni, papildus pārbaudot manu balsi un īkšķa nospiedumu. Viņi neveica DNS testu. Pēc tam man uz krūtīm bija pielipusi karte ar QR kodu, un mēs ar jaunieti iekāpām liftā.

      Mans kompanjons nospieda ciparu trīspadsmit, un lifts raiti uzlidoja augšā. Es nesaprotu